Ανακοινώσεις

Ακριβαίνουν και τα λιπάσματα

Ακριβαίνουν και τα λιπάσματα

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Η ακρίβεια ξεκίνησε με τα καύσιμα, το ρεύμα, το αέριο και τα τρόφιμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σχεδόν τα πάντα και ήδη εκτοξεύει και τις τιμές στα λιπάσματα, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τους αγρότες.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά πιθανό να έχουμε και ελλείψεις.

Τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων

Με ελλείψεις και υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι οι αγρότες, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φλώρινας, Δημήτρη Κωστίτση, τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων της χώρας, ενώ κλειστά παραμένουν τα λιμάνια σε Ουκρανία και Ρωσία, με συνέπεια να έχουν σταματήσει οι εξαγωγές από εκεί και οι αντίστοιχες εισαγωγές σε μας, με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί περαιτέρω οι τιμές των λιπασμάτων και να παρατηρείται ήδη μια έλλειψη στις προμήθειες.

 

Απ’ την άλλη μεριά τα κόστη των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει τα εργοστάσια λιπασμάτων όχι απλώς να πουλάνε ακριβά αλλά και να διακόπτουν τη λειτουργία τους σε κάποιες περιπτώσεις. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για εισροές, η μια μετά την άλλη πολυεθνικές του κλάδου της θρέψης ανακοινώνουν περικοπή της παραγωγής λόγω αυξημένου κόστους.

Μέσα σε 12 μήνες, οι διεθνείς τιμές των λιπασμάτων έχουν ακολουθήσει μια πορεία κατακόρυφης ανόδου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button