Λήμνος

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1914… Η ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ 1914… Η ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ 1914… Η ΕΛΛΑΔΑ

 

Κάθε χρόνο, από το 1914, το φεστιβάλ κλασσικού θεάτρου στο Ελληνικό θέατρο των Συρακουσών επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα.

Για το 2019 το θέμα ήταν, οι γυναίκες στον πόλεμο ή γυναίκες κατά του πολέμου. Οι θεατρικές παραστάσεις  που παίχτηκαν, ήταν  Ελένη και Τρωάδες του Ευριπίδη και η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.                     

Σύμφωνα με τον Λουτσιάνο Κάμφορα, που ήταν ο εισηγητής, τρείς ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σαυτή τη θεματολογία.

Ο πρώτος λόγος είναι η κυρίαρχη σύγκρουση, άνδρα – γυναίκας, ανά τους αιώνες.( ο Έγκελς έγραψε ότι πρόκειται για την πρωταρχική πάλη των τάξεων ).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Αθηναίοι δραματουργοί, κατά τον μακροχρόνιο πελοποννησιακό πόλεμο, χάριν στον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη, συνειδητοποίησαν  ότι υπήρξαν γυναίκες ηττημένες και θύματα ( Τρωάδες ), και γυναίκες νικήτριες (Αριστοφάνης )

Ο τρίτος λόγος είναι γιατί δεν αναδεικνύεται επαρκώς η σπουδαιότητα του σκανδάλου Αριστοφάνης σε μία κοινωνία ανδρών όπως ήταν αυτή της Αθήνας.

« Το θέατρο είναι δικαίωμα και χρέος  όλων. Η πόλις έχει ανάγκη το θέατρο  και το θέατρο έχει ανάγκη τους πολίτες, είπε ο Πάολο Γκράσσι. Θέλουμε να βλέπουμε το θέατρο όχι μόνο σαν μια λαική τελετή αλλά σαν  κοινοβούλιο της κοινωνίας ».

Για περισσότερο από ένα αιώνα πραγματοποιείται στις Συρακούσες μια ουτοπία.

 

Κώστας Δώρας

Επίτιμος Προξενικός Εκπρόσωπος

Της Ιταλίας στη Λήμνο

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button