2022
ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Γιατι σπάμε το Ροδι – Έθιμα της πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο

Έθιμα της πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο

Παράξενα έθιμα έχουν σε κάθε χώρα. Η ιστορία και η κουλτούρα του κάθε λαού έχει διαμορφώσει τις ιδιαίτερες τους συνήθειες.

 

Ισπανία

Οι Ισπανοί έχουν το συνήθειο να τρώνε και από μία ρώγα σταφύλι σε κάθε κτύπο του ρολογιού, όταν αυτό σημάνει δώδεκα. Η παράδοση χρονολογείται από το 1895 όταν κάποιοι αγρότες με αμπέλια συνειδητοποίησαν ότι είχαν πλεόνασμα σταφυλιών και ξεκίνησαν την παράδοση προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Βέλγιο
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκτός από την σαμπάνια που συνηθίζουν να πίνουν, τα παιδιά γράφουν γράμματα με τους γονείς ή τους νονούς τους.
Διακοσμούν τα χαρτιά με φανταχτερό χαρτί και ζωγραφίζουν χερουβείμ, αγγέλους, και χρωματιστά τριαντάφυλλα και στη συνέχεια τα διαβάζουν φωναχτά.

 

Δανία
Στη Δανία οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε μια τεράστια τούρτα αφότου τελειώσουν με το βραδινό τους γεύμα. Το επιδόρπιό τους είναι γνωστό και ως Kransekage. Πρόκειται για ένα κέικ σε σχήμα κώνου διακοσμημένο με σημαίες και άλλα στολίδια.
Επίσης, συνηθίζουν την 1η Ιανουαρίου να σπάνε πιάτα στα κατώφλια των σπιτιών προκειμένου να έχουν περισσότερους φίλους.

 

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι καμπάνες χτυπάνε 108 φορές στους ναούς για να καλωσορίσουν τον Toshigami, το Νέο τους Θεό.
Οι Ιάπωνες καθαρίζουν τα σπίτια τους και στέλνουν ευχητήριες κάρτες στους φίλους τους τις οποίες ονομάζουν nengajo.

Εσθονία
Εκεί μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να τρώνε επτά, εννέα ή δώδεκα γεύματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Με κάθε γεύμα που καταναλώνουν, πιστεύουν ότι αποκτούν και την ανάλογη δύναμη.
Επίσης, συνηθίζουν να μην τρώνε όλους το φαγητό για να το αφήνουν για τα πνεύματα που επισκέπτονται το σπίτι τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Φιλανδία
Στη Φιλανδία η παράδοση θέλει τους ανθρώπους να λιώνουν «κασσίτερο» σε ένα μικρό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και στη συνέχεια να το ρίχνουν γρήγορα σε ένα κουβά με κρύο νερό. Η πράξη αυτή λέγεται molybdomancy, και γίνεται με σκοπό να μάθουν την τύχη τους το νέο έτος.

Αργεντινή
Στην Αργεντινή, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση φασολιών πριν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα θα τους φέρει καλή τύχη στην καριέρα τους το επόμενο έτος.
Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι εάν τριγυρνούν με μια βαλίτσα στο σπίτι τους, θα ταξιδέψουν περισσότερο το επόμενο έτος.

 

Ελλάδα

Εμείς εδώ στην Ελλάδα ένα από τα έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού πριν μπούμε μέσα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Το ρόδι συμβολίζει την ευημερία και την καλοτυχία. Άλλοι πάλι συνηθίζουν να κρεμάνε κρεμμύδια στην πόρτα την παραμονή. Το κρεμμύδι συμβολίζει την αναγέννηση.
Προκατάληψη ή παράδοση, καλού κακού κάντε το και εσείς. Λίγο σφουγγάρισμα στη συνέχεια και ούτε γάτα, ούτε… ζημιά !!!

Από την αρχαιότητα κιόλας, η ροδιά κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις των ανθρώπων, καθώς θεωρείτο ως ένα μαγικό δέντρο που ο καρπός του συμβόλιζε τον πλούτο και τη γονιμότητα.

Το  «σπάσιμο του ροδιού», είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, σπάνε το ρόδι, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου και σε κάποιες άλλες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία.

Ο νοικοκύρης ή όποιο άλλο μέλος της οικογένειας το οποίο θεωρείται τυχερό, μπαίνει μέσα με το δεξί και σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα λέγοντας την ευχή: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

 

Με ρόδι ή χωρίς, αρκεί πρώτα η καρδιά και μετά το πορτοφόλι μας να είναι πάντοτε γεμάτο ώστε να μπορούμε απλόχερα να χαρίζουμε αγάπη και πλούτο στους γύρω μας.

Καλή χρονιά!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button