Περιοδικό

Χαλβάς της Ρίνας-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

ΧΑΛΒΑΣ ΤΗΣ ΡΙΝΑΣ

Δόσεις για 6-8 άτομα:

100 δράμια σιμιγδάλι ψιλό

100     >>      ζάχαρη ψιλή

50       >>      βούτυρο

50       >>      αμύγδαλα ψίχα

4 αυγά

1 κουταλιά της σούπας κανέλλα ψιλή και 100 δράμια ζάχαρη για το σιρόπι.

Εκτέλεση

Δουλεύουμε το βούτυρο μέσα σε μια λεκάνη μέχρι να ασπρίσει (όπως τους κουραμπιέδες) μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά δουλεύοντας μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε τότε το σιμιγδάλι, την κανέλλα και τα αμύγδαλα, τα οποία έχουμε καθαρισμένα και κοπανισμένα πολύ ψιλά.

Έχουμε ένα ταψί ανάλογου μεγέθους (υπολογίζοντας ώστε ο χαλβάς να έχει ύψος δυόμιση δαχτύλων σχεδόν, αλειμμένο με βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το υλικό που έχουμε προετοιμάσει και το βάζουμε να ψηθεί σε φούρνο μέτριο για περίπου 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοξανθίσει η επιφάνεια του γλυκίσματος.

Αφού ψηθεί έχουμε έτοιμο σιρόπι αραιό, το οποίο κάνουμε με τα 100 δράμια ζάχαρη και 100 δράμια νερό, και χαράσσοντας πρώτα τον χαλβά σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά τεμάχια, αφήνοτας αυτόν μέχρις ότου το απορροφήσει όλο. Τέλος, σερβίρεται ο χαλβάς ζεστός και αχνιστός.

Καλή σας όρεξη!

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button