Λήμνος

Οι άνεμοι και η θάλασσα στη Λήμνο

Οι άνεμοι και η θάλασσα στη Λήμνο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Λήμνος είναι γνωστή στους περισσότερους για τις πολλές εκπληκτικές αμμουδιές της και για την ήσυχη θάλασσα, η οποία συχνά είναι “λάδι” χωρίς καθόλου κύμα. Εντούτοις, εάν ρωτήσεις αυτούς που κάνουν σέρφινγκ και θαλάσσια σπορ στην διάσημη και εκτεταμένη παραλία στο Κέρος, θα σού πουν το αντίθετο, δηλαδή ότι το προτιμούν γιατί εκεί έχει πάντα ένα αεράκι και κύμα. Να μη ξεχνάμε ακόμα τον χαρακτηρισμό του νησιού «Ανεμόεσσα».

Πού οφείλεται αυτό;

Βορειοανατολικοί είναι οι άνεμοι στη Λήμνο, γι’ αυτό όταν φυσάει βρίσκει το Κέρος, την Αλυκή, τα «Ξεσπάσματα» στον Αη-Γιάννη Ρωσσοπουλίου, την Πολιόχνη κλπ. Αντίθετα, η δυτική πλευρά είναι προστατευμένη, έχει “στην πλάτη” τον αέρα και σπάνια κύμα. Έτσι, οι δημοφιλείς παραλίες στο Διαπόρι, Ευγάτη, Θάνος, Πλατύ, ο Τούρκικος, ο Ρωμέικος, τα Ρηχά Νερά, ο Αυλώνας, ο Αη-Γιάννης Κάσπακα, Καρβουνολακας κλπ. έχουν πάντα ρηχή και  ήσυχη θάλασσα χωρίς κύμα.

Για παράδειγμα, ο Αη-Γιάννης Κάσπακα στην όμορφη φωτογραφία της Ρανιας Γιαλουρη. Ίσως γι’ αυτό το λόγο χτίστηκαν σ’ αυτήν την πλευρά και τα υπερπολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία PORTO MYRINA PALLACE και LEMNOS VILLAGE.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button