Επίκαιρα

Οι χρυσοφόροι όμιλοι της Ευρώπης

Οι χρυσοφόροι όμιλοι της Ευρώπης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη χώρα μας πλησιάζει στο τέλος της φετινής σεζόν. Όλο το χρόνο οι ομάδες αγωνίζονται για να νικούν και στο τέλος να καταταγούν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Για να περηφανεύονται κατόπιν ότι, «Εμείς είμαστε ανώτεροι και καλύτεροι από σάς». Και “για να πάρουν την πρόκριση και το εισιτήριο”, δηλαδή για να αγωνιστούν στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως είναι το Champions Leauge, Uefa και Conference. Αυτές οι διοργανώσεις θεωρούνται και “χρυσοφόρες”, γιατί όσο νικάς και προχωράς στους λεγόμενους “ομίλους”, εισπράττεις πολλά λεφτά, εκατομμύρια.

Η UEFA ανακοίνωσε ότι για τις τρεις πιο πάνω διασυλλογικές διοργανώσεις από το 2024 μέχρι και το 2027 ετησίως θα δίνει 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 10% του ποσού (440 εκατομμύρια ευρώ) κατανέμεται ως “αλληλεγγύη” σε κλαμπ που δεν συμμετέχουν στην κύρια φάση των διοργανώσεων. Το 7% θα καταλήγει στις ομάδες που δεν συμμετέχουν στην Ευρώπη (308 εκατομμύρια ευρώ) και το 3% (132 εκατομμύρια ευρώ) στους συλλόγους που συμμετέχουν στα προκριματικά (αλλά δεν προκρίνονται). Παράλληλα θα δεσμεύεται ένα ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για το Champions League γυναικών και το UEFA Youth League.

Τα 2,467 δισεκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στις ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, τα 565 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στις ομάδες που συμμετέχον στο Europa League και τα 285 εκατομμύρια ευρώ στο Conference League.

Ανώνυμες εταιρίες είναι όλες οι ομάδες και, επομένως, κερδοσκοπικές. Γι’ αυτό όταν κάποιος ποδοσφαιριστής βάζει ένα γκολ, πανηγυρίζει σαν τρελός, επειδή αυτός και η ομάδα του θα πάρουν πολλά λεφτά!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button