Εύκολες συνταγές των 10΄ – αυγόφετες
Εύκολες συνταγές των 10΄ – αυγόφετες
Γράφει ο Θ. Δημητριάδης
Γευστικότατες και χορταστικές όταν θέλετε να φάτε κάτι πρόχειρα και γρήγορα.
Στα ποντιακά λέγονται φιλία. Οι Πόντιοι συνοδεύουν τα φιλία είτε με γιαούρτι, είτε με αριγιάνι (ξυνόγαλα).
ΥΛΙΚΑ
Μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες ή φέτες του τοστ
3-4 αυγά (εξαρτάται από το πόσες φέτες θα τηγανίσετε)
1 φλ. γάλα
½ φλ. αλεύρι
Ελαιόλαδο
1-2 κουτ. βούτυρο
τυρί καλαθάκι Λήμνου ή φέτες μορταδέλα ή γαλοπούλα ή σαλάμι αέρος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το ψωμί (κατά προτίμηση φραντζόλα στενόμακρη σαν κύλινδρο) σε φέτες ενός περίπου εκατοστού. Εάν χρησιμοποιήσουμε φέτες του τοστ, είναι πιο λεπτές και θα τηγανιστούν πιο γρήγορα.
Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά (ολόκληρα, κρόκο και ασπράδι) με το γάλα και το αλεύρι.
Στη συνέχεια βουτάμε τις φέτες του ψωμιού (όσες χωράει το τηγάνι την κάθε φορά) στο μείγμα, να μουσκέψουν και τις βάζουμε στο τηγάνι να τηγανιστούν.
Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην αρπάξουν και μαυρίσουν απ’ το τηγάνισμα, αλλά να πάρουν ένα ελαφρό ρόδινο χρώμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε φέτα/φέτες.
Κάθε φορά, πριν το τηγάνισμα προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο, ώστε να γίνουν πιο τραγανές και να μην κολλήσουν.
Αν θέλουμε αλμυρές, μπορούμε να τις σερβίρουμε από πάνω με τυρί ή γαλοπούλα η ζαμπόν κ.α. Επίσης να τις αλείψουμε με ταραμά.
Μπορούμε όμως να τις φάμε και σκέτες. Είναι εξίσου νόστιμες.
Κάτι ξέρουν οι Πόντιοι που τις συνοδεύουν με γιαούρτι πρόβειο ή αριγιάνι.
Αν θέλουμε να τις κάνουμε γλυκές, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω λίγη ζάχαρη ή μερέντα, οπότε γίνονται ιδανικό πρωϊνό. Ακόμα πιο νόστιμες γίνονται με μια παραδοσιακή σπιτικιά μαρμελάδα Αχιλλαδέλη Λήμνου.