Περιοδικό

Η ακρίβεια συνεχίζει με απρόβλεπτες ανατιμήσεις

Η ακρίβεια συνεχίζει με απρόβλεπτες ανατιμήσεις

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Σε άλυτο γρίφο, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίσσεται η ακρίβεια για κυβέρνηση και καταναλωτές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, με τις τιμές να έχουν ξεφύγει από κάθε φαντασία και τους καταναλωτές να δηλώνουν ανήμποροι να ακολουθήσουν αυτό το ράλι.
«Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες με απρόβλεπτο το μέλλον», είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς η ακρίβεια πλέον είναι εκτός ελέγχου.

Ρεύμα και καύσιμα συναγωνίζονται τον… χρυσό!
Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε:

«Μιλάμε για μια δραματική κατάσταση στην αγορά. Το τελευταίο τριήμερο η βενζίνη ανέβηκε κατά 10 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στο 1,5 ευρώ από το 1,20 και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,78. Μιλάμε για τιμές πέρα από κάθε φαντασία».

Η συνέχεια, ωστόσο, φαίνεται πως θα είναι ακόμη… χειρότερη: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης είναι στο 1,95 αλλά την εβδομάδα που έρχεται θα δούμε τιμές που θα ξεπεράσουν τα 2,00 ευρώ. Δεν μπορεί να βρεθεί λύση πλέον. Θα δούμε πανύψηλες τιμές σε όλη τη χώρα».

Οι ανατιμήσεις
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις σε ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν περάσει τις προηγούμενες ημέρες ή θα περάσουν τις αμέσως επόμενες και μέχρι τον Απρίλιο, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα πώλησης τροφίμων.
Ωστόσο, εξαιτίας της ακρίβειας και των συνεχών αλλαγών στις τιμές, πλέον οι παραγγελίες που κάνουν πολλά καταστήματα τροφίμων δεν αρκούν για να δημιουργηθούν μεγάλα αποθέματα

Παράγοντες του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι καθημερινά γίνονται δέκτες δεκάδων τιμολογίων με αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά σε ποσοστό πάνω από 10%. Υποστηρίζουν, δε, ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο διάστημα και για όσο τουλάχιστον διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτη φορά γίνονται τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές των κρεάτων, των φρούτων και των λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η ανώτατη τιμή χονδρικής στα αρνιά είναι σήμερα 7,4 ευρώ το κιλό, από 5,8 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 27,5%.

Αντίστοιχα, τα κατσίκια πωλούνται στη χονδρική 7,2 ευρώ σήμερα, από 6 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα μοσχάρια στα 6,10 ευρώ το κιλό σήμερα, από 5,60 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι πωλείται το χοιρινό κρέας.

Αυξημένες είναι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι για ορισμένα λαχανικά, κάτι όμως που αποδίδεται κατά κύριο λόγο και στις άσχημες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες.

Παράγοντες από την αγορά τροφίμων επισημαίνουν ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό από τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και της διακίνησης των προϊόντων.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κατανάλωση μειώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.

 

Και το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα

Οι τιμές των προϊόντων άρτου έχουν ήδη πάρει μια αύξηση 8% – 10% ενώ αναμένεται και συνέχεια. Ο κ. Μούσιος, πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις. «Περιμένουμε να δούμε σε τι τιμές θα παραλάβουμε για να δούμε πόσο μπορούμε να απορροφήσουμε και πόσο αύξηση θα πάρει το ψωμί».

Πάντως, είναι καθησυχαστικός ως προς την αυτάρκεια των, δεδομένου ότι

«η Ελλάδα προμηθεύεται μόνο το 20% του σιταριού από Ρωσία και Ουκρανία, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι από Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μας επηρεάσει ως προς την αυτάρκεια αλλά μόνο ως προς τις τιμές».

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Εντείνονται οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση. Οι διεθνείς τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι καταγράφουν αύξηση, με τον φόβο των ανατιμήσεων πλέον σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, να είναι ορατός. Ο Μιχάλης Μούσιος πρόσθεσε,
«Έχουμε σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο στο σιτάρι και στο καλαμπόκι, αλλά και στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Εκτιμώ ότι όλοι οι αρτοποιοί θα κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους, όπως έκαναν και όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνησε πως «η αύξηση στα σιτηρά δεν ξεκίνησε τώρα αλλά από το καλοκαίρι». Ωστόσο αυτή την περίοδο η τιμή τους «έχει εκτροχιαστεί».
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι ελληνικές αλευρομηχανίες δεν υπογράφουν συμβόλαια γιατί κάθε μέρα υπάρχουν αυξήσεις. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό η διεθνής τιμή του μαλακού σιταριού ξεκινούσε από 297 ευρώ ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 400 ευρώ και αν προσθέσουμε και τα μεταφορικά κόστη φτάνει τα 440 ευρώ».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button