Λήμνος

Πανηγύρια του Αυγούστου

Πανηγύρια του Αυγούστου

Της Χριστινας Καβουρα

Λαμπερά Αυγουστιάτικα πανηγύρια σε ροδέλες και ξωκλήσια, στα γραφικά χωριά του νησιού μας,  με λυράδηδες και πραματευτάδες, με χορό και κοπέλες όμορφες ! Εικόνες απόλυτα καλοκαιρινές και χαρούμενες !

Μνήμες που στοιχειώνουν τον Αύγουστο, ιδιαίτερα τον Αύγουστο της ψυχής μας.

Φέτος δεν υπάρχουν πανηγύρια, τουλάχιστον όπως τα ξέραμε, όπως τα βιώσαμε ! Διήμερο το πανηγύρι  για τα εννιάμερα της Παναγιάς στον Κορνό, με όργανα και οργανοπαίχτες,  με λάμπες λουξ  τότε, που φώτιζαν όλη την πλατεία με κέφι και κεράσματα, δίσκοι που πηγαινοερχόταν στα σκαλάκια και στα τουράκια που καθόταν οι γυναίκες και οι κοπέλες !

Μνήμες πανηγυριών που έρχονται στο νου μου, τραγούδια πανηγυριώτικα,  μουσικές και δρώμενα που όλους μας έχουν σημαδέψει κυριαρχώντας στις μνήμες εκείνων των Αυγούστων !

Θα μου πείτε ότι και τον Ιούλιο δεν είχαμε πανηγύρια και εκδηλώσεις, σιωπηλά πέρασε και ο Ιούλιος, πάει και ο Πήγαδος ψηλά στο Ανδρώνι, τόπος δικός μας, αγαπημένος με  τραγούδια  που μας άγγιζαν !

Ιδιαίτερα μου έλειψε ο Πήγαδος όπως και το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Πάρκο που γέμιζε από κόσμο που ήθελε να χορέψει ! Ίσως όλοι έχουμε ανάγκη να ξεδίνουμε κάπου – κάπου και ο χορός βοηθάει την ανάταση της ψυχολογίας μας, βοήθεια στην ψυχή μας και στην καθημερινότητά μας !

Όαση τα πανηγύρια σ’ αυτήν μας την καθημερινότητα, σπάσιμο της ρουτίνας,  ανάμνηση ζεστή στο «κλείσιμο» του χειμώνα ! Επίσης βλέπαμε κόσμο, Λημνιούς που ερχόταν απ’ όλες τις γωνιές της γης στο νησί, που χαιρόταν αυτούς τους εορτασμούς !

Μίλησα στο προηγούμενο άρθρο μου για αυτόν τον υιό της μοναξιάς που μας αποξενώνει, που διαγράφει προσωρινά ελπίζω, δρώμενα,  και η  έλλειψη όλων αυτών των παραδοσιακών εθίμων με πληγώνει  όπως  πληγώνει και ενοχλεί όλους μας!

Δεν είναι τυχαίο που αφενός η μουσική, η νησιώτικη μουσική, η αρτυσμένη με αλμύρα και οι χοροί οι δικοί μας έχουν περάσει στο αίμα μας ! Ο ρυθμός του Κιαχαγιάδικου, το «πάτμα» , ο «ίσος» ο «κατσβέλικος» σε ωθούν να σηκωθείς απ΄ την καρέκλα, ενώ ο τραγουδιστής φέρνει εικόνες γνωστές που μιλούν στην ψυχή σου για αστοιβιές, αθυμαρέλια, ποδαρέλια όμορφα, λευκά, γυναικεία,  για αγάπες και βάσανα !

Συγχωρέστε με που θα κάνω μνεία για κάποιους λαμπρούς οργανοπαίχτες  και χορευτές, βασισμένη στην μνήμη της αγαπημένης φίλης μου  Δεσποινούλας που θυμάται καλύτερα τα ονόματα, έτσι σαν ένα ρέκβιεμ για ανθρώπους που ήξεραν να εκτιμούν πράγματα !

«Ήταν τρία καφενεία στην ροδέλλα.  Του Χρήστου του Παντζαρά πάνω – πάνω στην πλατεία και τα δύο άλλα εκατέρωθεν. Θυμάμαι, μια μεγάλη μακρόστενη ελαφρώς  σκοτεινή αίθουσα με το γραμμόφωνο να δεσπόζει αριστερά από την είσοδο. Έξω από αυτό το καφενείο,  πάνω στο πεζούλι λάβαιναν θέση τα όργανα,  Σαντούρι έπαιζε ο Παντζαράς ο Χρήστος, ξάδερφος του άλλου Παντζαρά που είχε το καφενείο, Ακορντεόν ο Κωστάκης Αλευράς, κλαρίνο ο Χαράλαμπρος Προσκεφαλάς ο λεγόμενος και πατάτος και βιολί ο Γιάννης ο Παντζαράς

Όμορφα, λαμπερά πανηγύρια, του προφήτη Ηλία «τ’ Άη – Λιά» τον Ιούλιο, και τα νιάμερα τον Αύγουστο.

Το χορό άρχιζε ο μπάρμπα Αντώνης ο Μπανάβος που χόρευε αρχοντικά και υπερήφανα το πάτημα με τα τσερβούλια του και σειόταν όλη η ροδέλα ! Στον «μπρος-πίσω» χορό  πρωτοστατούσε ο Βασίλης ο Αχιλαδέλλης που είχε τη βιοτεχνία των χαλβάδων και του ταχινιού εκεί κοντά στη βρύση, υπέροχες γλυκές  γεύσεις που τις ψάχνω ματαίως μια ζωή !»

Θα μιλήσω επίσης και για εκείνη την κοπέλα, που δεν γνωρίζω το όνομά της αλλά ο χορός της έχει μείνει στην ψυχή μου ! Το «πάτμα» χόρεψε σοβαρή και υπερήφανη, σαν κορυφαία μπαλαρίνα πάνω στις πλάκες εκείνης της ροδέλας, αποθεώνοντας  αυτόν τον χορό, ενώ η κίνησή της παραμένει μαγική και ανεπανάληπτη στην μνήμη μου !

Εύχομαι ολόψυχα καλύτερες μέρες για όλους μας !

limnosnea.gr  : Η φωτογραφία ειναι αρχειου από πρόσφατο, περσινό, πανηγύρι στο Πεδινό

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button