Επίκαιρα

Ανεμόεσσα : Ένας “γεμάτος” Απολογισμός δράσεων. “Σκάντζα βάρδια” στα πρόσωπα του στο Προεδρείου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΗΣΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ

 Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Τριαντάφυλλου Γκαλιούρη στη Μύρινα, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Ομίλου Ανεμόεσσα.

Η πρόεδρος του απερχομένου Δ.Σ Ήβη Νανοπούλου ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη του Ομίλου και φίλους για τις δράσεις τις διετίας 2021-2023 και αναφέρθηκε στους  κύριους θεματικούς άξονες που  απασχόλησαν  τον Όμιλο, με τις αντίστοιχες ενέργειες.

 

Ειδικότερα :

 

  1. Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής
  • Έγινε αναφορά στην ολοκλήρωση και λήξη του διεθνούς προγράμματος Terra Lemnia που είχε αναλάβει και συντόνισε το MedINA (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο) και υλοποιήθηκε στη Λήμνο επί μία πενταετία, με τη συνεργασία και της Ανεμόεσσας.
  • Επισημάνθηκε η σημασία των μαντρών της Λήμνου, ως στοιχείο της αρχιτεκτονικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και ως ζωντανών κελυφών διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής.
  • Έγινε ενημέρωση για τη σημασία της υπό ολοκλήρωση μελέτης για τη προστασία των παραδοσιακών μαντρών και την ανάδειξη μορφών σύγχρονων οικολογικών προβατοστασίων, συμβατών με τις μάντρες, που εκπονείται ως συνέχεια του ιδίου Προγράμματος, Terra Lemnia.
  • Ζώσα παράδοση και βιοποικιλότητα: ανάδειξη της σημασίας του σήματος ποιότητας για τη διατήρηση καλών πρακτικών,
  • Αναφέρθηκε το θέμα των τοπικών ποικιλιών και ειδικότερα επισημάνθηκαν οι καθυστερήσεις εγγραφής τους στους ειδικούς καταλόγους -το κόστος των οποίων έχει αναλάβει η Ανεμόεσσα- καθώς και οι  δυσκολίες δημιουργίας διατηρητών σπόρων  (άφκος, κριθάρι Παναγιάς, λαφύρι, γυφτοφάσουλο).
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βιβλίο «Ο Φυτικός Πλούτος της Λήμνου, πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία» και την προοπτική έκδοσης του στο άμεσο μέλλον και στα αγγλικά, αξιοποιώντας την πρόταση και την ενεργό συμβολή του μέλους μας κυρίου Χριστόφορου Γεροντούδη.
  • Ενημερώθηκε το σώμα για την εξέλιξη της διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία και οικονομική κάλυψη της Ανεμόεσσας, ώστε το μελίπαστο /μελίχλωρο τυρί μας, να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ και τονίστηκε η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας … εν αναμονή σύντομα εγγραφής του.

 

  1. Στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Ενημέρωση των μελών ότι μετά την εγγραφή της «μάντρας της Λήμνου» και του «μελίπαστου τυριού» στον εθνικό κατάλογο της ΑΠΚ, που ολοκληρώθηκαν με συνεργασία  Ανεμόεσσας και MedINA, ακολούθησε πρόσφατα η σχετική εγγραφή και της «Αμπελο-οινικής παράδοσης του νησιού».
  • Έγινε αναφορά στη μεγάλη εκδήλωση του Οκτωβρίου του 2022 που αφορούσε την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του νησιού, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Ενημέρωση για το Σεμινάριο της UNESCO στη Λήμνο -Μάιος 2023- και την ανάδειξη της σύνδεσης άυλης κληρονομιάς και αειφορίας για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα μιας κοινωνίας.
  • Ενημέρωση για τη συμμετοχή του Ομίλου μας -τέλος Σεπτεμβρίου- στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκές Ημέρες Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινή εκδήλωση που οργανώνουν 4 κοινωνικοί φορείς του νησιού, ΜedINA, Ανεμόεσσα, Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Λήμνου και Places and Traces.

 

  1. Στον τομέα Προστασίας Τοπίου και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
  • Αναφορά στις ενέργειές μας για την προστασία των Μύλων του Κοντιά και την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών
  • Ενημέρωση για τις ενέργειές μας για
  • το Χριστοδουλίδειο διατηρητέο κτίριο στον Ρωμέικο Γιαλό (ούτως ώστε να στεγάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου),
  • το ξενοδοχείο Κάστρο -με προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές- για τις προδιαγραφές ανακαίνισής του,
  • την Καντίνα στον Ρωμέικο (ούτως ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα, δηλαδή το… αυτονόητο) .
  • Ανάδειξη συνεχών προβλημάτων δόμησης στις κορυφογραμμές, αλλοιώνοντας το μοναδικό τοπίο του νησιού.

