Απόψεις

Απάντηση του Ιπ. Γουδέλλη στο Δ.Τ. του Δ.Σ του Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μυρινας

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Επειδή αισθάνθηκα κι εγώ άσχημα με όλα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε σχέση με τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μύρινας, θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, μιας και θεωρώ ότι το Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. αφ’ ενός δεν απεικονίζει ορθά τα όσα έγιναν και αφ’ ετέρου με θίγει προσωπικά.

Αρχικά και -όσο γίνεται- περιληπτικά:

-Η διαφωνία εντός του προθαλάμου του Μαρούλα, ήταν μεταξύ εμβολιασμένων και εμβολιασμένων. Είμαι εμβολιασμένος και όχι αντιεμβολιαστής. Επίσης αποχώρησαν και εμβολιασμένοι γονείς που δεν αποδέχθηκαν την επιλογή του Δ.Σ.

-Η αντίδρασή μου είχε σχέση με την υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος στη συμμετοχή, όλων των μελών του συλλόγου. Δεν είμαι νομικός, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι σύννομο ή έστω επιτρεπτό, με απόφαση του Δ.Σ., να απαγορεύεται -έστω και έμμεσα με την επιλογή συγκεκριμένου χώρου- η παρουσία κάποιων μελών του συλλόγου, αφού δεν λήφθηκε μέριμνα ούτε για τηλεδιάσκεψη.

-Κανένα εύλογο επιχείρημα, όπως το κρύο των τελευταίων ημερών, δεν μπορεί να είναι ισχυρότερο από το δικαίωμα στη συμμετοχή γονιών που έχουν την ίδια συναίσθηση ευθύνης και έγνοια, για τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών τους. Η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (αλλιώς οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν θα συνέρχονταν 40 φορές το χρόνο στην Πνύκα, σε ανοιχτό χώρο με όλες τις καιρικές συνθήκες).

-Η πρότασή μου ήταν η Γ.Σ. να γίνει σε άλλη ώρα (μεσημεριανή) και σε άλλο χώρο, πρότεινα μάλιστα το στεγασμένο και κλειστό από δύο μεριές χώρο  δίπλα στο κυλικείο του Γυμνασίου. Άλλωστε η Γ.Σ. τελικά κράτησε μισή ώρα μετά την ομιλία της κας Φαρμάκη, την οποία άλλωστε προσωπικά ευχαρίστησα κι επαίνεσα για την προσφορά της.

-Τιμώ την προσφορά των γονιών που απαρτίζουν το Δ.Σ. του συλλόγου, σε εποχές ελάχιστης συμμετοχής στα κοινά. Γι’ αυτό και παρότρυνα στο Δ.Σ. να ξανασκεφτεί τον αποκλεισμό κάποιων που θέλουν να μετέχουν. Σημειωτέον, ότι τρία μέλη από τα εννιά τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. έμειναν έξω.

 

Πιο κάτω αναλυτικά απαντάω σημείο προς σημείο, σε όσα αναφέρονται στο Δελτίου Τύπου του Δ.Σ.

 

Δ.Σ. Δυστυχώς η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε επεισοδιακά με μια αναίτια επίθεση προς το Προεδρείο του Συλλόγου μας.

Ι.Γ. Δεν επρόκειτο για επίθεση αλλά για μια -αγανακτισμένη ομολογουμένως- άμυνα.

Αναίτια δεν ήταν. Αιτία ήταν η επιλογή του ΔΣ του συλλόγου για τον χώρο της Γενικής συνέλευσης, του οποίου το πρωτόκολλο απαγόρευε σε μέρος των γονέων να πάρει μέρος, να ακούσει και να μιλήσει για τα προβλήματα μόρφωσης και υγείας των παιδιών του. (Άλλωστε δεν κατάλαβα ποτέ τι εννοούσε ο κ. Πρόεδρος όταν έλεγε “εμείς δεν θέλαμε να αποκλείσουμε κανέναν” αφού αποτέλεσμα της απόφασής τους ήταν να αποκλειστούν αρκετοί-τα 2/3 όσων μπήκαν και μέσα…και πολλοί που δεν ήρθαν καν)

 

Δ.Σ. Μία επίθεση από κάποιους ανθρώπους που δεν τους τιμά ούτε ως γονείς αλλά ούτε και ως επιστήμονες.

