Περιοδικό

Φως στο τούνελ – κάτι άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα

Φως στο τούνελ – κάτι άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται το τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην καθημερινότητα με την σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης.

Ήδη το πράσινο φως για μερική αποκατάσταση της κανονικότητας δόθηκε χθες με τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων και των δικαστηρίων και πλέον αναμένεται να γίνουν κι άλλα βήματα, όπως π.χ. στον τομέα της αγοράς και την χαλάρωση των μέτρων στις μετακινήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων. Αναμένεται να περιγράψει πως θα επανέλθουμε στην ομαλότητα βήμα – βήμα καθώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα ώστε να αρχίσει να κινείται πάλι η «μηχανή» της οικονομίας.

Δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά και για τις σχολικές μονάδες και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών για τις οποίες αγωνιούν χιλιάδες υποψήφιοι.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της δομής στο Κρανίδι και η καραντίνα στην οποία μπήκε η περιοχή είναι ένα πισωγύρισμα, φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν κάποια σταδιακά βήματα, στα πρότυπα άλλων χωρών που μείωσαν τη θηλιά της απαγόρευσης και του «λουκέτου» στην αγορά.

Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα στη Γερμανία άνοιξαν εκ νέου βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα μόδας, καταστήματα ποδηλάτων και αυτοκινήτων καθώς και άλλα, μικρότερα των 800 τ.μ.

Στο Βερολίνο, μερικά σχολεία επέτρεψαν στους τελειόφοιτους μαθητές να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση να φορούν μάσκα και να κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα «μοντέλο» που θα το δούμε και στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι οποίες μετρούν χιλιάδες νεκρούς αλλά φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας.

 

Το τελικό σχέδιο ακόμη δεν είναι έτοιμο, οι πρώτοι βασικοί άξονες, όμως, είναι εμφανείς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είπε πως τα μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν να ισχύουν πριν τις 27 Απριλίου.
Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει να προφυλάξουν όσο περισσότερο γίνεται τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους ηλικιωμένους.

Γι΄αυτό το λόγο το πιθανότερο είναι τα μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες. Για παράδειγμα δεν θα αποκλειόταν μια απόφαση να πάνε οι ηλικιωμένοι στα χωριά τους αφού πρώτα εξεταστούν ότι δεν έχουν κοροναϊό. Ή να είναι περισσότερο περιορισμένη η κίνησή τους σε σχέση με τους άλλους πολίτες.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως και για τους υπόλοιπους η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες η χαλάρωση για τους πολίτες πιθανότατα να ξεκινήσει επίσημα από τις 4 Μαΐου. Αυτό σαφώς θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιστημονικές εισηγήσεις.

Σήμερα πάντως έγινε ένα πρώτο βήμα από την κυβέρνηση, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας πρώτη θα «ανοίξει» η Δικαιοσύνη στις 27 Απριλίου. Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων. Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

Με άλλα λόγια, θα συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και θα τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

Με τις παραπάνω ανακοινώσεις έγινε λοιπόν σαφές ότι θα μπούμε σύντομα σε ένα νέο πλαίσιο, της αργής και μακρόσυρτης διαδικασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτή η διαδικασία δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και μέχρι τότε η ανακοίνωση άρσης των μέτρων θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά όσους έχουν  υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ανακοινώνεται ένα μέτρο τη βδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αν κάποιο νέο μέτρο χαλάρωσης που έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, να ακυρώνεται και να ισχύει ξανά ο αρχικός περιορισμός.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να αρθούν αν δεν είναι καταλλήλως «οπλισμένοι» οι πολίτες με μάσκες, γάντια και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Μάλιστα σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης που όμως θα λειτουργούν με το ένα τρίτο των τραπεζοκαθισμάτων. και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα και τα μαγαζιά σε εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.

Επίσης σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Πάντως υπάρχει ιδιαίτερος  προβληματισμός για τα σχολεία, ενώ έχει γίνει σαφές ότι προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι τα παιδιά που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές. «Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οποιαδήποτε ημερομηνία για τις πανελλαδικές είναι πιθανή» τόνισε η υπουργός Παιδείας. Οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, τονίζεται, γνωρίζουν την ύλη που θα εξεταστούν, και οι εξετάσεις θα γίνουν, ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό με γνώμονα την προστασία της υγείας των μαθητών. «Θα ακολουθήσουμε πλήρως τις υποδείξεις των ειδικών. Η Γ΄ λυκείου αποτελεί προτεραιότητα. Η επάνοδος στα σχολεία θα γίνει με γνώμονα την προστασία της υγείας των παιδιών αλλά και των καθηγητών».

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές στα μέσα Ιουλίου ενώ αναφορικά με τις προαγωγικές εξετάσεις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 10 Μαΐου αλλά οι μαθητές να φορούν μάσκες ή ακόμη και να απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί και τα μαθήματα να διαρκούν λίγες ώρες.

 

Στο πως να γίνει σταδιακά η άρση της καραντίνας αναφέρθηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Τόνισε πως παγιώθηκε ένας μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων και έτσι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Όπως ανέφερε από τις 4 Μαΐου μπορούμε να περιμένουμε την σταδιακή άρση των μέτρων.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κ.λπ. που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων».

 

Τα σημεία-κλειδιά για την άρση των μέτρων θα είναι τα εξής:

  1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
  2. Yγιεινή των χεριών.
  3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
  4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Σημειώνεται ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (π.χ. στο λεωφορείο που πήγε στους Αγίους Τόπους, στο γηροκομείο κ.λπ., δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση).

«Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση.

Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά».

Παράλληλα, ο κ. καθηγητής σημείωσε ότι το κράτος θα κάνει άμεση διάγνωση σε οποιονδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό  με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα. Επίσης θα συνεχίσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχο, ακόμα και στα λεωφορεία έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.
Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ’ Λυκείου, ενώ για τον τουρισμό σημείωσε ότι «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».


(πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/fos-sto-toynel-toy-koronaioy-teliko-shedio-gia-arsi-ton-metron)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button