Απόψεις

Ο διάσημος Λημνιός γλύπτης Αλκαμένης

Ο διάσημος Λημνιός γλύπτης Αλκαμένης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο Αλκαμένης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης με καταγωγή από τη Λήμνο και έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Ήταν σύγχρονος του Φειδία και αναφέρεται για την λεπτότητα και την τελειότητα των έργων του, από τα οποία ο Ήφαιστος και η Αφροδίτη των Κήπων θεωρούνται τα αριστουργήματά του.

Ο Παυσανίας γράφει πως ήταν ο σχεδιαστής ενός από τα αετώματα του ναού του Δία στην Ολυμπία. Επίσης ότι ένα έργο του, το άγαλμα του θεού Άρη, υπήρχε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ορισμένοι μάλιστα το συσχετίζουν με το μαρμάρινο άγαλμα του θεού Άρη που βρέθηκε στο Μποργκέζε.

Στην Πέργαμο ανακαλύφθηκε το 1903 ένα ελληνιστικό αντίγραφο της κεφαλής του Ερμή Προπυλαίου, έργο κι αυτό του Αλκαμένη.

 

Ο Αλκαμένης ήταν ένας πρωτότυπος και αυθεντικός καλλιτέχνης. Πήρε μέρος στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα κάτω από την καθοδήγηση του Φειδία.

Λέγεται ότι υπήρξε ο πιο επιφανής γλύπτης στην Αθήνα μετά την αναχώρηση του Φειδία για την Ολυμπία.

 

Στη φωτογραφία ο Ερμής ο Προπύλαιος, έργο του Αλκαμένη, που φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.. Βρέθηκε σε στήλη των Ρωμαϊκών χρόνων που φέρει την επιγραφή:

“Ἀλκαμένεως περίκαλλες ἄγαλμα. Ἑρμᾶν τὸν Προπυλαίον εἴσατο Περγάμιος. Γνῶθι σεαυτόν”.

 

Ο Ερμής ο Προπύλαιος, που αποτελεί μια αριστουργηματική αρχαιότητα, την ύστατη στιγμή διεσώθη και δεν βγήκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αφού επί μήνες πριν έμεινε προστατευμένος στην Πρεσβεία μας στη Βρετανία και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2014 εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών) ως ένα από τα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπίστωσαν πως επρόκειτο για γνήσιο αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.

Σήμερα εκτίθεται πλέον το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελεί ένα αρχαιολογικό κόσμημα που επέστρεψε στον οργανικό του χώρο, από τον οποίο είχε παράνομα αποκοπεί.

 

Η αρχαία αυτή γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης της ρωμαϊκής εποχής. Το πρωτότυπο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Ο Ερμής Προπύλαιος ακολουθούσε έναν αρχαϊκό τύπο μνημείου που τοποθετούνταν σε δρόμους ή σε περάσματα.  Εικόνιζε την κεφαλή του θεού που έφερε γένια. Η παράδοση απαιτούσε το κεφάλι να είναι αρχαιοπρεπές και για τον λόγο αυτόν είχε αρχαϊκά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά.

 

Ο Λημνιός Αλκαμένης, λοιπόν,  και ο Φειδίας ήταν διάσημοι και μοναδικοί Έλληνες γλύπτες τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button