Ι.Γ. Σαν γονείς μας τιμά η έγνοια και η ενεργή συμμετοχή μας για το καλό των παιδιών μας  αλλά -και κυρίως- σαν δημοκρατικούς ανθρώπους, μας τιμά η έγνοια μας, ώστε όλοι οι γονείς να μπορούν να κάνουν το ίδιο με μας.

Η επιστημοσύνη του καθενός τιμάται στα πεδία της δραστηριότητάς του.

 

Δ.Σ. Μία επίθεση που ως απώτερο σκοπό είχε την ματαίωση της Γενικής Συνέλευσης.

Ι.Γ. Σε ραδιοφωνική ερώτηση προς εμένα, αν ο λόγος της παρέμβασής μου ήταν η ματαίωση της συνέλευσης, είπα επί λέξει “και ποιος είμαι εγώ που θα απαιτήσω να ματαιωθεί μια συνέλευση?”

Άλλωστε από τα πρώτα λεπτά της αντιπαράθεσης είπα επίσης:

Ρε παιδιά αφού είστε μέσα δεκαπέντε- είκοσι άτομα και έξω δέκα-δώδεκα, γιατί δεν ανοίγετε έστω τις τζαμόπορτες, ώστε να είστε εσείς μέσα να μην κρυώνετε, και εμείς έξω -που είμαστε ούτως ή άλλως- και να γίνει η Συνέλευση?… Μου απάντησαν “και που ξέρεις ότι δεν το συζητάμε να γίνει αυτό?” Αλλά φυσικά δεν το έκαναν… (έστω και μετά την ομιλία της κας Φαρμάκη-ακόμα απέξω είμασταν…)

 

Δ.Σ. Ενώ είχε γίνει γνωστό σε όλους τους Γονείς και Κηδεμόνες δέκα ημέρες πριν, μέσω e-mail, ο τόπος που επρόκειτο να γίνει η Γ.Σ, επεδίωξαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και να την ματαιώσουν.

Ι.Γ. e-mail που ενημέρωναν για τη Γ.Σ. υπήρξαν τρία και διαφορετικά…

Το πρώτο στις 13/12-175 λέξεων- που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: θα ισχύουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για τον COVID-19 με Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Νόσησης ή Μοριακού τέστ 72 ωρών

Το δεύτερο στις 13/12 -21 λέξεων μόνο, δύο ώρες μετά το πρώτο- που έλεγε: ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ EMAIL ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ RAPID TEST

Το τρίτο στις 17/12-170 λέξεων-πανομοιότυπο με το πρώτο και με τίτλο: ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ”, από το οποίο απουσίαζαν -σε σχέση με το πρώτο- οι εξής πέντε λέξεις: ή Μοριακού τέστ 72 ωρών

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες…(Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν ενίοτε και τέτοιοι…)

Δυστυχείς μητέρες που δεν τό ‘λυσαν όμως, (μία εξ αυτών ήρθε κατευθείαν από το μικροβιολογικό εργαστήριο με rapid test), δεν περίμεναν μέσα σε μια “ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ”, να αλλάξει κάτι τόσο πολύ που να αποκλείει δεκάδες γονείς.

 

Δ.Σ. Δεν σεβάστηκαν την παρουσία Γονέων και Κηδεμόνων που επιθυμούσαν να ενημερωθούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά και την κα Φαρμάκη Ελένη που προσήλθε να ενημερώσει τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.

Ι.Γ. Αν κάποιος δεν σεβάστηκε την παρουσία Γονέων και Κηδεμόνων που επιθυμούσαν να ενημερωθούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ήταν το ίδιο το Δ.Σ., που δεν σεβάστηκε ούτε τους γονείς που στέκονταν στο πεζοδρόμιο σαν παρείσακτοι αλλά και όσους δεν ήρθαν καν, εξαιτίας της επιλογής του χώρου από το Δ.Σ.

