Περιοδικό

Τον άρτον ημών τον επιούσιον

Τον άρτον ημών τον επιούσιον

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όλα δείχνουν ότι θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Κι ότι θα προσευχόμαστε πιο συχνά.

Μας προειδοποιεί ο Πρόεδρος Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος:
«Οι ελλείψεις θα φέρουν αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα. Πέρα από Ρωσία και Ουκρανία και οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε εξαγωγές σιτηρών, δεν μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε, με αποτέλεσμα η τιμή του μαλακού σίτου να έχει εκτιναχθεί, ενώ οι μύλοι στην Ελλάδα, έχουν αλεύρι για λιγότερο από δύο μήνες και τα αλώνια για τα ελληνικά σιτηρά είναι μετά από 3 με 4 μήνες.

Η Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και είναι πλέον «χαμένες αγορές. Οι κυρώσεις και ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν οι ηγέτες της Δύσης προς τη Ρωσία θα δυσκολέψουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο»

 

Ως προς τα αλώνια και τους μύλους στην Ελλάδα, δηλαδή για την ελληνική παραγωγή σιταριού και αλευριού, που ανέφερε ο κ. Μούσιος, κι αυτά δεν θα είναι όπως πριν. Οι αγρότες μας σιτοκαλλιεργητές έχουν ένα βουνό μπροστά τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν: Πανάκριβα ανατιμημένα λιπάσματα, πετρέλαιο πάνω από 2 ευρώ και άλλα προβλήματα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button