Περιοδικό

Κρύσταλλο : Αρχοντικό και … ανδροκρατούμενο !

Κρύσταλλο

Γράφει (καθε Παρασκευη) η Χριστινα Κάβουρα

Αρχοντικό και … ανδροκρατούμενο !

Για όλους εμάς τους παλιότερους το Κρύσταλλο αποτελεί μέρος της Ιστορίας μας, μέρος της Ιστορίας  της Μύρινας και όχι μόνο !

Πάντα εκεί, πέτρινο,  μεγάλο,  ένα υπέροχο κτίσμα  που δέσποζε της αγοράς, γεμάτο άνδρες που προφανώς συζήταγαν επί παντός επιστητού, σίγουρα με πρωτεύον θέμα τα πολιτικά !

Με το που ερχόταν η Άνοιξη ο εξωτερικός χώρος του Καφενείου από την πλευρά της Αγοράς, γέμιζε τραπεζάκια και καρέκλες  δεξιά και αριστερά του δρόμου !

Πίσω από ανοιγμένες εφημερίδες μπορούσες να δεις τον Γυμνασιάρχη μας τον αείμνηστο πλέον Παναγιώτη Φραγκέλλη, που σύχναζε στο Κρύσταλλο, με αποτέλεσμα όλοι εμείς οι μαθητές του Γυμνασίου να μην τολμάμε να περάσουμε  από το δρόμο της αγοράς γιατί κατόπτευε τα πάντα, αλλά να το…. Κόβουμε μέσα από τα στενά!

Ήταν εκεί μόνιμος και ο Δάσκαλός μου ο αείμνηστος Δαμαλάς, που κάποια στιγμή  έξαλλος, έβαλε τη μαθήτριά του την Αθηνά  Καραβία που περνούσε τρέχοντας και ακολουθώντας τον Θείο της,  να κλείνει το όνομα  «Θείος» γιατί η καημένη φώναζε  «Θείο»  στα …. Λημνιακά   και δεν χρησιμοποιούσε  την κλητική του ονόματος, δηλ.  «θείε»  κάτι απαράδεκτο για το Δάσκαλο που ήταν σίγουρος ότι τους είχε μάθει την κλίση των ονομάτων!

Άλλοι καιροί !

Εκεί λοιπόν όλοι αυτοί οι άνδρες οι θιασώτες  του Κρύσταλλου, που απάρτιζαν μια μεγάλη ανδροπαρέα, όταν είχαν εξαντλήσει όλα τα πολιτικά θέματα, παρακολουθούσαν τα …. Δρώμενα του δρόμου, «αξιολογώντας» τις κοπέλες ή τις κυρίες που περνούσαν,  πολλές φορές  χαριτολογώντας :  Καλώς τον   Μάη, άκουσα να λένε,  μικρό κορίτσι εγώ, για την πανέμορφη κοπέλα που περνούσε, την Ανθούλα,   κρατώντας ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα, να πάει να ανοίξει παραπέρα το Φαρμακείο τους, της Οικογένειας Βασιλειάδη !

Ο Θείος του συγχωρεμένου Ιπποκράτη Σαββούρα  και ιδιοκτήτης του καφενείου συνήθιζε κάθε πρωί να ταΐζει τα πουλιά που κατοικοέδρευαν στον γειτονικό πλάτανο ! Το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι πως τα πουλιά – συνήθως σπουργίτια – ήξεραν το όνομά τους, και εκείνος ήξερε να τα ξεχωρίζει ανάλογα το όνομα και έτρωγαν από το χέρι του !

Έλα Γιώργο, έλα Δημητρό, έλα Πέτρο φώναζε, και πράγματι τα πουλάκια κατέβαιναν άφοβα, δεν θα το πίστευα αν δεν το έβλεπα !

Μέσα στο κρύσταλλο δεν είχα μπει ποτέ,  που να τολμούσα, αλλά και καμία γυναίκα δεν είχε μπει ποτέ στα ενδότερα, είχα πάντα την περιέργεια να δω το εσωτερικό του,  που εκείνη την εποχή μου φάνταζε  τεράστιο αλλά ούτε από τα παράθυρα μπορούσα να διακρίνω πολλά πράγματα,  έτσι ρίχνοντας γρήγορες ματιές ενώ περνούσα !

 

Και ξαφνικά μετά το μπουρίνι κυκλοφόρησε η είδηση ότι έπεσε η σκεπή του καφενείου!

Πήρα αμέσως το ποδήλατό μου και κατέβηκα  στενοχωρημένη να εξακριβώσω την ζημιά ! Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να δω κάτι, τα πορτοπαράθυρα του οικήματος ερμητικά κλεισμένα, αν έγινε κάτι στο εσωτερικό του κτιρίου θα φαίνεται μόνο από ψηλά. Ακόμα δεν γνωρίζω αν αληθεύει αυτή  η είδηση, θα ήθελα όμως πολύ να είναι ψεύτικη.

Θα ήθελα επίσης πολύ να ανοίξει πάλι το Κρύσταλλο,  να ανακαινιστεί  και να λειτουργήσει π.χ. ως καφενείο, ίσως καφενείο  αποκλειστικά γυναικών αυτή τη φορά,  ή σαν Internet καφέ  ή σαν κάποιος μουσειακός χώρος  για το πώς ήταν παλιά τα ανδρικά καφενεία, είδος που στις μέρες μας εξέλειπε ! Με όλα αυτά θα είχε και κάποιο έσοδο ο Δήμος !

Δεν είναι λύση  να γεμίζει η Μύρινα  με παλιά κτίρια που σε λίγο αν δεν υπάρξει η βούληση ανακαίνισης και χρήσης τους  θα καταντήσουν ερείπια, κτίρια κοσμήματα  για την πόλη, πανέμορφα  που  είναι μεγάλο κρίμα  να καταρρεύσουν.

Το κρύσταλλο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Μύρινας,  με νεώτερες μνήμες, με μια περασμένη αλλά πάντα υφιστάμενη μαγεία, είναι κομμάτι μας, κομμάτι εκείνων των ημερών των χαραγμένων ανεξίτηλα στην ψυχή μας !

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button