Περιοδικό

Η original Κιβωτός του Νώε

Η original Κιβωτός του Νώε

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μας έχουν τρελάνει με την Κιβωτό του Κόσμου, μέρα-νύχτα καταγγελίες, αποκαλύψεις, ατέλειωτες λεπτομέρειες, τηλεοπτικά «δικαστήρια», ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, πλύση εγκεφάλου.

Κανένας δεν έκανε το κόπο να μας πει, ποια ήταν η Κιβωτός, από την οποία πήραν το όνομα αυτά τα ιδρύματα της επικαιρότητας. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν το ξέρουν. Κι επειδή εμείς οι Έλληνες πρέπει να τα ξέρουμε όλα, δηλαδή να είμαστε ξερόλες, να και οι πληροφορίες της αρχικής, της original κιβωτού, που ίσως μερικοί να μην τις ξέρουν:

Η Κιβωτός, λοιπόν, αναφέρεται στην Αγία Γραφή. Την αναφέρει και το Κοράνι. Ήταν ένα μεγάλο πλοίο, το οποίο ο Θεός ανέθεσε στον Νώε να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει.

Η εξιστόρηση αναφέρει πως ο Θεός ικανοποιήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να επιλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Έδωσε εντολή στον Νώε να κατασκευάσει ένα μεγάλο πλοίο, μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω. Συγκεκριμένα αυτό το πλοίο ήταν τριακοσίων πήχεων το μήκος, και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος, και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτής· Επισυνάγων ποιήσεις την κιβωτόν και εις πήχυν συντελέσεις αυτήν άνωθεν· την δε θύραν της κιβωτού ποιήσεις εκ πλαγίων· κατάγαια διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν (Γένεσις ΣΤ’ 15-16).

Οι αναλογίες της Κιβωτού ισοδυναμούν σε μέτρα 138,72 μήκος 23,12 πλάτος 13,872 ύψος.

 

Ο κατακλυσμός αυτός, που διήρκεσε 40 ημέρες, έγινε ως τιμωρία παγκόσμιου αφανισμού ανθρώπων και ζώων, εξ’ αιτίας της ηθικής κατάπτωσης του αρχαίου βιβλικού κόσμου, όπου ο Νώε διασώθηκε, ως άνθρωπος δίκαιος σε σύγκριση με τους σύγχρονούς του. Σύμφωνα με την ίδια αφήγηση, μετά από 150 ημέρες τα νερά υποχώρησαν και η κιβωτός βρέθηκε στο όρος Αραράτ. Τα νερά συνέχισαν να υποχωρούν και τον δέκατο μήνα οι κορυφές των βουνών άρχισαν να γίνονται ορατές.

Μέσα σε αυτή τη κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του (Σημ, Χαμ και Ιάφεθ) με τις γυναίκες τους καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου (Γένεσις ΣΤ’-Ζ’), ένα αρσενικό και ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθεί η ζωή μετά τον κατακλυσμό.

 

Κάτι ακόμα που αναφέρεται στην Αγία Γραφή, είναι ότι μετά τον κατακλυσμό, ο θεός υποσχέθηκε ότι δεν θα καταστρέψει τον κόσμο, και για σημάδι αυτής της υπόσχεσης για πρώτη φορά δημιούργησε το ουράνιο τόξο – αυτό που κι εμείς μέχρι σήμερα βλέπουμε όταν έχει βροχή και ήλιο.

«Και στήνω την διαθήκην μου προς εσάς· και δεν θέλει πλέον εξολοθρευθή πάσα σαρξ από των υδάτων του κατακλυσμού· ουδέ θέλει είσθαι πλέον κατακλυσμός διά να φθείρη την γην.Και είπεν ο θεός, Τούτο είναι το σημείον της διαθήκης, την οποίαν εγώ κάμνω μεταξύ εμού και υμών και παντός εμψύχου ζώου το οποίον είναι με σας, εις γενεάς αιωνίους· Θέτω το τόξον μου εν τη νεφέλη, και θέλει είσθαι εις σημείον διαθήκης μεταξύ εμού και της γής».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button