Όσο για την κα Φαρμάκη Ελένη (παιδίατρο άλλωστε και των τριών παιδιών μου), με το που την αντίκρυσα, της εξέφρασα πόσο αξιέπαινη είναι για την αποδοχή της πρόσκλησης από το Δ.Σ. καθώς και ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ενημέρωση, που θα ήταν όμως καλύτερα να γίνει ανεξάρτητα από τη Γ.Σ. Η ίδια άλλωστε μου είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει και σε εξωτερικό χώρο (όπου -κατά τη γνώμη μου- αφού θα μετείχαν και ανεμβολίαστοι γονείς, θα ήταν πιο αποτελεσματική αν έπειθε έστω και έναν απ’ αυτούς…)

 

Δ.Σ. Υπήρξε από την πλευρά τους μία παραπληροφόρηση ότι η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας θα μπορούσε να λάβει χώρα σε άλλη αίθουσα ώστε να παραβρεθούν Γονείς και Κηδεμόνες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναφέρθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, η οποία όμως δεν δέχεται και πάλι ανεμβολίαστους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ή ΝΟΣΗΣΑΝΤΕΣ.

Ι.Γ. Από όλη την αναφορά μου -πάνω από πέντε φορές- όπου επέμενα ότι η Γ.Σ. θα μπορούσε να γίνει σε χώρο όπου να μπορούν να είναι όλοι, σε ώρα μεσημεριανή (π.χ. Σάββατο, Κυριακή, ή και Παρασκευή όπως τόσα χρόνια) στο χώρο του Γυμνασίου (για παράδειγμα στον στεγασμένο και κλειστό από δύο πλευρές χώρο δίπλα στο κυλικείο), απομόνωσαν-βαφτίζοντάς την “παραπληροφόρηση”-μία αναφορά/ερώτηση του κ. Κατσιγιαννόπουλου, ότι θα μπορούσε να ζητηθεί/εξεταστεί, μήπως η Γ..Σ. γινόταν σε κλειστό χώρο. Άλλωστε και η ίδια η Γυμνασιάρχης, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ακόμα και σε αίθουσα αν είμαστε λίγοι. (Άλλωστε στο χώρο του σχολείου, μαθητές, καθηγητές και γονείς επιτρέπεται να μπαίνουν με self και rapid test). Καταλαβαίνω το επιχείρημα του Δ.Σ ότι επιλέχθηκε ο κλειστός χώρος ώστε σε συνδυασμό με την ομιλία της Κας Φαρμάκη να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση. Όμως το ότι παρ’ όλ’ αυτά ήταν η πιο ολιγάριθμη Γ.Σ. που θυμάμαι, δεν έπρεπε έστω και τώρα, να προβληματίσει το Δ.Σ. ότι σε εποχές μειωμένης συμμετοχής στους συλλόγους, δεν είναι το καλύτερο να αποκλείουμε εκ των προτέρων κάποιους?…

 

Δ.Σ.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας δεν έχει ως πρόθεσή του να αποκλείσει κανένα Γονέα και Κηδεμόνα από την συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων αλλά ούτε και να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν.

Ι.Γ. Δεν είπα ποτέ ότι το Δ.Σ. είχε  πρόθεση να αποκλείσει κανένα Γονέα και Κηδεμόνα. Όμως παρότι το πρωί της Δευτέρας επισήμανα τηλεφωνικά στα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. ότι το αποτέλεσμα της απόφασής τους θα ήταν να αποκλειστούν αρκετοί γονείς (από τους παρόντες αποκλείστηκαν τα 2/3 σε σχέση με όσους μπήκαν μέσα…και πολλοί που δεν ήρθαν καν)- το εξ αμελείας είχε τελικά το ίδιο αποτέλεσμα -δηλαδή τον αποκλεισμό- με το εκ προθέσεως…

 

Δ.Σ. Ο Σύλλογός μας δεν είναι πολιτική παράταξη ή κόμμα. Κοινός μας τόπος και στόχος είναι τα παιδιά μας.

Ι.Γ. Δυστυχώς το παραπάνω αυτονόητο δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Το Δ.Σ. προχθές, θύμισε λειτουργία με χαρακτηριστικά κυβερνώντος κόμματος, που πήρε την εξουσία και φέρνει Νομοσχέδιο στη Βουλή αποφασισμένο να το ψηφίσει, αγνοώντας το διάλογο, αλλά και κάποιους ψηφοφόρους του, που το μόνο που ζητούσαν ήταν να είναι παρόντες στη συζήτηση που αφορά στα τόσο σημαντικά προβλήματα των παιδιών τους.

Κοινός είναι ένας τόπος που μετέχουν όλοι, χωρίς να λείπουν κάποιοι.

