Περιοδικό

Πείνασα και μου δώσατε να φάω … και ενα συγκεκριμένο παράδειγμα

Πείνασα και μου δώσατε να φάω

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Κάποτε ρώτησαν τον Χριστό, ποιοι είναι οι πραγματικοί χριστιανοί που δικαιούνται την αιώνια ζωή και  την βασιλεία των ουρανών. Κι ο Χριστός τους απάντησε, «Όσοι μου δώσατε να φάω όταν πεινούσα και μου δώσατε να πιώ όταν δίψασα, όταν ήμουν ξένος και με φιλοξενήσατε, όταν ήμουν γυμνός και με ντύσατε, όταν ήμουν άρρωστος ή στη φυλακή και με επισκεφτήκατε».

Κι αυτοί απόρησαν και είπαν, «Δεν σε είδαμε ποτέ να πεινάς, ούτε να είσαι διψασμένος, γυμνός ή ασθενής».

Τότε, τους απάντησε. «Εάν το κάνατε σ’ αυτούς τους αδελφούς μου που είχαν την ανάγκη, σε μένα το κάνατε» (Ματθ. 25).

 

Ξέρουμε ότι η βάση για τη σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου είναι η πίστη. Όμως και η πίστη χωρίς έργα φιλανθρωπίας είναι νεκρή.

Εδώ και 15 χρόνια στην Κατερίνη δραστηριοποιούνται πάνω από 3.500 εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν όχι απλά φιλανθρωπία, αλλά πραγματική αλληλεγγύη, έτσι όπως την είπε ο Χριστός. Είναι σεμνοί και αφανείς και μόνο τώρα τελευταία με τους Ουκρανούς πρόσφυγες έγιναν κάπως γνωστοί. Εδώ και ένα μήνα μια ιδιαίτερη ομάδα 130 ατόμων από αυτούς ανέλαβε την φροντίδα των προσφύγων, να τους ταΐσει, να τους πλύνει, να τους ντύσει, να τους θερμάνει, να τους δώσει τα φάρμακα που χρειάζονται, να τους ενημερώσει, να τους δώσει κουράγιο κλπ.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, το ίδιο έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν εδώ και χρόνια με τους Σύριους κλπ. πρόσφυγες, με τις δεκάδες οικογένειες των άπορων του νομού μας, με τις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια, με τον σεισμό στην Ελασσόνα, με τις πλημμύρες παλιότερα, με τα καμπ των προσφύγων κλπ.

 

Επειδή πολλοί δεν ξέρουν, να πούμε δυο λόγια για τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης και ιδιαίτερα για τις γυναίκες εθελόντριες.

Ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης,  ένα συγκρότημα κτιρίων και παλιών φούρνων δίπλα στα δικαστήρια, είναι η έδρα των εθελοντών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας (www.otoposmou.gr). Παλιά λειτουργούσε από το Υπουργείο Γεωργίας με γεωπόνους ως φυτώριο σπόρων καπνού και εξυπηρέτησης των καπνοπαραγωγών. Εδώ και 13 χρόνια παραχωρήθηκε στους εθελοντές, οι οποίοι επισκεύασαν τα παλιά κτίρια και τα μετέτρεψαν σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων (βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδρίων, προβολών, παραδοσιακών χορών, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων κ.α.). Ένα από τα κτίρια λειτουργεί ως Κοινωνικό Φαρμακείο (με 17 εναλλασσόμενους εθελοντές φαρμακοποιούς της πόλης και με πάνω από 13.000 φάρμακα και ιατρικά σκευάσματα) και ένα άλλο ως  Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Έφτιαξαν επίσης έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο και διαθέτουν κι ένα κινητό στρατιωτικό μαγειρείο που μπορεί να παρασκευάσει 600 μερίδες φαγητό.

 

Εκτός από αυτά, δημιούργησαν 12 ξύλινα σπιτάκια, τα οποία μέχρι πριν από την πανδημία κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο λειτούργησαν ως λούνα παρκ, καφενές, σπίτι του Αη-Βασιλη κλπ. στο περίφημο Χριστουγεννιάτικο Χωριό τους, παρόμοιο με την Ονειρούπολη της Δράμας και τον Μύλο των Ξωτικών των Τρικάλων.

Ένα από αυτά τα 12 σπιτάκια ονομάζεται «Η Κουζίνα της Γιαγιάς». Όταν λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, οι γυναίκες εθελόντριες μαγειρεύουν και προσφέρουν σ’ αυτό δωρεάν παραδοσιακά φαγητά όπως, γιουβαρλάκια, φακές, ρεβίθια, φασουλάδα με μαυρολάχανα κ.α.

 

Τώρα λοιπόν με τους 40 Ουκρανούς πρόσφυγες με πολλή αγάπη και χαρά 130 εθελόντριες μαγειρεύουν για αυτούς ζεστά και νόστιμα γεύματα, ακόμα και ουκρανικά φαγητά, όπως μπορτς, πιροσκί, πίτες κ.α.

Μερικές άλλες ταξινομούν και δίνουν τα ρούχα που έφεραν οι συμπολίτες μας. Άλλες καθαρίζουν τις τουαλέτες. Άλλες παρακολουθούν τις ξυλόσομπες ώστε να υπάρχει θέρμανση κι άλλες να πλένουν τα σεντόνια και τα άπλυτα ρούχα. Άλλες φροντίζουν για τα φάρμακα κι άλλες τα μικρά προσφυγόπουλα.

Θυμίζουν ακριβώς τα λόγια του Χριστού, να ταΐζουμε τους πεινασμένους, να ντύνουμε τους γυμνούς κλπ.

 

Όλα αυτά ίσως να μας είναι οικεία, γιατί συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία υπάρχουν κι αλλού, σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι η βοήθεια και συμπαράσταση στα προβλήματα υγείας των Ουκρανών προσφύγων από τους εθελοντές.

Την περασμένη εβδομάδα ένα 14χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε επειγόντως στη Θεσσαλονίκη με ασθενοφόρο και εγχειρίστηκε από οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ένας ηλικιωμένος παρουσίασε μεγάλο καρδιακό πρόβλημα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον γιατρό στο νοσοκομείο (καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο). Τρία ανήλικα παιδιά παρουσίασαν οξεία ωτίτιδα. Μια μητέρα πρόσφυγας ήλθε από την Ουκρανία στον Καπνικό Σταθμό πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι με κάταγμα στο πόδι και νεφρική ανεπάρκεια, κι αυτή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εξετάστηκε από νεφρολόγο και πρόκειται να χειρουργηθεί.

 

Είναι ακριβώς εκείνοι οι συνάνθρωποι μας, για τους οποίους ο Χριστός είπε «Ήμουν ασθενής και με συμπαρασταθήκατε».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button