Ανάγκη για απινιδωτές και εκπαίδευση πολιτών
απο τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στην Ελλάδα υπάρχουν 519 εξωτερικές αυτόματες συσκευές, ενώ γίνονται προσπάθειες ο αριθμός αυτός να αυξηθεί
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας νεαρός ποδοσφαιριστής στο γήπεδο κατέρρευσε χωρίς προφανή λόγο. Η ζωή του σώθηκε χάρη στη γρήγορη παρέμβαση ειδικών και σε ένα σωτήριο μηχάνημα – τον απινιδωτή. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αφορά τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Eρικσεν, αλλά έναν 14χρονο που κατά τη διάρκεια απογευματινής προπόνησης στο γήπεδο ποδοσφαίρου Νέων Μουδανιών έπαθε ανακοπή, σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης Kids Save Lives, λόγω «θανατηφόρας αρρυθμίας».
«Η εντός ολίγων λεπτών απινίδωση που χορηγήθηκε από τον απινιδωτή της κοινότητας των Νέων Μουδανιών», λέει η ανάρτηση της 11ης Ιουνίου, «κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή τον 14χρονο». Μία μέρα αργότερα, η κατάρρευση του Eρικσεν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα με τη Φινλανδία, δημιούργησε παγκόσμιο σοκ. Το ότι ευτυχώς σώθηκε, τόνισε την ανάγκη για απινιδωτές, και για ανθρώπους εκπαιδευμένους στη χρήση τους και σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι απινιδωτές σώζουν ζωές – Πολύτιμος οδηγός το εγχείρημα της Δράμας
«Οι απινιδωτές σώζουν ζωές», λέει στην «Κ» ο Ιωάννης Κανακάκης, διευθυντής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμπληρώνοντας πως οι εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές είναι μικρές και σχετικά φτηνές συσκευές που ανιχνεύουν αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και δίνουν σοκ. «Είναι μηχανήματα που απελευθερώνουν συγχρονισμένο ρεύμα και επαναφέρουν μια αρρυθμία που οδηγεί σε θάνατο, που λέγεται κοιλιακή μαρμαρυγή», αναφέρει, επισημαίνοντας πως είναι κατασκευασμένοι για χρήση και από μη γιατρούς. «Oταν γίνει απινίδωση μέσα στα πρώτα 5 λεπτά το πολύ, μπορεί να επιβιώσει το άτομο μέχρι και στο 70%, κάθε λεπτό καθυστέρησης μειώνει την επιβίωση κατά 10%», σημειώνει, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό αυτές οι συσκευές να υπάρχουν και σε πολυσύχναστους χώρους όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, δημόσια κτίρια. «Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι μόνο να βάλεις τους απινιδωτές, είναι να εκπαιδεύσεις τον κόσμο», λέει, και να υπάρξει κεντρική καταγραφή των απινιδωτών.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Απινιδωτές: Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα και η ανησυχία για τα κενά
Δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, πόσοι εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου η πιθανότητα να επιβιώσει άρρωστος που παθαίνει εξωνοσοκομειακή ανακοπή είναι 3%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Γκατζούλη, ο οποίος αναφέρει πως στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 6%-7%. Σύμφωνα με τον πανελλήνιο χάρτη του Kids Save Lives, στην Ελλάδα υπάρχουν 519 εξωτερικοί απινιδωτές, ελεγμένοι και μη. Γίνονται όμως βήματα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ροδόπης θα λάβουν 10 απινιδωτές, πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης – Ξάνθης, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου. Πηγές του Δήμου Θεσσαλονίκης λένε στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 απινιδωτές σε εποπτείες καθαριότητας και σε δημοτικά ιατρεία, αλλά ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα σε προμήθεια άλλων 10 εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών που θα τοποθετηθούν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με το ΕΚΑΒ για εκμάθηση του τρόπου χρήσης τους.
Στον Δήμο Τρικκαίων υπάρχουν ήδη οκτώ απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, ενώ τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν άλλοι τρεις – βρίσκονται στο ΚΕΠ του δημαρχείου, σε δύο κλειστά γυμναστήρια, σε πάρκο, λαϊκή αγορά και στα δικαστήρια, εκτός άλλων. Ο κ. Γκατζούλης λέει στην «Κ» πως η μεγαλύτερη πυκνότητα απινιδωτών ανά κάτοικο βρίσκεται στη Δράμα, όπου ένας απινιδωτής αντιστοιχεί σε 1.100 κατοίκους. Οπως αναφέρει ο ίδιος, οργανώνεται και μια προσπάθεια εντοπισμού όλων των εξωτερικών απινιδωτών στη χώρα, και δημιουργίας ενός λογισμικού, μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάσει του οποίου ένας πολίτης θα μπορεί μέσω εφαρμογής να ξέρει πού υπάρχει απινιδωτής, και ενδεχομένως η πλησιέστερη ομάδα διασωστών, τονίζει ο κ. Γκατζούλης. «Χρειαζόμαστε περισσότερους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε σημεία-κλειδιά των πόλεων», λέει, «και μαζική εκπαίδευση ανθρώπων».
Μαθήματα και σεμινάρια
Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως γίνονται ήδη σχετικά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε στην «Κ» ότι το ΕΚΑΒ πραγματοποιεί συχνά σχετικά σεμινάρια που διδάσκουν τόσο τη χρήση του απινιδωτή όσο και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ενώ ο κ. Κανακάκης δηλώνει πως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει μέχρι στιγμής εκπαιδεύσει 10.000 άτομα – «υπάρχει ευαισθητοποίηση τώρα από παντού»