Λήμνος

Λημνος : Ομοβροντία Παραιτήσεών από Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου. Δύσκολη η θέση του του Προέδρου Θ. Λούκα

Σε δύσκολη θεση βρίσκεται ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου  Λήμνου Θωμάς Λούκας (φωτογραφία) μετά τη ομοβροντία των παραιτήσεων τριών  μελών του Δ. Σ. του  Συλλόγου:   Βουτσά Αγγελικής, Κατή Τριαντάφυλλου και Φαρμάκη Ελένης.

Ο λόγος της  παραίτησης είναι γιατι : “Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ” , τονίζει η κ. Φαρμάκη σε μια αναλυτική επιστολή.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή παραίτησης  του  Τριαντάφυλλου   Κατη ο οποίος αρχικά επισημαίνει ότι  “διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες μου, κυρίως λόγω  του τρόπου διοίκησης  του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου”

Τις επιστολές των δυο ανωτέρω δημοσιεύουμε και είμαστε σε αναμονή για την επιστολή της κ. Βουτσά, γιατι κάτι τρέχει με το email  

 

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ  ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΛΗΜΝΟΥ

Δήλωση παραίτησης μέλους του Δ.Σ.  του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Του ειδικού παθολόγου Ιατρού Λήμνου Τριαντάφυλλου Κατή.

Δια της παρούσης σας δηλώνω ότι παραιτούμαι από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου,  δια τους εξής λόγους:

Όταν πριν από δύο χρόνια, τόσο εγώ όσο και  οι λοιποί συνάδελφοι μας, θέσαμε υποψηφιότητα για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού  Συλλόγου Λήμνου, φιλοδοξούσαμε να προσφέρουμε στην αναμόρφωση και ανύψωσή του, ως ενός επιστημονικού φορέα,  μοναδικού για το ακριτικό νησί μας, με το άνοιγμα στην κοινωνία, με  πρωτοβουλίες όλων των μελών του Συλλόγου για την δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας, που θα συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων του Συλλόγου μας με την κοινωνία.

Δυστυχώς όμως διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες μου, κυρίως λόγω  του τρόπου διοίκησης  του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου και ειδικότερα διότι:

1ον) Ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν ενημερώνει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εν προκειμένω εμένα για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων, που συγκεντρώνονται στο Λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ θα έπρεπε, αν μη τι άλλο με τηλεδιάσκεψη να κληθεί το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, να αποφανθεί για τη διαχείριση και διάθεση των δωρεών και να συσταθεί Επιτροπή διαχείρισης αυτού με εκπρόσωπο  Νοσοκομειακών ιατρών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων  και των αναγκών που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα, παρά μόνο τα χρήματα των δωρεών διατέθηκαν χωρίς ενημέρωσή μου και έγκρισή μου. Δεν γνωρίζω υπεύθυνα τι ακριβώς δωρήθηκε στο Νοσοκομείο και αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες (π.χ. με προσφορές). Η όποια πληροφόρησή μου υπήρξε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε πλήρης διαφάνεια όλων των διαχειριστικών ενεργειών εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου μας και μετά από διαβούλευση με τους λοιπούς συναδέλφους  μας να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις. Διότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ένα συλλογικό όργανο.

2ον) Είναι ελλιπής η ενημέρωση των συναδέλφων ιατρών ενώ υπάρχει συχνή ηλεκτρονική αλληλογραφία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προς τον οικείο Ιατρικό μας Σύλλογο, η οποία και θα έπρεπε να αποστέλλεται – προωθείται, όπως γίνεται σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους, σε όλα τα μέλη του Συλλόγου για να ενημερώνονται έγκαιρα και επαρκώς.

3ον) Δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με τις επαφές του Προέδρου με πρόσωπα και φορείς, εν ολίγοις σε όλες τις περιπτώσεις βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς διάλογο και κυρίως λήψη απόφασης του Δ.Σ.

4ον) Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Πρόεδρο, καίτοι έχει την υποχρέωση, για διάφορες δράσεις και ενέργειες του συλλόγου μας. Ενδεικτικά δεν υπάρχει ενημέρωση των ιδιωτών συναδέρφων και ειδικότερα των νεότερων ως προς την δυνατότητα συνεργασίας τους με ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως απαιτείται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα πλαίσια της πανδημίας του Covid-19.

5oν) Δεν ενημερώθηκε και δεν κλήθηκε το Δ.Σ., προκειμένου να υπερασπιστούμε τους συναδέρφους που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Λήμνου μετά από πρόσφατο απαξιωτικό εις βάρος τους δημοσίευμα.

6ον) Μετά λύπης μου συχνά ενημερώνομαι για ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου για τις οποίες εγώ δεν έχω καμία προηγούμενη ενημέρωση και φυσικά ούτε και συμμετοχή στη λήψη της απόφασης.

Επειδή δεν συνάδει προς το χαρακτήρα μου η συμμετοχή μου σε ένα Ιατρικό Σύλλογο, στον οποίο δεν μπορώ να έχω λόγο και άποψη, έστω και εισηγητικό αλλά απλά να επικυρώνω προαποφασισμένες αποφάσεις.

Για τους λόγους αυτούς δια της παρούσης

Δηλώνω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Μύρινα Λήμνου 2/6/2020

Ο ΑΙΤΩΝ – ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ  ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΛΗΜΝΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΗΜΝΟΥ – EΛΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ, ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ.

