Απόψεις

Γιάννης Μπουρνούς: Η ΝΔ επιδότησε την αισχροκέρδεια αντί για τους πολίτες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ

Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λέσβου

Αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

27 Απριλίου 2023

 

Δελτίο τύπου

Γιάννης Μπουρνούς: Η ΝΔ επιδότησε την αισχροκέρδεια αντί για τους πολίτες

Στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ News για τις Εκλογές του 2023 συμμετείχε ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς μαζί με υποψηφίους από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ζήτημα της τηλεμαχίας, ο Γ. Μπουρνούς, διαψεύδοντας σχετικά τον Ακη Σκέρτσο, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για δύο debate: ένα με συμμετοχή όλων των αρχηγών, αλλά και ένα δεύτερο με τους δύο διεκδικητές της εξουσίας, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε οι πολίτες, τώρα που η Βουλή έχει κλείσει, να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν πεπραγμένα, κυβερνητικά προγράμματα και ιδέες. «Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται», υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς.

Ερωτώμενος για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσουν οι δημοσκοπικές εταιρείες στη δημοσιότητα τα αφιλτράριστα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους, ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Λέσβου θύμισε τη συστηματική και διαχρονική υποεκτίμηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις. Ανέλυσε επίσης και τα μεθοδολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις εξαιτίας βαθιών αλλαγών συμπεριφοράς που έχουν συμβεί στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Γ. Μπουρνούς δεν παρέλειψε να αναφέρει ζητήματα διαπλοκής δημοσκοπικών εταιριών με την κυβέρνηση, όπως έδειξε και το σκάνδαλο με τα τιμολόγια χωματουργικών εργασιών της εταιρείας Marc. «Το πολιτικό κλίμα είναι ριζικά διαφορετικό στην κοινωνία», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, o υποψήφιος βουλευτής Ν. Λέσβου στηλίτευσε την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις υποχωρήσεις που έχουν συμβεί στην πράξη. Από τον «εθνολαϊκισμό και την ακροδεξιά ρητορεία» των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση έφτασε να αφήνει το Ορούτς Ρέις να κάνει ανενόχλητο έρευνες και να μιλάει για θαλάσσιες ζώνες γενικά, αντί για θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως είναι η πάγια εθνική θέση. Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του Turkaegean, ο Γ. Μπουρνούς αρνήθηκε πως πρόκειται απλώς για θέμα brand: «Έρχομαι από το Ανατολικό Αιγαίο, για μας είναι επικράτεια το Αιγαίο, όχι brand» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη, ο Γ. Μπουρνούς τόνισε πως με τα υπερέσοδα από τους έμμεσους φόρους, η κυβέρνηση έχει τσακίσει τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα: Το 2022 οι πολίτες πλήρωσαν σε έμμεσους φόρους πάνω από 4 δις περισσότερα από το 2021.

Αντί η κυβέρνηση να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, χρησιμοποιεί την υπεραπόδοση εσόδων για να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια. Τέσσερις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, δύο διυλιστήρια και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι οι μόνοι ωφελούμενοι από την αναδιανομή δημοσίου χρήματος που έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τόνισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button