ΕπιλεγμέναΛήμνος

Λήμνος: ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στον Εισαγγελέα για το “Κρύσταλλο” απο το Β. Καλλιγερή

Καλλιγερής Βαγιανος του Μιχαήλ
Δημότης Λήμνου

Προς : Τον κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης
Κοιν : 1.Δήμο Λήμνου
2.Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας Λήμνου

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Βαγιανού Καλλιγερή του Μιχαήλ κατοίκου Μύρινας

Κατά παντός υπευθύνου
Αξιότιμε κ.Εισαγγελέα

Με την παρούσα αναφορά –καταγγελία μου ως πολίτης ζητώ την παρέμβασή σας , για ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια πολιτών, και που παρότι είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή συνανθρώπων μας.
Επί της οδού Π.Κυδά στη Μύρινα της Λήμνου βρίσκεται παραδοσιακό κτίριο με την επωνυμία “Κρύσταλλο” που δεν γνωρίζω τους ιδιοκτήτες και από ότι αναγράφεται σε εναποτεθειμένη πινακίδα μέρος της κυριότητας του κτιρίου έχει δωριθεί στο Δήμο Λήμνου όπως αναγράφεται ¨Δωρεά το κρύσταλλο στο Δήμο από τον Ιπ.Σαββούρα»

Λόγω διαφορών και ασυμφωνίας των κληρονόμων το κτίριο παραμένει ασυντήρητο, επισυμβάντος δε και του σεισμού στη Λήμνο το 2014 έχει υποστεί ζημιές που απ ότι εξ όψεως και από τον οποιονδήποτε πολίτη γίνεται αντιληπτό, καθίσταται άκρως επικίνδυνο για τους πολίτες που διέρχονται και από τις τρείς οδούς που οριοθετούν την θέση του κτιρίου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ήτοι τις οδούς Π.Κυδά, Σαρρή και Σαχτούρη.

Στην πρόσοψη του κτιρίου επί της οδού Κυδά έχει αποχωρισθεί στο πάνω δεξιό μέρος η γωνία και η ενδεχόμενη αποκόλληση και κατάπτωση στο οδόστρωμα εγκυμονεί κίνδυνο να προκαλέσει μέχρι και τον θανάσιμο τραυματισμό διερχομένων. Πέραν τούτου το μεγαλύτερο μέρος της σκεπής έχει υποχωρήσει εντός του κτιρίου, ενδεχόμενη δε ολική κατάρρευση θα εκτινάξει τις κρυπίδες που στηρίζεται η σκεπή στο οδόστρωμα, και στους τρείς δρόμους, με κίνδυνο την ζωή των διερχομένων παράλληλα δε θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ένα ευαίσθητο από κάθε άποψη σημείο της πόλης

Στη πίσω πλευρά του κτιρίου επί της οδού Σαχτούρη η διέλευση καθίσταται άκρως επικίνδυνη και απαγορευτική για τους πολίτες καθότι υπάρχουν από το 2014 υποστυλώματα αντιστήριξης της εναέριας κατασκευής (γέφυρας) επικοινωνίας με το ευρισκόμενο στην απέναντι πλευρά του δρόμου οίκημα.
Στην πλευρά επί της οδού Σαρρή υπάρχουν σε χαμηλό ύψος σιδερένια παραθυρόφυλλα που έχουν διαβρωθεί με κίνδυνο τραυματισμού διερχομένων, αλλά και στο διάζωμα της σκεπής έχουν αποκολληθεί κεραμίδια που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο οδόστρωμα.

Όπως έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1892/Β/21-12-2004 το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία εάν το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή επικινδύνως ετοιμόρροπο εν όλω ή εν μέρει τότε δίνεται άδεια για την εκτέλεση κάποιον εργασιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ετοιμορροπίας με μία σειρά μέτρων που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα που αρχίζει από τις επισκευές, αποκατάσταση, κατεδάφιση ή καθαίρεση επικινδύνων μερών ή τμημάτων και επισκευή έως την πλήρη ανακατασκευή.

Από τον Ν. 1337/83 άρθρο 32 παρ. 4 , καθορίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών να συντηρούν, διατηρούν το κτήριο και να προβαίνουν στις ανάλογες εργασίες χωρίς κωλυσιεργία, και να ανέχονται την επέμβαση της Διοίκησης, όποτε αυτή θεωρήσει ότι υπάρχει καθυστέρηση, για την αναστήλωση και επισκευή. Αν παραλείψουν την υποχρέωσή τους, τις εργασίες και το κόστος μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι ή το δημόσιο, καταλογίζοντας τη δαπάνη στους υπoχρέους. .

Τα κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, βάσει αυτοψίας της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Λήμνου και συγκεκριμένα από το γραφείο Επικινδύνων . Οι εκθέσεις αυτοψίας κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και το τοπικό αστυνομικό τμήμα .
Κύριε εισαγγελέα

Δεν με ενδιαφέρει αισθητικά η εικόνα του κτιρίου, αλλά η ασφάλεια των ανθρώπων και δεν θα ήθελα να αισθάνομαι ενοχή για την αδιαφορία μου ως πολίτης σε κάτι που γνώριζα, και δεν έκανα κάτι, για να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν.

Οταν φτάσουμε στο σημείο να χαθεί άδικα μια ανθρώπινη ζωή θα σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε. Δεν έκαναν όπως έπρεπε, όσα έπρεπε. Αλήθεια έχει οτιδήποτε τραγικότερο και πιο επώδυνο από την απώλεια μιας ζωής. Σαφώς όχι.

Ο Δήμος Λήμνου γνωρίζει το πρόβλημα και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κληρονόμοι για την εξάλειψη της επικινδυνότητας του κτιρίου

Για τους λόγους αυτούς
Σας παρακαλώ ,να παρέμβετε προς κάθε υπεύθυνο ο οποίος με τις παραλήψεις του, ευθύνεται για όσα παραπάνω αναφέρω.
Σας επισυνάπτω φωτογραφίες προκειμένου να αντιληφθείτε την σοβαρότητα των καταγγελλομένων .

Καλλιγερής Βαγιανός

Η φωτογραφία ειναι πριν την καταγγελία, που
(μάλλον) εγινε η αφορμή να μπει γύρω από το κτίριο το προστατευτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button