Εύκολες συνταγές των 10΄ – στραπατσάδα
Εύκολες συνταγές των 10΄ – στραπατσάδα
επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης
Ένα γευστικότατο και χορταστικό πιάτο, όταν θέλετε να φάτε κάτι πρόχειρα και γρήγορα. Φτιάχνεται από ντομάτα, φέτα και αυγά. Μοιάζει λίγο με την ομελέτα, αλλά διαφέρει γιατί χρησιμοποιούμε εκτός από αυγά επίσης ντομάτα και φέτα.
Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα της το πήρε απο την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει κακομεταχειρίζομαι ή κόβω μικρά κομματάκια.
Η προέλευση είναι από την Τουρκία όπου λέγεται μενεμέν,
Ένα άλλο όνομα της είναι κοσκοσέλα και καγιανάς.
Υλικά
4-5 αυγά
2 ώριμες ντομάτες (ή κονσέρβα χοντροκομμένες)
1 κρεμμύδι αρκετά ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γραμμάρια σκληρή φέτα (κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη.
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε (τηγανίζουμε) ελαφρά για 2-3 λεπτά με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά της.
Σπάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε με προσοχή να μη σπάσουν, ελαφρά, υπολογίζοντας και την αλμύρα της φέτας.
Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις αρχίζουν να πήζουν, σπάμε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι και ρίχνουμε ένα τελευταίο ελαφρό ανακάτεμα.
Σβήνουμε τη φωτιά, κατεβάζουμε και είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκια ρίγανη.
Ένα ποτηράκι κρασάκι Λήμνου είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει την στραπατσάδα μας.
Και για επιδόρπιο, τραγανός μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.