Επίκαιρα

Τα ιδιαίτερα φοινίκια της Λημνου !

Το Βιβλίο Λημνιακών  Συνταγών της αείμνηστης Ουράνιας Βαγιάκου   είναι σίγουρα πρωτοποριακό,  από τη στιγμή που έχει κυκλοφορήσει προ πολλού, σε ανύποπτο χρόνο!

Ακριβώς για αυτό, το πρώιμο της έκδοσης του, έχει  κρατήσει την αυθεντική τοπική Κουζίνα.

Γι αυτό  καταφύγαμε σε αυτές συνταγές για ένα γλυκό των Χριστουγέννων, το φοινίκι, που στη Λήμνο, αν και είναι  συνηθισμένο  σε όλες τις  περιοχές ως μελομακάρονο,  σε μας είναι ιδιαίτερο !

Επιμέλεια μεταφοράς απο το Βιβλίο της Δέσποινας  Παπαδοπούλου.

ΦΟΙΝΙΚΙΑ ή ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Δύο συνταγές για φοινίκια (μελομακάρονα) από το βιβλίο της Ουρανίας Βαγιάκου «Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας» που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2000 και επανεκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2001. Στο βιβλίο περιέχονται φωτογραφίες του φωτογράφου Χρήστου Καζόλη καθώς και από το αρχείο του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου.

Φοινίκια  (1)

Υλικά:  2 ποτήρια (νερού) σπορέλαιο

2 ποτήρια   ‘’’’’        ζάχαρη

1 ποτήρι αλουσιά(σταχτόνερο) ή μπέικιν διαλυμένο σε λίγο κονιάκ

1 κουταλιά(σούπας)  σόδα

Κανελογαρίφαλα

Αλεύρι όσο σηκώσει

0,5 κιλό μέλι, για το σιρόπιασμα, το αραιώνουμε με λίγο νερό

1 ποτήρι αμυγδαλόψιχα τριμμένη για το πασπάλισμα

0,5 ποτηράκι( του κρασιού) ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Σκεύη: 2 μέτρια ταψιά

Χρόνος παρασκευής: 2 ώρες

Κομμάτια: 40

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την αλουσιά (σταχτόνερο) μαζί με τη σόδα, μετά τα κανελογαρίφαλα και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μάλλον απαλή, αλλά να πλάθεται.

Πλάθουμε τα φοινίκια μακρόστενα και κάνουμε σχέδια πιέζοντάς  ταστο πίσω μέρος μιας γυάλινης πιατέλας με σχέδια. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά τοποθετώντας στο κέντρο χοντροκοπανισμένα κομμάτια καρύδι ή ακόμα να προσθέσουμε στη ζύμη 1 ποτήρι καρύδια ψιλοκοπανισμένα και να αφαιρέσουμε το ανάλογο αλεύρι.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα βουτάμε σε ζεστό αραιωμένο μέλι, τα αφήνουμε στο μέλι για 1-2 λεπτά, τα σερβίρουμε σε πιατέλα ή πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ψιλοκομμένο και ζάχαρη άχνη.

 

Φοινίκια (2)

Υλικά: 1 ποτήρι (νερού) σπορέλαιο

0,5 ποτηράκι(κρασιού) ζάχαρη

2,5 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό

1,5 ποτήρι αλεύρι

0,5 ποτηράκι κονιάκ

0,5 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλιές σόδα

2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι: 1 ποτήρι μέλι

0,5 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Σκεύη: 3 μέτρια ταψιά

Χρόνος παρασκευής: 2 ώρες

Κομμάτια: 50

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού. Πλάθουμε τα φοινίκια μακρόστενα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα, άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε να προσθέσουμε 1 ποτήρι καρυδόψιχα στο μίγμα και να αφαιρέσουμε το ανάλογο σιμιγδάλι.

( από το βιβλίο της Ουρανίας Βαγιάκου)

Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button