Ανακοινώσεις

«Η θεϊκή τάξη των πραγμάτων»ν και μην το χάσετε !

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην τελευταία προβολή για το 2022, απόψε Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ! Η χρονιά κλείνει με το «The Divine Order», μια ταινία από την Ελβετία, παραγωγής 2017, η οποία αποδόθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο «Γυναίκες με τα Όλα τους», αν και ο μάλλον πιο ταιριαστός τίτλος θα ήταν «Η θεϊκή τάξη των πραγμάτων».

Είχαμε υποσχεθεί στις φίλες και τους φίλους της Λέσχης ότι θα κλείναμε τη χρονιά με μια λίγο πιο ανάλαφρη, feel good ταινία, έτσι ώστε να συμβαδίζουμε και με το γενικότερο εορταστικό κλίμα των ημερών. Ευελπιστούμε ότι η επιλογή του «Τhe Divine Order» θα μας δικαιώσει, μιας και οι κριτικές που το συνοδεύουν μιλούν για μια ταινία που καταπιάνεται μεν με ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, αυτό της χειραφέτησης των γυναικών στην Ελβετία, το προσεγγίζει όμως με έναν τρόπο ανάλαφρο και χιουμοριστικό, καθιστώντας την “ταινία λέσχης”, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις ταινίες εκείνες που αγγίζουν, συγκινούν και προβληματίζουν το κοινό, χωρίς να καταντούν μελό, αλλά ούτε και να σοκάρουν, ταινίες που συντροφεύουν ιδανικά τα βράδια μας στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».

Αρχές της δεκαετίας του ’70. Γούντστοκ, φοιτητικές διαδηλώσεις, χίπις, κινήματα, κοινωνική, νεανική, σεξουαλική επανάσταση και γυναικεία απελευθέρωση. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, όμως στην Ελβετική ύπαιθρο, όπου εκτυλίσσεται η ταινία της Πέτρα Βόλπε, όλα τα παραπάνω μοιάζουν ακόμα με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο άντρας παραμένει ο κύρης του σπιτιού, η γυναίκα εξακολουθεί να ορίζεται αποκλειστικά ως μάνα, σύζυγος και νοικοκυρά, οι αποφάσεις του σπιτιού αποτελούν αυστηρά αντρική υπόθεση και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες δεν αποτελεί καν ονειροπόλα πρόταση, αλλά απλώς ένα κακόγουστο αστείο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Νόρα ζει την καθημερινότητά της ακολουθώντας τα κοινωνικά πρότυπα, μέρος των οποίων είναι να κρατά το στόμα της κλειστό και να «γνωρίζει ποια είναι η θέση της». Μόνο που όταν αρχίζει να παρατηρεί σταδιακά γύρω της όλο και περισσότερα συμβάντα καταπίεσης και χειραγώγησης των γυναικών, αποφασίζει να γυρίσει σελίδα οριστικά.

Εκκινώντας από το πραγματικό γεγονός της ψηφοφορίας για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, στις 7 Φεβρουαρίου του 1971 στην Ελβετία, η Βόλπε χρησιμοποιεί την έντονη και πιεστική ατμόσφαιρα που υπάρχει πριν από κάθε μεγάλη αλλαγή, για να αφηγηθεί τελικά μια ανάλαφρη ιστορία που όμως μιλάει για μεγάλα πράγματα. Η φωνή της δεν είναι καταγγελτική, ούτε επιλέγει να κινηματογραφήσει τις ηρωίδες της με έντονο και γλαφυρό τρόπο, όμως η ματιά της φανερώνει θαυμασμό και πίστη στον αγώνα αυτών των γυναικών.

Σας περιμένουμε, για να απολαύσουμε όλοι μαζί άλλη μια βραδιά κινηματογραφικής μαγείας!

Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button