Επίκαιρα

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι – τώρα είναι η εποχή !

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι – τώρα είναι η εποχή

                                                                                           Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Το πορτοκάλι, είναι ένα από τα γλυκά που μπορούμε να τα φτιάξουμε με δύο τρόπους, είτε με τις φλούδες τυλιχτές, είτε με ολόκληρο το πορτοκάλι.

Φτιάξτε όποια συνταγή από τις δύο σας αρέσει και οι δύο είναι πολύ εύκολες και πάρα πολύ νόστιμες.
Για πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού:

ΥΛΙΚΑ

10 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα (1 κιλό καθαρισμένα)
1 κιλό ζάχαρη
2½ κούπες νερό
1 λεμόνι (το χυμό του)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε πολύ ελαφρά στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. Ας μείνει λίγη πικράδα, θα δώσει άρωμα και ωραία γεύση.
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
   
Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα πορτοκάλια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια.
Αντί για κλωστή (και αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία), τα τυλίγουμε και τα καρφώσουμε ένα – ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε. Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5′ και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε στη βρύση, με αρκετό νερό.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο φορές.
Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε πάλι με αρκετό νερό. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες (ή και περισσότερο), αλλάζοντας δυο – τρεις φορές το νερό, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).

Όταν μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά. (Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4′ – 5′ και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ – 6′ και σβήνουμε τη φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 – 24 ώρες.
Κατόπιν το ξαναβράζουμε για 8′ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι..
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο (5′ περίπου), το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Λεπτομέρειες
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
— Το φυλάμε εκτός ή καλύτερα εντός ψυγείου.
— Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμe λικέρ και τη σάρκα για μαρμελάδα..
— Τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
— Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
— Αν το σιρόπι είναι αραιό, το γλυκό θα μουχλιάσει σύντομα. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
— Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
— Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα

 

Μια τελευταία συμβουλή

Εάν όλη αυτή η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη, ή απλά βαριέστε, μη στενοχωριέστε, ο Αχιλλαδέλης να είναι καλά. Εδώ και 40 χρόνια φτιάχνει τα περίφημα διεθνώς γνωστά και βραβευμένα γλυκά κουταλιού, τη μεγαλύτερη ποικιλία 28 διαφορετικά, με ντόπια πεντανόστιμα φρούτα της Λήμνου και με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.

Όλα τα προϊόντα του Αχιλλαδέλη (γλυκά κουταλιού, χαλβά, ταχίνι, λουκούμια, πετιμέζι), αλλά και τα υπόλοιπα νόστιμα προϊόντα της Λήμνου (μέλι, γαλακτοκομικά, κρασιά, αλίπαστα, καβουρμά, αρτοσκευάσματα, γλυκά κλπ.) εκτός από τη Λήμνο (τηλ. 2254061250) μπορείτε να τα βρείτε και στα εξής καταστήματα:

Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια. Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72.

Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, 8) Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button