Επίκαιρα

Πώς θα φτιάξετε σπιτική λαγάνα και ταραμοσαλάτα

Πώς θα φτιάξετε σπιτική λαγάνα και ταραμοσαλάτα

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

 

Υλικά για 2 λαγάνες

  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι (2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις) Εάν επιθυμείτε γίνεται και αλεύρι γ.ο.χ να είναι οι 4,5 κούπες.

 

Για το τελείωμα

  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές νερό
  • 1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
  • 2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο προαιρετικά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει και αφήνουμε λίγη ώρα, μέχρι να φουσκώσει να διπλασιαστεί.

Σε μπολ βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το σταρένιο αλεύρι και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.

Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος). Αφήνουμε να ανεβεί ξανά.

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με μαυροσίσαμο προαιρετικά και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά λακάκια.

 

Ταραμοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
  • 350 γρ ψίχα ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι.
  3. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
  5. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας

(πηγή: Ολύμπιο Βήμα. Συνταγή της Ελένης Σιδηροπούλου)

 

Η λαγάνα μπορεί να γίνει ένα καθημερινό γευστικότατο επιδόρπιο όταν συνδυάζεται με μέλι ή μαρμελάδα. Κι εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου: θυμαρίσιο μέλι, μαρμελάδα ή σταφυλόσταγμα (πετιμέζι) Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button