2021
Περιοδικό

Έργα και ημέρες της  κοινωνίας  μας !

Έργα και ημέρες της  κοινωνίας  μας !

Της Χριστινας Κάβουρα

Θέλει μεγάλη δύναμη στις μέρες μας να παρακολουθήσει κανείς τις ειδήσεις ! κάποιος φίλος είπε ότι δεν μπορεί να βλέπει τον Ευαγγελάτο, γιατί μετά χρειάζεται ….. υπογλώσσιο !

Άλλαξε η κοινωνία μας και γιατί ? Γιατί αυξάνεται η βία, γιατί παιδιά, μάλλον πλανημένα, δημιουργούν συμμορίες και  προσπαθούν δια της βίας να επιβληθούν σε άλλα παιδιά, γιατί παιδιά να κλωτσούν με τέτοιο μένος έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος, γιατί για το παραμικρό να υπάρχει βία στις οικογένειες, μαχαιρώματα,  εγκλήματα !

Μετά το έγκλημα  «μετανοούν» όλοι οι δράστες μάλλον για να ελαφρώσουν την ενδεχόμενη ποινή τους ! Ελαφρώνουν και την συνείδησή τους ? Μπορούν να συνεχίσουν να ζουν το ίδιο με το έγκλημα ? Σαν να μην έγινε και τίποτα σημαντικό ?  Έγινε τόσο φθηνή η ζωή των ανθρώπων  και γιατί ?

Ακούω από πολλούς την απόλυτα αδιαφόρετη δικαιολογία «έφταιγε η κακιά η ώρα !» Από πότε εγκληματεί η ώρα,  από πότε φταίει η ειμαρμένη για τις πράξεις μας,  υποτίθεται ότι είμαστε όντα πολιτισμένα, ότι μάθαμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας, τις κακές παρορμήσεις μας !

Γυναίκες ξυλοκοπούνται, βιάζονται,  μαχαιρώνονται.   Γέροι γρονθοκοπούνται, δένονται, φιμώνονται,  καταλήγουν.  Παιδιά κακοποιούνται ! Έφηβοι την πέφτουν σε άλλους εφήβους, στην καλύτερη περίπτωση τους ληστεύουν,  στην χειρότερη χειροδικούν !

Αδιανόητη έξαρση βίας, καθημερινά τα περιστατικά,  δεν  χωρά  στον δικό μας κόσμο η οποιαδήποτε αποδοχή της.

Και εμείς ήμασταν έφηβοι  στο νησί, εκείνη την …. μακρινή εποχή,  περάσαμε μια μάλλον καταπιεσμένη εφηβεία αλλά σεβόμασταν τους μεγαλυτέρους μας, ακόμα και αν  δεν άξιζαν όλοι τον σεβασμό μας,   τα βρίσκαμε μεταξύ μας, μάλλον επικρατούσε η αλληλοβοήθεια παρά η βία,  η βία ήταν κάτι  σπάνιο, τα αγόρια ενδεχομένως να έτρωγαν και καμιά σφαλιάρα από τον καθηγητή μας, όχι ότι το επικροτώ αλλά  τότε συνέβαινε ,  θέμα που αντιμετωπιζόταν με την δέουσα υπομονή και καρτερικότητα,  δεν νομίζω ότι αυτό το συμβάν  αναφερόταν στο σπίτι, οι γονείς μας είχαν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν, δεν μας μεγάλωναν σαν «μικρούς θεούς»  και σπάνια ερχόταν γονιός να παραπονεθεί στο σχολείο για την ….σφαλιάρα του γιού του.  Συζητώντας με έναν συμμαθητή μου που είχε φάει αρκετές, μου είπε ότι αν το έλεγε στον πατέρα του, ο πατέρας του θα ήθελε να μάθει τον λόγο γιατί τις έφαγε, κάτι που δεν τον συνέφερνε, αφού εν πολλοίς  είχε λερωμένη την φωλιά του και άρα   παρέπεμπε το ζήτημα στις …. καλένδες !

Ναι εμείς βιώσαμε μια καταπιεσμένη εφηβεία γεμάτη απαγορεύσεις   είχαμε κάποια δικαιώματα αλλά  περισσότερες υποχρεώσεις ! δεν νομίζω να δυσανασχέτησε κανείς μας, να αντέδρασε βίαια στην καταπάτηση των όποιων και  σίγουρα  λίγων δικαιωμάτων του.  Δεν  υπήρχε  η αμφισβήτηση των πάντων  όπως συμβαίνει σήμερα, ο κόσμος μας είχε μια τάξη,  πολύ σημαντική η τάξη του κόσμου για την ζωή των ανθρώπων και δεν νομίζω να πήρε ή να διεκδίκησε κανείς  μας «το δίκιο του», την στιγμή που είχε άδικο !

Ο Homo Sapiens, αυτή η δυνατή μηχανή σκέψης, ο άνθρωπος της εποχής μας, δηλαδή εμείς,  με μια ευφυΐα που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα αυξάνεται, δεν θα μπορέσει να επιζήσει στον πλανήτη  αν δεν διέπεται  αυτή η δύναμη από την ηθική.

Την Ηθική, δηλ. το  να μην βλάπτουμε με τις ενέργειές μας  τον συνάνθρωπό μας, να διεκδικούμε το δικό μας δίκαιο αλλά και το δίκαιο του διπλανού μας, να ξεχάσουμε τον «υπεράνθρωπο» αυτός ήταν μια ιδέα στο παρανοϊκό μυαλό του Νίτσε,  αλλά να γίνουμε ανθρώπινοι , να αποφασίσουμε ότι ο πλανήτης  ανήκει σε όλους.

Ιδιαίτερα τώρα  που κάποιες έννοιες όπως ο Μετανθρωπισμός  και η επανεκκίνηση  κάνουν την εμφάνισή τους στον κόσμο μας,  πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι.

Μου έκανε εντύπωση η μαρτυρία μιας δασκάλας, της   Julie Marburger,  η οποία  είναι τόσο απογοητευμένη από την ανατροφή των   σημερινών παιδιών που σκέπτεται να αλλάξει επάγγελμα : «Οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να κακομαθαίνουν τα παιδιά και να τους επιτρέπουν τα πάντα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σύντομα θα εξαπλωθεί στην κοινωνία σαν πυρκαγιά. Δεν είναι δίκαιο ούτε για την κοινωνία, ούτε και για τα ίδια τα παιδιά να τους μαθαίνουμε πως όλα επιτρέπονται. Αυτή η κατάσταση δεν θα τα οδηγήσει στην επιτυχία και την ευτυχία».

Προφανώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο  και λόγω …. Παγκοσμιοποίησης άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και στην δική μας κοινωνία, η οποία διέπεται και πρέπει να διέπεται από άλλες αρχές. Τις δικές μας αρχές, γνωστές σε όλους μας,  που μας επέτρεψαν  αυτή την διαφορετικότητα,  του να είσαι Έλληνας !

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button