Γαλάζιες σημαίες – 2η παγκόσμια η Ελλάδα . Με τι κριτήρια, ποια η αξία τους ;
Γαλάζιες σημαίες – 2η παγκόσμια η Ελλάδα
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Με τον αριθμό ρεκόρ που έφθασε φέτος σε 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 49 χώρες, σε Γαλάζιες Σημαίες, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος.
Μάλιστα φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε, και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν οι ΠΕ Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων με 49, 40 και 33 σημαίες αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
«Η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως ως ένα υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χαιρετίζοντας την εθνική επιτυχία, και προσέθεσε ότι «κάθε Γαλάζια Σημαία που κυματίζει συμβάλει στο να επιστρέψουμε με κάθε τρόπο στην ομαλότητα και την κανονικότητα»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας τού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Τα Κριτήρια του Προγράμματος αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, τα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών, αλλά και της προστασίας της φύσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.