Διατροφή την άνοιξη
Διατροφή την άνοιξη
Γραφει ο ΘΟΔ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Οι κλιματολογικές αλλαγές αυτή την εποχή επηρεάζουν και τον οργανισμό μας. Οι κεφαλόπονοι, τα ανοιξιάτικα κρυολογήματα, η ατονία και η εξάντληση, η ελαττωμένη όρεξη για φαγητό, οι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις, είναι κλασσικές ανοιξιάτικες ασθένειες, που οφείλονται συνήθως στην ανεπαρκή μας διατροφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γι’ αυτό οι περισσότεροι γιατροί αυτή την εποχή συνιστούν, εκτός από τα άλλα, και βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής.
Πολλοί, ενώ βγάζουν ολόκληρο χειμώνα χωρίς γρίπη και κρυολόγημα, γριπώνονται την άνοιξη. Αυτό οφείλεται στο ότι η άνοιξη μας προκαλεί για κίνηση, για δράση, για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά μας βρίσκει ανέτοιμους σωματικά.
Καιρός λοιπόν τώρα την άνοιξη να επωφεληθούμε από τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό μας: Μαρούλια, κρεμμυδάκια, κουνουπίδι, μπρόκολα, λάχανο, ρεπανάκια, σπανάκι, πράσο, κολοκυθάκια, σέλινο, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, πορτοκάλια, φράουλες.
Να μη ξεχνάμε το αβγό, το γάλα και τα όσπρια, που επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Τα ψάρια αυτή την εποχή όχι μόνον είναι άφθονα και φτηνά (πριν πλακώσουν οι τουρίστες και πάνε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία), αλλά είναι και ιδιαίτερα νόστιμα.
Η άνοιξη, που ξεκινάει με τη Σαρακοστή, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε το διαιτολόγιό μας. Να μειώσουμε στο ελάχιστο τα κρεατικά, τα γλυκά και τις κατεργασμένες έτοιμες τροφές, και να αυξήσουμε τις σαλάτες, τα λαδερά και τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Δυο φορές την εβδομάδα, το λιγότερο, μπορούμε να τρώμε νοστιμότατα φαγητά, όπως λ.χ. κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, αρακά, φασολάκια λαδερά, πρασόρυζο, αγκινάρες, σπανακόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, φασόλια γίγαντες φούρνου, μπριάμ, λαχανοντολμάδες, πατάτες γιαχνί, σαρμαδάκια γιαλαντζί, μελιτζάνες παπουτσάκια κ.ά.