ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ο κορωνοϊός σε Ελλάδα και Σουηδία, που ειναι κοντα στη “νικη”

Ο κορωνοϊός σε Ελλάδα και Σουηδία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Δεν μπήκαμε ακόμα στο χειμώνα και άρχισαν τα όργανα. Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα νέα περιοριστικά μέτρα, που αφαιρούν το δικαίωμα από εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να επισκεφθούν ένα εμπορικό κατάστημα ή έναν χώρο εστίασης, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό Rapid test ή PCR. Πελάτες και έμποροι διαμαρτύρονται για αυτά τα μέτρα, λένε ότι περισσότερο έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν είναι προσανατολισμένα στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού.

Μερικοί από αυτούς είναι ακόμα πιο σκληροί, λένε ότι είναι δικτατορικής έμπνευσης. Μάλιστα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτοντας την πρεμιέρα των μέτρων μετέδωσαν τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα σε μία χειμαζόμενη οικονομία, όπως η ελληνική μετά από δεκαετή κρίση και πολύμηνα lockdowns, που ελάχιστα προσέφεραν στη μάχη κατά του Covid.
Ισχυρίζονται ότι τα μέτρα λαμβάνονται με περισσή ευκολία, χωρίς οι εμπνευστές τους να αναλογίζονται τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του ιδιότυπου γκέτο, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, με την πανδημία να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Δεν θέλουμε να ζούμε σε φυλακή», είπε χαρακτηριστικά μία γυναίκα στο Reuters καθώς περίμενε στην ουρά έξω από ένα κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η αγορά ανησυχεί για μία νέα τραγωδία στην οικονομία ενώ με την αυλαία των μέτρων, σχεδόν ο ένας στους τρεις Έλληνες «εξαφανίστηκε» από την αγορά, καθώς δεν δέχθηκε να πληρώσει διπλάσια μία έξοδο για διασκέδαση, υποβαλλόμενος σε έλεγχο για Covid.

Ο τοξικός διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους παραπέμπει σε άλλες εποχές σκοτεινές και δείχνει να διχάζει αντί να ενώνει τους πολίτες σε μία τόσο κρίσιμη μάχη, όπως αυτή απέναντι στην πανδημία που θεριεύει εκ νέου. Την ίδια ώρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ένας επιβάτης είναι πάνω στον άλλον κολλημένοι σαν σαρδέλες, αφού σ’ αυτά δεν κολλάει ο ιός.

 

Αυτά λένε οι ανεμβολίαστοι, η γνώμη των οποίων δεν ακούγεται και τόσο πολύ από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες.

Σ’ αυτά, αντίθετα, μέρα-νύχτα ακούμε και βλέπουμε εκτενή ρεπορτάζ, δηλώσεις και προτροπές για να εμβολιαστούμε, με ταυτόχρονη τρομολαγνική αναφορά σε διασωληνωμένους και θανάτους.

Το κείμενο αυτό δεν παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Απλά κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στη χώρα μας, την Ελλάδα, και μια άλλη χώρα που ανήκει κι αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ακριβώς τον ίδιο πληθυσμό, την Σουηδία.

Η Σουηδία, λοιπόν, από την αρχή της πανδημίας, χωρίς lockdowns που διαλύουν την οικονομία και την κοινωνία και χωρίς στρατιωτικού τύπου περιοριστικά μέτρα, επιδημιολογικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Μετρά λίγο πάνω από 15.000 νεκρούς συνολικά με ημερήσιο αριθμό θυμάτων κάτω από 10.
Στον αντίποδα η χώρα μας έχει περισσότερους από 16.200 νεκρούς με ημερήσιο αριθμό θυμάτων σταθερά πάνω από 40 και με το ΕΣΥ σε νέα δοκιμασία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στη Σουηδία με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, σχεδόν στο 80% έχουν αρθεί τα ελάχιστα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε στις δημόσιες εκδηλώσεις, ούτε στην εστίαση, ούτε παντού.
Γίνονται όλα με μεθοδικότητα και πρόγραμμα. Η προσοχή δίδεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. οίκοι ευγηρίας, ανασοκατεσταλμένοι) και δεν λαμβάνονται οριζόντιου τύπου αποφάσεις.

Ο ιός είναι ενδημικός και το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας.

Στη Σουηδία δεν έκλεισαν ποτέ τα τακτικά χειρουργεία με τις προγραμματισμένες εγχειρήσεις, ούτε έφτασαν ποτέ στα όρια τους οι κλίνες και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η Ελλάδα με εξουθενωτικά lockdowns και διχασμένη την κοινωνία, με την οικονομία και τους πολίτες στον τοίχο, έχει 1.200 νεκρούς περισσότερους από τη Σουηδία.
Στην Ελλάδα η μάχη κατά του ιού δεν έχει ακόμη κριθεί ενώ η Σουηδία φαίνεται πως είναι κοντά στη νίκη.

LimnosNea.gr : Στη Φωτογραφία ειναι ενδεικτικό  των συνηθειών καθε Λαού οτι οι Σουηδοι,   αφού δεν υπάρχει περιοριστικό μέτρο,  δεν φοράνε μάσκα και ο ένας που φορά χωρίς να ειναι εκ του Νόμου  υποχρεωμένος  έχει ολοφάνερα καταγωγή Άπω Ανατολής. 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button