Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Τραχανά με μανιτάρια

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Τραχανά με μανιτάρια

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός από Κυριακή)

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τον φτιάχνουν και με ψιλοαλεσμένο σιτάρι.

Ο χρόνος μαγειρέματος του είναι συνήθως μικρός, περίπου 20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή πιστεύεται ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο και είχε το όνομα «tarkhaneh» που σήμαινε «το φαγητό του φτωχού». Για τους προγόνους μας αλλά μέχρι και τους γονείς μας ο τραχανάς έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διατροφή και μερικές φορές ακόμα και στην επιβίωση της οικογένειας σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας και πολέμων.

Οι σούπες με τραχανά είναι από τα πιο γρήγορα, νόστιμα και οικονομικά φαγητά που μπορεί κανείς να φτιάξει για την οικογένεια. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι και από τις πιο υγιεινές επιλογές.

Οι τραχανάδες είναι δύο ειδών, ξινός και γλυκός.

Υπάρχει και τραχανάς λαχανικών, για τους vegetarian και για όσους νηστεύουν.

Προτιμούμε τον τραχανά Λήμνου γιατί, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου, είναι σπιτικός, από αγνά χωριάτικα υλικά και ολόπαχο πρόβειο γάλα ή γιαούρτι.

Ο τραχανάς είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά.

Πάμε τώρα να δούμε πόσο εύκολα φτιάχνομε τραχανά με μανιτάρια.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
    • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
    • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
    • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξινό τραχανά
    • 6 φλιτζάνια νερό (προαιρετικά με διαλυμένο ζωμό κότας ή λαχανικών)
    • αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή στη φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και μαυρίσει το σκόρδο.
Ρίχνετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτετε το ζεστό νερό ή το ζωμό και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει τον τραχανά.

Προσθέτετε αλατοπίπερο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει ή σβολιάσει.

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κατεβάζετε από τη φωτιά.

 

Συνοδεύεται με τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού συκαλάκι Αχιλλαδέλη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button