(Τελικά, η επιστημοσύνη μου, μού την έφερε τώρα στο τέλος…)

Τέλος να μου επιτραπεί και μια προσωπική αναφορά, σε σχέση με όσα δήλωσε σε τοπικό μέσο, μετά το τέλος της Γ.Σ., ο Πρόεδρος κ. Αχιλαδέλλης, ότι “οι κύριοι που βρίσκονται έξω θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις”, καθώς και στο ότι “θέλουμε δράση και όχι αντίδραση”:

Προφανώς και δεν καταλαβαίνω, τι είδους εντυπώσεις θα μπορούσα να δημιουργήσω. Επί εικοσιπέντε και πλέον χρόνια, προσωπικά ουδέποτε προσπάθησα “να δημιουργήσω εντύπωση”, οποιουδήποτε είδους, σε δημόσιες παρεμβάσεις μου. Εντυπώσεις εναντίον του Δ.Σ. τι λόγο είχα? Όσο για εντυπώσεις υπέρ μου, είναι νομίζω ίσως γνωστό -αν και θα προτιμούσα άγνωστο- στους παροικούντες την αγαπητή σε όλους μας ΙερουσαΛΗΜΝ, ότι λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, είχα πάμπολλες ευκαιρίες “να κάνω εντύπωση” και μάλιστα θετική, βγαίνοντας στα τοπικά μέσα για να ενημερώνω για την εξέλιξη των έργων τα οποία επέβλεπα (ύψους πάνω από 80 εκ€/ενδεικτικά: Προσήνεμος Μώλος Μύρινας, Λιμάνια Μούδρου-Πλάκας-Αγ Ευστρατίου, ΧΥΤΑ, 2ο Δημ. Σχ. Μύρινας, Λύκειο Μούδρου, Παράκαμψη Μύρινας, Γαροφαλλίδειο κα). Ποτέ -ούτε μία φορά- δεν “βγήκα στον αέρα”, παρά την επανειλημμένη παρότρυνση από τα τοπικά μέσα. Όμως η συνείδησή μου, μού επέβαλε να το κάνω τις δύο τελευταίες μέρες, για να υπερασπιστώ το δικαίωμα συμμετοχής στη Γ.Σ. συνανθρώπων μου, οι οποίοι επειδή έκαναν μια επιλογή σχετικά με τον εμβολιασμό-αδιάφορο αν είναι διαφορετική από τη δική μου- δεν έπρεπε να εμποδιστεί συμμετοχή τους στη Γ.Σ. εξαιτίας και μόνο της επιλογής του χώρου από το Δ.Σ., αφού δεν εμποδίζονταν θεσμικά από την ίδια την Πολιτεία.

Επίσης και η αντίδραση είναι μια δράση ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης αρχικής δράσης. Μάλιστα όταν η αρχική δράση είναι αποστέρηση ελευθεριών, η αντίδραση σε ακραίες περιπτώσεις ονομάζεται κάπως αλλιώς (Επανάσταση του 21, Εθνική Αντίσταση, Ανένδοτος Αγώνας κλπ-προς θεού, καμία σχέση ως προς το μέγεθος, αλλά σχετικά ως προς την ουσία).

Όσο για αυτή-καθαυτή τη Δράση για το καλό των παιδιών μας, εκεί είναι που αποκλείστηκαν κάποιοι όχι να δράσουν, αλλά ούτε καν να ακούσουν, να προτείνουν και -στα περισσότερα- να συμφωνήσουν. (Κάτι πολύ λιγότερο δηλαδή, από τα του Βολταίρου, περί δικαιώματος στην έκφραση της αντίθετης άποψης)

Σε κάθε περίπτωση, με όλους τους γονείς, εντός και εκτός Δ.Σ., εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πρέπει να πάμε παρακάτω, χωρίς διαχωρισμούς. Mε τους περισσότερους άλλωστε είμαστε και θα είμαστε φίλοι ή γνωστοί και μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα των παιδιών μας.

Τέλος, ως προς την ουσία των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Γ.Σ., έχω τις απόψεις μου, τις προτάσεις μου και κάποιες ενστάσεις μου, αλλά μια επόμενη φορά.

Μύρινα, ξημέρωμα… 23ης Δεκεμβρίου 2021

Με τιμή

Ιπποκράτης Γουδέλλης

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button