Περιοδικό

Άνθρωποι

Άνθρωποι

Κάθε Παρασκευή :  Γράφει η Χριστίνα Καβουρα (φωτογραφία)

Ο κόσμος αλλάζει, αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας, δεν θα είναι ποτέ αυτός που ξέραμε !

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλαγή ? Μάλλον καθόλου !

Κόσμος πολύς πια δεν μπορεί να παραμείνει στις εστίες του, πόλεμοι, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, ανέχεια ! Άνθρωποι τόσο ίδιοι με εμάς και τόσο διαφορετικοί προσπαθούμε να συνυπάρξουμε.  Δύσκολη αυτή η συνύπαρξη γιατί προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες,  διαφορετικό τρόπο ζωής.

Η ενσωμάτωση των ξένων στις κοινωνίες μας  είναι όχι μόνο δύσκολη αλλά εν πολλοίς ανεπιτυχής.  Βίωσα αυτή την προσπάθεια παλιά  στην Γερμανία και απ’  ότι βλέπω παρακολουθώντας και σήμερα αυτή την Ιστορία π.χ. οι Τούρκοι έχουν μεγάλο πρόβλημα ενσωμάτωσης με αποτέλεσμα την γκετοποίηση του πληθυσμού, τις κλειστές κοινωνικές ομάδες,  τον ρατσισμό εκατέρωθεν !

Πώς να τα βγάλουμε εμείς πέρα με την «Σαρία»  την στιγμή που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι ίδιοι?  Κάθε κατάργηση της ελευθερίας των πολιτών, ιδιαίτερα των γυναικών αποδίδεται  λανθασμένα στην Σαρία !  Διάφορες οργανώσεις προσπαθούν  -μάλλον εις μάτην – να μην ξαναγυρίσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στον «μεσαίωνα» του Ισλαμικού Κράτους.

Στο Αφγανιστάν γύρισαν τις  γυναίκες που δούλευαν  σε κρατικές και μη θέσεις, ακόμα και σε Τράπεζες στα σπίτια τους και προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις με άνδρες.  Δεν ξέρουμε ακόμα αν τα κορίτσια θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, να μορφώνονται, αν θα  μπορούν οι γυναίκες να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς συνοδεία ανδρών ή θα πρέπει να κάθονται στο σπίτι και να χρησιμοποιούνται μόνο για θέματα αναπαραγωγής !  Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο στο Κοράνι ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν μπούρκα, φερετζέ, μαντίλα ή οτιδήποτε άλλο που στερεί την ελευθερία τους σαν ισότιμα ανθρώπινα όντα ! Και η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται δυσκολεύει !

 

(Ένας πατέρας στο Πακιστάν πιστεύεται ότι σκότωσε τις δύο κόρες του και τα τέσσερα παιδιά τους, βάζοντας φωτιά στο σπίτι τους επειδή εκείνες παντρεύτηκαν παρά τη θέλησή του.

Ο Μανζούρ Χουσάιν καταζητείται από την αστυνομία με την υποψία ότι πυρπόλησε το σπίτι όπου κατοικούσαν οι αδελφές Φαουζία Μπίμπι και Χουρσίντ Μάι, σε ένα χωριό της επαρχίας Μουζαφαργκάργκ, στο κεντρικό Πακιστάν. Εκτός από τις δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ένα μωρό, ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών και  τρία παιδιά, ηλικίας 2, 6 και 13 ετών.)

Και εδώ στη χώρα μας προσπαθούν να περάσουν βάρβαρες συνήθειες, όταν νεαρά κορίτσια και κοπέλες εξαναγκάζονται σε γάμο με πολύ μεγαλύτερους συζύγους, αρκεί αυτοί να μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο. Μα οι γυναίκες δεν είναι καμήλες να υποβάλλονται σε τέτοιες αγοραπωλησίες. Ο κάθε μουσουλμάνος, μπορεί να πάρει και μέχρι τέσσερις γυναίκες αν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα συντήρησης αυτού του τετραπλού γάμου. Μόνο που οι εποχές άλλαξαν. Ο Μωάμεθ είχε «συγκατατεθεί»  στην κατάσταση  αυτή γιατί τότε λόγω των πολλαπλών πολέμων έμεναν πολλές  νέες γυναίκες χήρες και έπρεπε να βρεθούν άνδρες να τις προστατεύσουν. Στις μέρες μας αυτές οι καταστάσεις έχουν εκλείψει ή πρέπει να εκλείψουν, έχουν θεσπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν βλέπω να γίνονται αποδεκτά από την Σαρία που έχει κολλήσει κάποιους αιώνες πίσω !

Παλιότερα ζούσαν και στην Ελλάδα διαφορετικοί πληθυσμοί μαζί χωρίς πρόβλημα γιατί ο κάθε πληθυσμός σεβόταν την θρησκεία και τα έθιμα του άλλου. Έτσι όπως έλεγε η γιαγιά μου μετά τον Αγιασμό των Υδάτων τα Φώτα, έτρεχαν και οι Τουρκάλες να πάρουν νερό από την μεγάλη βρύση του Κορνού,  θεωρώντας το καλό για το σπίτι και την οικογένεια.

 

Τώρα υπάρχει μια εκατέρωθεν δυσπιστία, οι άνθρωποι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά ούτε και θέλουν να γνωρισθούν, πολλά κακώς κείμενα αποδίδονται στους μετανάστες, δεν υπάρχει εκατέρωθεν αποδοχή, κάποιες φορές άτομα από δύσκολες ως και ακραίες ως προς το Ισλάμ μουσουλμανικές χώρες έχουν μια επιθετικότητα, ίσως και λόγω των καταστάσεων που πέρασαν.

 

Και ο κόσμος αλλάζει βρισκόμενος σε έναν συνεχή μεταναστευτικό αναβρασμό κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής που τις περισσότερες φορές παραμένει ανεκπλήρωτο !

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button