Περιοδικό

Η Κινημ. Λέσχη ειναι εδώ με μια αριστουργηματική ταινία !

Πρόσκληση

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην προβολή της εμβληματικής ταινίας «Gadjo Dilo» (Υπάρχουν Ακόμα Γελαστοί Τσιγγάνοι), του Τόνι Γκάτλιφ, ενός μικρού διαμαντιού του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Σήμερα Τρίτη 21 Ιανουαρίου,  στις 20:45, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ. Όπως πάντα, θα απολαύσουμε την ταινία συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί που προσφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου «Η Ένωση».

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ένας νεαρός Γάλλος, ο Στεφάν, επισκέπτεται τη ρουμανική επαρχία αναζητώντας μια παλιά Τσιγγάνα τραγουδίστρια, τη Νόρα Λούκα, στη μνήμη του πατέρα του που λάτρευε τη  μουσική της. Εκεί συναντά έναν μεσήλικα Τσιγγάνο, τον Ίζιντορ, ο οποίος τον παίρνει υπό την προστασία του. Οι δυο άντρες προσπαθούν να συνομιλήσουν, αλλά δυσκολεύονται, καθώς δεν καταλαβαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Ο Στεφάν του μιλά για τη Νόρα και πιστεύει ότι ο Ιζιντορ τη γνωρίζει και την κατάλληλη στιγμή θα τους φέρει σε επαφή. Οι μήνες περνούν και ο Στεφάν παραμένει στον καταυλισμό των αρχικά δύσπιστων απέναντί του Τσιγγάνων, παρακολουθώντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμά τους. Σιγά σιγά, τους κερδίζει με την απλότητά του και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τις παραδόσεις και τα τραγούδια τους, ενώ συναντά και τη Σαμπίνα, μια νεαρή ελκυστική Τσιγγάνα.

Λίγα λόγια για την ταινία: «Gadjo Dilo», στη γλώσσα των Τσιγγάνων, σημαίνει «τρελός ξένος». Ένας τέτοιος «τρελός» ταξιδιώτης, που φτάνει σαν εξωγήινος σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό της Ρουμανίας, είναι ο ήρωας της ταινίας. Στις εικόνες της δεν υπάρχει τίποτα το ειδυλλιακό και εξωτικό. Τα πάντα είναι όχι απλώς ρεαλιστικά, αλλά αυθεντικά, ατόφια. Το χιόνι στους δρόμους που γίνεται ένα με τη λάσπη, οι παράγκες οι ετοιμόρροπες και οι φωνακλάδες και εκρηκτικοί άνθρωποι, που ακολουθούν πρώτα το θυμικό, το ένστικτο και την καρδιά τους, κι ύστερα τη φωνή της λογικής. «Δεν με ενδιαφέρει να δω τους Τσιγγάνους από ιδεολογική, πολιτική ή πολιτιστική σκοπιά. Δεν είμαι φιλόσοφος. Δεν ερμηνεύω τίποτα, μιλώ από ένστικτο για πράγματα που έχω ζήσει», λέει ο Γκάτλιφ, τσιγγάνικης καταγωγής και ο ίδιος, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τους απανταχού μελετητές. Την ίδια στιγμή, μας προσφέρει με την ταινία του μια ματιά στον γοητευτικό κόσμο αυτής της τόσο παρεξηγημένης φυλής.

Η Κινηματογραφική Λέσχη υπάρχει, κι αποκτά νόημα και λόγο ύπαρξης, χάρη στα μέλη και τους φίλους της. Αποτελεί συλλογική προσπάθεια ο σκοπός της οποίας δεν περιορίζεται απλά στην προβολή ταινιών. Αντίθετα, φιλοδοξεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας όμορφης σινεφίλ παρέας, να αποτελέσει αφορμή για συνάντηση, συζήτηση, ενασχόληση με τον Κινηματογράφο και διοργάνωση πολυποίκιλων δράσεων και εκδηλώσεων. Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε και φέτος την προσπάθειά μας!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                                                             Ο Γραμματέας
Χαψή Σοφία                                                                                                              Ρίζος Αλέξιος

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button