Η παρούσα παραίτησή μου έρχεται μετά από απαξίωση του ρόλου μου ως μέλους του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου. Κύριο λόγο της παραίτησής μου αποτελεί η δυσλειτουργία του θεσμικού ρόλου του Δ.Σ., που οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης, συλλογικότητας και δημοκρατικότητας, κυρίως από την πλευρά του Προέδρου του Δ.Σ., ο οποίος λειτουργεί μεμονωμένα και σε κάθε περίπτωση αντιδεοντολογικά.

Αν και η παραίτηση ως επιλογή απέχει από την φιλοσοφία της ζωής μου, εξωθούμαι σ’ αυτήν, προκειμένου να διαχωρίσω την θέση μου και να προασπιστώ τα «πιστεύω» μου, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Όταν στις 4/12/2018 συγκροτηθήκαμε σε σώμα, μετά την τιμητική ψήφο των συναδέρφων μας, πίστευα ότι, η εμπειρία των παλαιών στελεχών αλλά κυρίως η δυναμική των νέων μελών, θα εξασφάλιζαν τόσο την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου όσο και την σύσφιξη των σχέσεων των μελών του. Παράλληλα θα προήγαγαν την ιατρική ενημέρωση και πρόληψη, καθώς και την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη.

Προτεραιότητά μου ως μέλος του Δ.Σ. ήταν και παραμένει η περιφρούρηση της ιατρικής δεοντολογίας και της αξιοπρέπειας των μελών του Συλλόγου μας, καθώς και η δημιουργία κοινού συναδερφικού πνεύματος και ομαλών σχέσεων μεταξύ συναδέρφων ιατρών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Βασική προϋπόθεση για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέρφων είναι για εμένα η ουσιαστική επικοινωνία, η οποία επιτυγχάνεται αφενός μέσω της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης όλων των μελών του Ιατρικού Συλλόγου και αφετέρου μέσω του διαλόγου και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Δυστυχώς, οι προσδοκίες μου σύντομα διαψεύστηκαν, όταν διαπίστωσα την έλλειψη πνεύματος συλλογικότητας και αρμονικής συνεργασίας των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το καταστατικό του Ιατρικού Συλλόγου διοικεί και διαχειρίζεται τις υποθέσεις του και εκτελεί όλα τα ανατιθέμενα σε αυτόν έργα. Η διοίκηση επιτυγχάνεται μέσω των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου δημοκρατικά και συλλογικά. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ούτε φέρνει προς έγκριση αποφάσεις ληφθείσες από τον ίδιο χωρίς διαβούλευση, αλλά διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ και της Γ.Σ. και ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ τον Σύλλογο ενώπιον κάθε δικαστικής ή άλλης αρχής και κάθε τρίτου.

Στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν κλήθηκα να εκφέρω άποψη ή να αποφασίσω για τα περισσότερα και κυρίως για τα φλέγοντα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα (πχ. διεκδικήσεις για την στελέχωση και κάλυψη των εν γένει ελλείψεων του Νοσοκομείου Λήμνου) αλλά η ενημέρωση, που είχα, ήταν μέσω των Μ.Μ.Ε.

Δεν υπήρχε επαρκής και έγκυρη ενημέρωση όχι μόνο για θέματα δευτερεύουσας σημασίας αλλά και για θέματα βασικά, εξέχουσας σημασίας. Ενδεικτικά, οι επαφές του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου με διάφορους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Π.Ι.Σ., Επαρχείο, Νοσοκομείο, Εθελοντικούς Συλλόγους, Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λήμνου, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων– Πολιόχνη, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου κλπ), με σκοπό διεκδικήσεις ή προγραμματισμό και διενέργεια κοινών δράσεων, γίνονταν χωρίς την προηγούμενη απαιτούμενη ενημέρωση και διαβούλευση, προς έγκριση των ενεργειών του Προέδρου από το Δ.Σ.

Η ανωτέρω απαξιωτική προς τον ρόλο μου συμπεριφορά του Προέδρου,  πολλές φορές με εξέθεσε σε αρκετούς συναδέρφους, οι οποίοι λόγω και δικής τους έλλειψης ενημέρωσης, με καλούσαν για να ενημερωθούν με τη σειρά τους και εγώ δεν είχα απαντήσεις.

Για το θέμα αυτό ενόχλησα πολλές φορές τον ίδιο τον Πρόεδρο τηλεφωνικά αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. (αντιπρόεδρο και γραμματέα), χωρίς να λάβω ικανοποιητικές απαντήσεις και μάλιστα διαμαρτυρήθηκα έντονα γι’ αυτό και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Περαιτέρω, με πρόφαση την πανδημία, το πρόβλημα εντάθηκε και ενώ οι ανάγκες αυξάνονταν, δεν πραγματοποιήθηκε οποιοδήποτε Δ.Σ. έστω και με τηλεδιάσκεψη, με αποτέλεσμα να μην έχω επαρκή ενημέρωση σχετικά με τις εν γένει πράξεις διαχείρισης του Προέδρου (διαχείριση υγειονομικής κρίσης Covid-19, διάθεση δωρεών στο Νοσοκομείο κλπ), ενώ εργάστηκα σθεναρά για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τέλος, στην απόφαση παραίτησής μου ωθήθηκα και από την «παθητική»  συμπεριφορά μερίδας μελών του Δ.Σ., που έμμεσα αποδέχτηκαν τον εσφαλμένο τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, δηλώνω ότι παραιτούμαι από το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και παρακαλώ για τις νόμιμες ενέργειες.

Μύρινα Λήμνου, 2/6/2020

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button