Λήμνος

Μερα των Υγροτοπων! Γιατι πρεπει να την Γιορτάζει η Λημνος!

Για τη Λημνο, η σημερινή μέρα των Υγροτόπων πρέπει να ειναι σαν μια Τοπική Γιορτή. Αν κάποιος τόπος, κάποιο Νησί χαρακτηρίζεται άπω τους Υγροτόπους του,  αυτό ειναι η Λημνος, με μοναδικό  τρόπο ! .

Αλυκή, Χορταρόλιμνη, Ασπροόλιμνη, αυτή η υδάτινη συνέχεια στην Βορειοανατολική  Οι Υγρότοποι στο Διαπόρι, ο Αυλώνας (έχει νερό χειμώνα καλοκαίρι),  το Φράγμα.και ένας νέος Υγρότοπος,  που παραλίγο να καταστραφεί όταν αυτοκίνητα μετάφεραν εκεί μπάζα. Ειναι στις Αγκαριώνες,  ενα παλιό Νταμάρι, πάνω στο υψωμα,  στα σκαμμένα  του οποίου  δημιουργήθηκε μια μικρή λίμνη με υδρόβια ζωή.

Να ευχαριστήσω το  Μιχάλη Μπάκα που μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και μας θύμισε το σημαντικό αυτό  ζήτημα.  .

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Προτεραιότητα η προστασία και διαχείριση τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, καλούν για την ενεργή συμμετοχή όλων στην προσπάθεια για την προστασία των ευαίσθητων υγροτοπικών οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα νησιά μας. Είναι τα ποτάμια, οι εκβολές και τα δέλτα τους, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι τεχνητές λίμνες, οι πηγές σε εξοχές, χωριά και πόλεις.

Η προστασία των υγροτόπων και η διατήρησή τους έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας (χλωρίδα, πανίδα) και το μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας) και για τη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση Αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς λόγους, οι υγρότοποι συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζονται προστασία και όχι καταστροφή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2021, Ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων είναι ημέρα προβληματισμού για την στάση μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Στα νησιά μας δυστυχώς καθυστερεί ακόμα η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης για την προστασία των περιοχών Νατούρα, ενώ η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ μας έστειλε πολλά βήματα πίσω. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν με προτεραιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα σχέδια διαχείρισης με πρωτοβουλία από την Περιφέρεια και του Δήμους, που δυστυχώς απουσιάζουν. Οι υγρότοποι προσφέρουν αντιπλημμυρικές υπηρεσίες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα νησιά μας με τον “καθαρισμό” ρεμάτων και χειμάρρων με μπουλντόζες εκτός του γεγονότος ότι επιταχύνει τα φαινόμενα διάβρωσης και την ταχύτητα του νερού σε περιπτώσεις υψηλών βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, αποτελεί καταστροφική λύση για τα υγροτοπικά  οικοσυστήματα. Χρειάζεται καθαρισμός των ρεμάτων από μπάζα και σκουπίδια αλλά όχι ισοπέδωση τους. Τα ρέματα, οι ποταμοί και οι λίμνες δεν είναι είναι πισίνες για να τους βάλουμε πλακάκια και η απαράδεκτη αυτή τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Οι Υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες και η καταστροφή τους έχει αντίθετα αποτελέσματα, που δυστυχώς τα βλέπουμε στην πράξη»

Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου

Μιχάλης Μπάκας

LimnosNea.gr : η φωτογραφία ειναι από την Αλυκή, στο “κόψιμο”

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button