ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Ο Άγιος Χαραλάμπης της Αγίας Τριάδας. Σε χαλκογραφία μεγάλης αξίας!

Του Αγίου Χαραλάμπους σήμερα 10/2/24 και σε μια Χαλκογραφία της Αγίας  Τριάδας  βρίσκουμε στη συνολική απεικόνιση της  Εκκλησίας δυο Αγίους , παραστάτες.  Ο ένας είναι  ο Άγιος Χαράλαμπος (Χαραλάμπης, όπως  αναγράφεται  ) και ο Άγιος Νικόλαος

Σαφως ειναι μια Χαλκογραφία μεγάλης καλλιτεχνικής και Ιστορικής αξίας και  η καταγραφή της έγινε όπως παρακάτω μας την παρουσιάζει η Ιστορική  Ερευνήτρια Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα  (για τη σημερινή ονομαστική γιορτή της – “Χρόνια Πολλά”

 

 

Το 1841 οι Αντώνιος Δημητρίου, Αγγελής και Σωτήριος Γλυκύς πρόσφεραν χαλκογραφία του μητροπολιτικού ναού, “¨όπως διανέμεται εις τοις εν αυτώ προσιούσι μετ΄ευλαβείας ορθοδόξοις χριστιανοίς“, κατασκευασμένη στο λιμάνι Ταγκανρόκ (Ταϊγάνιον) της Αζοφικής.

Η χαλκογραφία απεικονίζει τον Ναό της Αγίας Τριάδος με τα κελιά δεξιά. Εις το κέντρο επάνω την Αγία Τριάδα πλαισιωμένη από πλήθος αγγέλων, αριστερά τον Αγιο Χαραλάμπη και δεξιά τον Αγιο Νικόλα.

Βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, Μύρινα Λήμνου.

Πηγή : ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μπελίτσος, Α. Αρώνη-Κότσαλη, Κ. Θεοχαρίδου, Μ. Χρυσάφη-Ζωγράφου. Αθήνα 1999

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button