Γιώργος και Γεωργία – γιορτάζουν σήμερα. Αυτά ειναι τα τραγούδια τους

Του Θ. Δημητριάδη
Γιώργος και Γεωργία – γιορτάζουν σήμερα
Γιορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα 23 Απριλίου και γιορτάζει η μισή Ελλάδα, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που φέρουν ένα από τα διασημότερα ονόματα στη χώρα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Γιώργηδες και Γεωργίες είναι πάνω από 171.000 στην Ελλάδα και έχουν μακράν το δημοφιλέστερο όνομα.
Το Γεώργιος, ή Γιώργος στη σύγχρονη εκδοχή του, προέρχεται από τις λέξεις γη+έργο και σημαίνει γεωργός, αυτός που δουλεύει τη γη. Σημαίνει, ακόμη και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια. Είναι ελληνικό όνομα και προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο και την περίοδο της εορτής του (23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυμία του «σποριάρης».
Σύμφωνα με τις αρχαιοελληνικές πηγές, αποτελούσε επιθετικό προσδιορισμό του Δία («Ζευς Γεωργός»), καθώς μέσα στα καθήκοντά του ήταν και η προστασία των σοδειών
Ως ιστορικό πρόσωπο, ο Άγιος Γεώργιος (συγκεκριμένα ο Τροπαιοφόρος, γιατί υπήρξαν πολλοί ακόμη Γεώργιοι που ανακηρύχθηκαν Άγιοι) γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ. και ήταν γιος ενός έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία. Μαρτύρησε το 303 και έκτοτε έγινε «δημοφιλής» φιγούρα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Γεώργιος σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε την χριστιανική του πίστη, προκάλεσε το μένος του Διοκλητιανού, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά φριχτών βασανιστηρίων (λόγχισμα και ξέσχισμα της σάρκας του με ειδικό τροχό από μαχαίρια, λάκκος με βραστό ασβέστη και πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια, και εν τέλει, αποκεφαλισμός).
Αργότερα, δημιουργήθηκαν παραδόσεις γύρω από το όνομά του, με κυρίαρχη αυτή της νίκης εναντίον του δράκοντα που φύλαγε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη. Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.
Πώς είναι το όνομα Γιώργος σε άλλες γλώσσες
Αγγλικά: George, Αραβικά: Girgis, Βασκικά: Gorka, Βουλγαρικά: Георги (Georgi), Γαλλικά: Georges, Γερμανικά: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, Γεωργιανά: გიორგი (Giorgi), Δανέζικα: Jørgen, Εσθονικά: Jüri, Ιρλανδικά: Seoirse, Ισπανικά: Jorge, Ιταλικά: Giorgio, Καταλανικά: Jordi, Λιθουανικά: Jurgis, Νορβηγικά: Jørgen, Georg, Ολλανδικά: Joris, Sjors, Ούγγρικα: György, Πολωνικά: Jerzy, Πορτογαλλικά: Jorge, Ρώσσικα: Георгий (Georgij), Юрий (Yury), Егор (Yegor), Σλοβάκικα: Juraj, Σουηδικά: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, Τσέχικα: Jiří, Φινλανδικά: Jyrki, Yrjö.
Από πλευράς αριθμολογίας, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, κάτι που φανερώνει άνδρα-ηγέτη, επιβλητικό, που παίρνει πρωτοβουλίες και ξεχωρίζει με την αποφασιστικότητά του.
Αμέτρητα είναι και τα τραγούδια που έχουν γραφεί για τον Γιώργο:
Όπου Γιώργος και μάλαμα (Δημήτρης Ρουμελιώτης – Γεωργία Τζόυ)
Έμπαινε Γιώργο, έμπαινε, και κάν’ τα όλα λίμπα (Γιάννης Ντουνιάς)
Δεν είμαι ο Γιώργος σου που αγαπούσες μια φορά (Μητσάκης – Νίνου)
Γιώργο μου ποια σε χαίρεται (Καίτη Γκρέυ – Δημ. Ρουμελιώτης)
Άγιε μου Γιώργη, Λυκαβηττέ (Νίκος Γούναρης)
Ο Γιωργάκης (Μαίρη Λίντα – Μανώλης Χιώτης)
Έχασες τον Γιώργη (Γρηγ. Μπιθικώτσης)
Γιώργο, Γιωργάκη (Ζαμπέτας)
Με λένε Γιώργο και ποτέ δεν τραγουδάω (Μητσιάς)
Γιώργο που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει (Μητροπάνος)
Τη Γεωργία ξαφνικά τη διώξανε απ’ τη δουλειά (Άλκηστις Πρωτοψάλτη).
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.