Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ταχινόσουπα με πλιγούρι

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ταχινόσουπα με πλιγούρι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητιάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Το ταχίνι λόγω των ιδιοτήτων του έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή (super food). Προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι, γι’ αυτό διατηρεί όλα τα πολύτιμα ευεργετικά συστατικά του. Συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγμαος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Το συστήνουν οι γιατροί για πρόληψη οστεοπόρωσης, για προστασία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Το ταχίνει έχει εξέχουσα θέση στη μαγειρική του Αγίου Όρους όχι μόνον κατά τη διάρκεια των νηστειών, αλλά και στις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η καλλιέργεια του σησαμιού και η παραγωγή ταχινιού στη Λήμνο ήταν γνωστά από τα παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι που άλεθαν το σουσάμι υπήρχαν διάσπαρτοι στο νησί κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της.

Τη δεκαετία του ΄30, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη τη γνώση και την πείρα των προγόνων, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου (σαμόλαδου). Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και καθιστώντας την επιχείρηση άκρως ανταγωνιστική στην ελληνική και ξένη αγορά.

Η επόμενη γενιά, Ηλίας και Νίκος, με την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματα της προηγούμενης αλλά και το δυναμισμό του νέου μεταστέγασαν, εκσυγχρόνισαν και επέκτειναν την οικοτεχνία. Πρόσθεσαν νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο και γλυκά του κουταλιού.

Σήμερα στην ελληνική και διεθνή αγορά διατίθενται: Ταχίνι και παραδοσιακό ταχίνι (ολικής άλεσης), σησαμέλαιο, χαλβάς ( βανίλιας, με κακάο, με αμύγδαλα, με φιστίκια και με μέλι), λουκούμι με διάφορες γεύσεις, βανίλια, μαστίχα, πετιμέζι-μούστος, βυσσινάδα, γλυκά του κουταλιού ( κεράσι, βύσσινο, φιστίκι, σταφύλι, κυδώνι, ντοματάκι, συκαλάκι, κολοκυθάκι, μελιτζανάκι, αχλαδάκι, μανταρινάκι, καρυδάκι, νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι ρολέ, καρότο, καρπούζι, περγαμόντο, γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλι, ρετσέλι, βερίκοκο, κοκτέϊλ, φρουϊκγλασέ κ.ά.).

Τα φρούτα και λαχανικά είναι ντόπια και επεξεργάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, που εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ISO – HACCP στην παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση.

Σήμερα, η «ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΣ» συνεχίζει την παράδοση, με εμπειρία παραγωγής και διάθεση να μεταφέρει σταδιακά, στα χέρια της τρίτης γενιάς, χωρίς να χάνει τίποτα από το μεράκι του ιδρυτή της. Ήδη η ελληνική και διεθνής αγορά έχει βραβεύσει τα προϊόντα της για άριστη ποιότητα τους.

Η βιοτεχνία βρίσκεται ακριβώς κοντά στα Θέρμα, στο 6ο χλμ. Μύρινας – Κορνού.

Δύο πρόσφατα εξαιρετικά προϊόντα είναι η βυσσινάδα (φυσικός χυμός από βύσσινα. Απολαμβάνεται παγωμένος σαν βυσσινάδα και συνοδεύει με ευχάριστη γεύση το παγωτό).Επίσης το πετιμέζι (μούστος Λήμνου, φυσικός χυμός από λημνιά σταφύλια, και το σταφυλόσταγμα. Συνδυάζεται με το ταχίνι και συνοδεύει τους λουκουμάδες αντί για μέλι, και αντικαθιστά οποιαδήποτε γλυκαντική γεύση – μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, κ.λ.π.).

 

ΥΛΙΚΑ για μια νόστιμη ταχινόσουπα με πλιγούρι

7-8 κουταλιές σούπας ταχίνι, κατά προτίμηση Αχιλλαδέλη

1 φλιτζάνι πλιγούρι

2 λεμόνια

1 καρότο

1 ξερή πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)

1 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό

Αλάτι, πάπρικα ή μπούκοβο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε 10 φλιτζάνια νερό, το νερό και την καυτερή πιπεριά ολόκληρη.

Ανακατεύουμε και βάζουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμα για να μη κολλήσει το πλιγούρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1 ½ – 2 κουταλιές σούπας αλάτι.

Αντί για αλάτι μπορούμε να βάλουμε 2 κύβους βοδινό.

Καθαρίζουμε το καρότο και το τρίβουμε στο ρεντέ ή στο μούλτι.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα καρότο και μαϊντανό, και αφήνουμε να βράσουν.

Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σερβίρουμε τη σούπα μας καυτή και την πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα ή μπούκοβο.

Η υπέροχη αυτή σούπα ολοκληρώνεται με ένα επιδόρπιο επίσης λημνιό, λουκούμια μπουκιές Αχιλλαδέλη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button