Ανακοινώσεις

Έχετε ζώα ; Έχετε και υποχρεώσεις ! Τι λέει ο νέος Νόμος

Αγαπητά ΜΜΕ,
Ετοιμάσαμε έξι ενημερωτικά και σύντομα κείμενα , τα οποία θα σας στείλουμε σταδιακά με τα οποία θέλουμε να ενημερώσουμε τους συντοπίτες μας για την νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Σας παρακαλούμε για την δημοσίευσή τους.
Ευχαριστούμε.
Μέρος Α
Στα πλαίσια του νέου Νόμου για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με το ισχύει στην νέα νομοθεσία.
Χωρίσαμε την ενημέρωση σε έξι μέρη σε μια προσπάθεια να γίνει πιο κατανοητή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Νόμο 4830/2021 οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1) Την υποχρεωτική στείρωση του ζώου τους, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, το αργότερο ως την ηλικία του ενός έτους και έξι μηνών.
Η υποχρεωτική στείρωση ισχύει και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ για κάθε ζώο και έξοδα αποστολής του δείγματος έως δέκα (10) ευρώ που καταβάλλονται στον κτηνίατρο.
Οι ιδιοκτήτες σκύλων φύλαξης ποιμνίων υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους είτε να αποστείλουν γενετικό υλικό. Απαλλάσσονται όμως από την υποχρέωση καταβολής του ηλεκτρονικού παραβόλου.
Σε κάθε ενδεχόμενο έλεγχο, εάν το ζώο δεν είναι στειρωμένο ή δεν έχει αποσταλεί γενετικό υλικό επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε ζώο και δίνεται τρίμηνη προθεσμία ώστε ο ιδιοκτήτης να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν πράξει ένα εκ των δύο, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο των 1.000 ευρώ.

2) Η ηλεκτρονική σήμανση και η καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννησή του. Σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησής του ή μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ) πρέπει να ενημερωθεί το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς μέσω κτηνιάτρου ή του αρμοδίου υπαλλήλου του δήμου εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την μεταβολή.
Μη σήμανση του ζώου επιφέρει πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
Κατ’ εξαίρεση αν χαθεί ή βρεθεί ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να δηλωθεί εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από το σχετικό γεγονός.

Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου
Αδέσποτες Ψυχές

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button