Περιοδικό

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα κολοκυθάκια είναι ένα από τα πρώτα φράσκα λαχανικά της άνοιξης και μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους, τηγανητά, βραστά σαλάτα, σούπα κ.ά. Τα γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο έχουν μια ιδιαίτερη πλούσια γεύση.

Όλο το μαγείρεμα παίρνει περίπου 1 ½ ώρα (30’ προετοιμασία, 30-40’ το μαγείρεμα και 10-15’ το δέσιμο με αυγολέμονο), αλλά αξίζει τον κόπο.

Τα κολοκυθάκια είναι ένα παραδοσιακό ανοιξιάτικο ελληνικό φαγητό και έχουν μια ιδιαίτερη φινετσάτη γεύση, που ενισχύεται με τα πρόσθετα μυρωδικά και, φυσικά, με το αυγολέμονο.

Θα χρειαστούμε βαθύ ταβά ή βαθύ ταψί. Πριν το χρησιμοποιήσουμε κάνουμε δοκιμή εάν χωράει ακριβώς τα κολοκυθάκια, γιατί αυτά όταν τα βάλουμε σ’ αυτό πρέπει να μην αφήνουν κενό χώρο.

Επιλέγουμε σχετικά χοντρά κολοκυθάκια, έτσι ώστε όταν αφαιρέσουμε την εσωτερική τους ψίχα να απομείνει 1 εκατοστό τοίχωμα για να μη λιώσουν στο βράσιμο και για να σερβίρονται πιο εύκολα.

ΥΛΙΚΑ

  • 8-10 χοντρούτσικα πράσινα φρέσκα κολοκυθάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος κατά προτίμηση από άπαχο κρέας.
  • 10 κουταλιές σούπας ρύζι Καρολίνα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και μια φέτα από το πίσω μέρος. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους (ψίχα) και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό να χυλώσει η γέμιση και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί, κολλητά το ένα στο άλλο. Αν απομείνει ελεύθερος χώρος-κενό, βάζουμε πατάτες να τον γεμίσει και να τα συγκρατεί ή την γέμιση που τυχόν περίσσεψε.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.  Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για να βοηθάει ο ατμός να ψηθούν όλα το ίδιο πάνω-κάτω.

Θα βράσουν σε μέτριο φούρνο περίπου 30 λεπτά, όχι περισσότερο για να μη μαλακώσουν υπερβολικά τα κολοκυθάκια και λασπώσει το ρύζι.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κατεβεί η θερμοκρασία τους.

Στο μεταξύ, χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το τον χυμό λεμόνι και μια κουταλιά κορν φλάουρ (για να γίνει σαν κρέμα). Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Συνοδεύονται καλαθάκι Λήμνου.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button