Περιοδικό

Οι … γείτονές μας 

Οι … γείτονές μας 

Γραφει (συνήθως Παρασκευές) η Χριστινα Κάβουρα

Γείτονες μας οι Τούρκοι, αιώνες τώρα, θέλουμε δεν θέλουμε, μόνο που πάντα μοιραζόμαστε εκτός από την θάλασσά μας και πολλή από την μισαλλοδοξία τους!

Τη Δύση και τον Χριστιανισμό βάζει στο στόχαστρό της η κόρη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Έσρα. Σε ανάρτησή της στο twitter η Έσρα Ερντογάν δηλώνει στα αραβικά πως λίγο έμεινε μέχρι η ισλαμική ημισέληνος να «σπάσει» τον αιώνα της Δύσης.

Τι θέλει να μας πει η κοπέλα με την μαντίλα που δεν γράφει τα μηνύματά της στα Τουρκικά αλλά στα Αραβικά ?

Ότι και να θέλει να μας πει καλό δεν ακούγεται

Προφανώς κάπου πάλι εγκλωβίστηκε η …. Ανεξιθρησκία !

Από τη στιγμή που μέσα από δικά μας εσωτερικά προβλήματα – ως επί το πλείστον – χάσαμε τα παράλια, την Ιωνία και την Αιολία, αφού βιώσαμε την Προσφυγιά του λαού μας, αφού χάσαμε μια σοβαρή ευκαιρία να ανακτήσουμε δικούς  μας τόπους κατά βάση Ελληνικούς εδώ και χιλιάδες χρόνια και αφού πλήθος Ελληνικές πόλεις και χωριά μέσα στην Τουρκία  με διάφορους τρόπους εξισλαμίστηκαν γιγαντώθηκε ένα Κράτος ενσωματώνοντας  διάφορους πληθυσμούς που απέφυγαν να γενοκτονηθούν !

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ποντίων,  των Ασσυρίων γιατί η μνήμη βοηθάει σε πολλούς δύσκολους τομείς, ειδικότερα στην  επίτευξη της ειρήνης.

Η μνήμη γενικά σε γενοκτονίες, σε όποιες γενοκτονίες δεν επιτρέπεται να παραγραφεί/ λησμονηθεί ποτέ. Δεν είναι απίθανο σε κάποια άλλη στιγμή στον πλανήτη να βιώσουμε ένα άλλο ολοκαύτωμα που μπορεί να έχει άλλα χαρακτηριστικά αλλά δεν θα παύει να βασίζεται στο παλιό και εμείς όλοι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

 

Εκλογές εμείς εκλογές και οι Τούρκοι, οι εντάσεις έπεσαν λόγω σεισμών, λόγω  εκλογών, λόγια  ενδιαφέροντα έπεσαν στο τραπέζι, αλλά ενώ οι μέρες κυλούν χάνουν αυτά τα λόγια  την ισχύ τους και η  χρονική τους διάρκεια όπως πάντα άγνωστη !

Το ότι χαμήλωσαν οι τόνοι καλό είναι  αλλά ας μην το «δέσουμε και κόμπο».

Αγαπητοί μου γείτονες Τούρκοι,
Μήπως πρέπει να αποφασίσετε επιτέλους   αν είστε κοσμικό ή θεοκρατικό κράτος,  αν είστε απλά μωαμεθανοί ή ισλαμιστές αν έχετε δικτατορία ή δημοκρατία, αν κάνατε λάθος στην Λωζάνη, αν εχθροί εκ των έσωθεν υπονομεύουν το καθεστώς σας, αν λειτουργεί η δικαιοσύνη σας.

Αγαπητοί μου γείτονες Τούρκοι,
Επί δεκαετίες ξεσπάτε τα προβλήματα ταυτότητάς σας επάνω μας, όχι δεν έχω κάτι εναντίον του απλού λαού που και αυτός προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα σωρό προβλήματα, μήπως και η δική σας οικονομία ανθεί ?

Με τον Εθνικισμό σας  τα έχω (και γενικά με τους Εθνικισμούς),  που  κάποιοι υπερφίαλοι από εσάς προσπαθούν να αναβιώσουν, κάποιοι  που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι αυτοκρατορίες εξέλειπαν και τα κράτη θα πρέπει να αναθεωρήσουν παλιές επεκτατικές βλέψεις !

Τι να πω για τον φιμωμένο τύπο σας, τι να πω για τον μεγαλομανή  πολυαγαπημένο  σας Σουλτάνο,  τι να πω για την θέση των γυναικών και των ομοφυλόφιλων! Για την υποτιθέμενη δικαιοσύνη ας μη μιλήσω καλύτερα. Τι να πω  όμως για την καταπίεση των διαφορετικά σκεπτόμενων ατόμων γεγονός απόλυτα καταθλιπτικό. Γεγονός που οδηγεί σε πολλαπλά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα  φθάνοντας στο διασυρμό, στην κοινωνική απομόνωση στον χαφιεδισμό, στην φυλακή !

Τα εθνοτικά και μειονοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε δεν λύνονται ούτε με όπλα ούτε με καταπίεση. Κάπου πίσω από όλα αυτά υπάρχει ο Φόβος και ο φόβος στην περίπτωση αυτή είναι κακός σύμβουλος. Δεν ξέρω τι άλλο έχει το πρόγραμμά σας, αλλά το φαντάζομαι !  Ο Φανατισμός δεν είναι δρόμος ούτε προσέγγισης ούτε επίλυσης ! Είναι απλά βαρβαρότητα και προσπάθεια χειραγώγησης !

 

Τώρα τελευταία ξεκινήσατε το τροπάρι της Γαλάζιας Πατρίδας, εσείς ένας λαός της Στέπας, απόλυτα στεργιανός που δεν είχε ποτέ πολλά – πολλά με τη θάλασσα !

Όπως είπα και έγραψα και άλλες φορές το Αιγαίο, μια θάλασσα που θα μπορούσε να μας ενώνει παρά να μας αποξενώνει !  Είμαστε δεμένοι με αυτήν τη θάλασσα, ιδιαίτερα εμείς οι νησιώτες, η αλμύρα της κυκλοφορεί στο αίμα μας, οι ρυθμοί της στην καρδιά μας.

Γιατί, αγαπητοί μου γείτονες, το να πειράξετε την Αγιά Σοφιά, ένα τεράστιο κομμάτι της παράδοσης και της ταυτότητάς μας δεν μόνο πνίγει εμάς. Πνίγει περισσότερο  εσάς και την δική σας ελευθερία. Κόμπος  όμως άλυτος στην  ψυχή μας είναι  που επιβουλεύεστε την ειρηνική μας μεγάλη θάλασσα. Γιατί το Αιγαίο είναι άρρηκτα δεμένο με την ύπαρξή μας.
Τελικά είμαστε οι θαλασσινοί σας γείτονες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε αυτό, τόσο πιο εύκολη θα είναι η κοινή ζωή μας.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button