 

  1. Διαχείριση Παραλιών και Θαλάσσιο περιβάλλον
  • Ανάδειξη της αλληλεπίδρασης χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • Ανάδειξη της σημασίας προώθησης ενεργειών για την προστασία των Ακτών και των υγροτόπων
  • Ανάγκη ανάπτυξης μιας θαλάσσιας κουλτούρας στο νησί, προστατεύοντας έναν ανεκτίμητο πλούτο
  • Συμμετοχή μας σε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με θέμα “Προβλήματα και Απειλές στο Παράκτιο και Θαλάσσιο Περιβάλλον” που υλοποιεί η ΑΝΕΛ.

 

  1. Οι κρίσιμες απειλές σήμερα – θέματα προς συζήτηση με τη νέα Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή.
  • Η απώλεια / εγκατάλειψη της γης που θα οδηγήσει στην απώλεια της ταυτότητας μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού .
  • Το νερό: έλεγχος των υδάτινων πόρων του νησιού, ανάγκη διαχείρισης εξοικονόμησης και ανακύκλωσης.
  • Η τουριστική πίεση και η φέρουσα ικανότητα του νησιού.
  • Τοπίο και πολιτιστική κληρονομιά – η σημασία προστασίας και ανάδειξης τους .
  • Υποβάθμιση αστικού χώρου: η Μύρινα, ο μεγάλος ασθενής,  ανάγκη αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

 

Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία των συνεργασιών με άλλους φορείς και συλλογικότητες, για την επίτευξη κοινών στόχων, κάτι που επιδιώκουμε σταθερά ως Όμιλος, αφού δυναμώνει τις προσπάθειές μας, διευρύνει τους αποδέκτες των δράσεων μας, διαχέει τη γνώση, την ενημέρωση και τον προβληματισμό.

 

Επακολούθησαν τοποθετήσεις και συζητήθηκαν κυρίως:

  • Το θέμα του Χριστοδουλίδειου, με σχετική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Δ. Αχιλαδέλλη, όπου και επιβεβαιώσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις προσπάθειες που γίνονται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, για να στεγαστεί στο Μέγαρο αυτό, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.
  • Η αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης του κτιρίου του Γυμνασίου Μύρινας Λήμνου.
  • Η ανάγκη επανα-λειτουργίας του Γεωργικού Μουσείου στο Ρουσσοπούλι.
  • Το θέμα της προστασίας των παραλιών μας από την καταχρηστική εκμετάλλευσή τους, στο πνεύμα των ισχυρών αντίστοιχων αντιδράσεων του φετινού καλοκαιριού σε πολλά «τουριστικά» νησιά.
  • Τα σοβαρά θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού μας.
  • Η αναγκαιότητα να υλοποιηθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες οι προτάσεις μας  που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

 

Ομόφωνα έγινε αποδεκτό από τη Γ.Σ. ψήφισμα που αφορά αίτημα του Ομίλου μας για :

  1. την Επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλιόπης μετά τη βιοκλιματική αναβάθμιση και συντήρησή του  και
  2. την ίδρυση παραρτήματος  στη Λήμνο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων  Περιοχών Βορείου Αιγαίου που θα έχει την έδρα του στο κέντρο αυτό.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές, συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής: Πρόεδρος Φωτεινή Ετμεκτσόγλου, Αντιπρόεδρος Γιώργος Κότσαλης, Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Λαγόπουλος, Ταμίας Αθανάσιος Τσότρας, Μέλη:  Ήβη Νανοπούλου (αρμόδια για θέματα συνεργασιών και δράσεων με Υπηρεσίες, φορείς και συλλογικότητες) Χριστίνα Κάβουρα (αρμόδια σε θέματα ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων) και Δανάη Σφακιανού (αρμόδια για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και τοπικών ποικιλιών).

 

Με την ευκαιρία να συγχαρούμε την απερχόμενη Πρόεδρο του Δ.Σ Ήβη Νανοπούλου  για την εκλογή της ως Προέδρου του Δ.Σ του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MEDINA).

 

Προσβλέπουμε σε μία θητεία γόνιμη και δημιουργική, με προσήλωση στους στόχους μας, με επιδίωξη συνεργειών σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, με θετική διάθεση και έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανανέωση.

Η Πρόεδρος                                                             Ο Γ. Γραμματέας

Φωτεινή Ετμεκτσόγλου                                                Αθανάσιος Λαγόπουλο

LimnosNea.gr : H φωτογραφία ειναι  απο την  πρόσφατη Εκδήλωση της Ανεμόεσσας (κυρίως)  στο ΜΑΡΟΥΛΑ για τα ιδιαίτερα προϊόντα της Λημνου!

Σε πρωτο πλάνο η υποψήφια Δήμαρχος Ελεον. Γεώργα,  η οποία ήταν παρούσα στη Εκδήλωση αυτή, ενώ οι υποψήφιοι γενικα  λείπουν από τέτοιες εκδηλωσεις

 

 

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button