Περιοδικό

Μαρμελάδα πράσινο σύκο (ορνός)

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τώρα είναι η εποχή, όχι μόνο για το πολυαγαπημένο συκαλάκι γλυκό κουταλιού, αλλά και για μαρμελάδα.

Οι περισσότεροι ξέρουμε την μαρμελάδα με ώριμο σύκο, που γίνεται τον Αύγουστο. Το πράσινο σύκο έχει εξίσου εκπληκτική και μοναδική γεύση, κάτι σαν το γλυκό κουταλιού και το χρησιμοποιούμε στο πρωϊνό, σε πτι φουρ και το σιρόπι του στο παγωτό.

 

Γίνεται πανεύκολα, όπως όλες οι άλλες μαρμελάδες, θέλει μόνο λίγη ζάχαρη παραπάνω, για την ακρίβεια την διπλή δόση από όση το ώριμο αυγουστιάτικο σύκο.

Χωρίς ξεπίκρισμα, ακριβώς για να δώσει εκείνην την ιδιαίτερη γεύση, την ελαφριά πικράδα, και εκείνο το ιδιαίτερο άρωμα, που θυμίζει άνοιξη.

 

Συκιές είναι γεμάτη η Ελλάδα, άγριες και ήμερες. Αυτήν εποχή είναι γεμάτες με τα σκληρά πράσινα σύκα. Τώρα λοιπόν, που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας και μπορούμε να ξεπορτίσουμε ελεύθερα, κάντε μια εξόρμηση στη φύση, όλο και κάποια συκιά θα σας περιμένει.

Κι αν δεν ξέρετε πού έχει, να ‘ναι καλά η λαϊκή αγορά, εκεί θα βρείτε σίγουρα.

 

Αν έχετε δυνατό μίξερ ή πολυκόφτη, βοηθάει. Αλλιώς τα κόβετε με μαχαιράκι στα 4 πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα για βράσιμο.

Τα υπόλοιπα υλικά τα ξέρετε: Ζάχαρη, λίγο ξύσμα από φλούδα χοντρόφλουδου πορτοκαλιού, βανίλια και κανέλα.

Καλή επιτυχία!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button