Περιοδικό

Τηγανίτες με μέλι-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

Το γλύκισμα αυτό είναι από εκείνα όπου παρασκευάζονται στιγμιαία, συνηθιζεται μάλιστα στα νησιά των Κυκλάδων, όπου και θεωρείται το απαραίτητο σχεδόν γλύκισμα της “βεγγέρας”.

Βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, ανάλογο αλεύρι, προσθέτουμε λίγη πρέζα αλάτι, 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ψιλή, μια κουταλιά του γλυκού σόδα και ταυτόχρονα τόσο νερό όσο αρκεί ώστε να γίνει αραιά ζύμη  σαν κουρκούτι. Στο τηγάνι με αρκετό λάδι που ζεσταίνεται ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας – για αυτό το λόγο ονομάζονται κουταλάτοι – και αφού λάβουν ένα χρυσόξανθο χρώμα τις βγάζουμε και βάζουμε σε μια πιατέλα και τις περιλούομε με μέλι, κανέλλα ψιλή και ζάχαρη, επίσης εάν έχουμε καρύδια ή σουσάμι, τα κοπανίζουμε και ρίχνουμε πάνω στις τηγανίτες μας.

Καλή σας όρεξη!

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button