ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Θέματα Πρωτογενούς Τομέα και “Νησιωτικότητα”, στον Υφυπουργό στο Επαρχείο

 

Δελτίου Τύπου Μύρινα,  20 Φεβρουαρίου 2024

Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, υποδέχθηκε χθες Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, ο Έπαρχος Απόστολος Κουτσογιάννης.

Τον Υφυπουργό συνόδευε ο Bουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης για αγροτικά θέματα της Λήμνου Άγγελος Βλάττας – Λαμπρινός και η Εντεταλμένη Σύμβουλος της ΠΒΑ κ. Άννη Ανδρεάδου.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στην «νησιωτικότητα» και όσα απορρέουν από αυτή προς όφελος των νησιωτών.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε το θέμα του υπερπληθυσμού  των αγριοκούνελων και των πρωτοβουλιών που κατά καιρούς έχουν παρθεί από την Π.Ε. Λήμνου με την κρατική αρωγή  για την αντιμετώπιση του χωρίς όμως αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και στις χαμηλές αποζημιώσεις.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα “επανέλθει” με πρόταση-εις για το θέμα.

Επίσης  έγινε αναφορά στην διαδικασία αξιολόγησης των  «Σχεδίων Βελτίωσης» για τους Λημνιούς αγρότες και ειδικότερα ότι θα έπρεπε να συνυπολογίζονται  οι ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού με ανάλογη μοριοδότηση  πριν καταρτιστούν οι τελικοί  πίνακες των δικαιούχων.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα εξεταστεί  η  δυνατότητα να συμπεριλήφθη η Λήμνος και άλλα «μικρά νησιά» σε μία ειδική κατηγορία μοριοδότησης προκειμένου να καταστούν  επιλέξιμα  στις κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Επίσης τα κίνητρα για τους νέους αγρότες σε νησιωτικές περιοχές, το υψηλό κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών, το ακριβό  πετρέλαιο και  όλα όσα εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής για μια νησιωτική περιοχή τέθηκαν στον Υφυπουργό.

Όσο αφορά την ίδρυση γραφείου ΕΛΓΑ στην Λήμνο ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού θα υπάρξει μέριμνα ώστε με κάθε νησί να ασχολείται ξεχωριστό γραφείο χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία υπαλλήλου στην περιοχή.

Επιπλέον, όλοι συμφώνησαν στην θετική εξέλιξη της έναρξης του Αναδασμού της Ατσικής ενώ η επίκληση για συνδρομή του Υπουργείου για  παράλληλα έργα(αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά κλπ), στην ευρύτερη  περιοχή που θα εξυπηρετήσουν το «έργο» είχε θετική ανταπόκριση ως προς την υποβολή σχετικών προτάσεων στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που παρέχονται από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος θέματα, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ, χαμηλές τιμές στα καύσιμα, καλύτερη συγκοινωνία αλλά και ίσες ευκαιρίες για τους νησιώτες που αποτελούν πάγια αιτήματα της Λήμνου τεθήκαν για να μεταφερθούν σε κυβερνητικό επίπεδο.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Έπαρχος  πρόσφερε στον Υφυπουργό δύο λευκώματα με φωτογραφικό υλικό της Λήμνου και των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button