Η διατροφή σημαντικός παράγων Υγειας
Η Διατροφή σημαντικός παράγων …Υγείας
Θεόδωρος Ι. Μπαβέα
Η Επιστήμη της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου , γιατί καθορίζει το είδος την ποιότητα και την ποσότητα του τροφίμου το όποιο περιέχει τα σωστά δομικά στοιχειά για τον μεταβολισμό του ατόμου συμβάλλοντας έτσι στην καλή σωματική ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρωπινού σώματος Τόσο σε υγειά άτομα όσο και σε παθολογικές καταστάσεις η διατροφή είναι απαραίτητη….όπως γίνεται από τους λοιμωξιολογους η χορήγηση των αντιβιοτικών
Η διατροφή ως επιστήμη ασχολείται μετά προβλήματα του υποσιτισμού και με αυτά του υπερσιτισμού ,καθώς επίσης με την ποιότητα της γεύσεως την ποιοτική σύνθεση και με τον τρόπο που διατίθενται τα τρόφιμα ως βιολογικά ή ως παραδοσιακά τρόφιμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση .Σήμερα η βιομηχανία τροφίμων η οποία βασίζεται και ελέγχεται από την εξειδικευμένη επιστήμη τροφίμων έχει δημιουργήσει αξιόλογα και επιστημονικώς ελεγμένα τυποποιημένα τρόφιμα τα οποία είναι κατάλληλα και αυτά στη διατροφή του ανθρώπου Η διατροφή του ανθρώπου γίνεται με ορισμένη επιστημονικά καθορισμένη δίαιτα η οποία είναι αυτή που περιέχει τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή Μια επιστημονικώς επιλεγμένη τροφή πρέπει να περιλαμβάνει τα πέντε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και απαραίτητα το νερό. Σήμερα η ιατρική επιστήμη και κυρίως η επιστήμη τροφίμων διαθέτει εργαστηριακές εξετάσεις που ελέγχουν την ευαισθησία και την ανεκτικότητα που έχει το άτομο απέναντι στα διάφορα τρόφιμα ώστε να προλαμβάνονται διάφορες διατροφικές παρενέργειες που αναφέρονται ως διατροφική δυσανεξία Η επιστήμη των τροφίμων καθορίζει ως θρεπτικά στοιχειά αυτά που προέρχονται από το φυτικό και ζωικό κόσμο και είναι τα εξής 1-Οι Υδατάνθρακες 2-τα λιπίδια 3-οι Πρωτεΐνες 4- τα ιχνοστοιχεία 5- Οι βιταμίνες Ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει μια δίαιτα που να βασίζεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να έχουν τα γεύματα του Σε ένα φυσιολογικό άτομο πρέπει η διατροφική του δίαιτα να έχει μια θερμιδική πρόσληψη η οποία θεωρείται φυσιολογική για την καλή πορεία της υγεία του
Η ολική θερμιδική πρόσληψη ενός φυσιολογικού ατόμου πρέπει να αποτελείται ημερησίως τουλάχιστο θεωρητικά και αναλογικά από τα εξής στοιχεία -50-60% Υδατάνθρακες 25-30 % -από λιπίδια 15-20% από πρωτεΐνες Η ενημέρωση του πληθυσμού για την διατροφή και τα προβλήματα αυτής αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κάθε πολιτισμένης χωράς και πάντα o σχεδιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός Διανύουμε μια εποχή με έντονη πληροφόρηση, μια εποχή με διάφορες επιρροές με αλλαγή συνηθειών ηθών και εθίμων και σχεδόν όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες ,τις αρχές και την συμπεριφορά μας και έχουν άμεση αντανάκλαση στις διατροφικές μας συνήθειες Η ενημέρωση πρέπει να είναι υπεύθυνη , χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μηνύματα για σωστή διατροφή ώστε να είναι αντικείμενο προγραμματισμού με στοιχεία που αφορούν την διατροφική κατάσταση του πληθυσμού
Η επιστήμη της διατροφής σε συνεργασία με την ιατρική επιστήμη έχουν αποδείξει ότι η σωστή υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αιτιολογία της στεφανιαίας νόσου , των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων , του σακχαρώδους διαβήτη, και ορισμένων ειδών καρκίνου Αυτά τα νοσήματα λέγονται αθροιστικά διότι προέρχονται από μακροχρόνιες κακές διατροφικές συνήθειες και είναι αυτά που ευθύνονται για περισσότερο από τα δυο τρίτα της θνησιμότητας των ενηλίκων στην χώρα μας
Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού , από την σχολική ηλικία , για τους κανόνες της σωστής υγιεινής διατροφής που διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες και αρχές οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας .Η διατροφή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον τύπο του πολιτισμού μας και προς τον σκοπό αυτό χρειάζεται εθνική πολιτική στα θέματα διατροφής η οποία θα πρέπει να αρχίζει από το σχολείο
Πάντως σήμερα αρκετές απαγορευτικές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος έχουν διαγραφεί από επιστημονικές μελέτες αφού εκτός από την διατροφή στην δημιουργία των νοσημάτων που αποκαλούμε συσσωρευτικά νοσήματα συμβάλουν τα γονίδια της κληρονομικότητας καθώς και άλλοι παράγοντες Επίσης ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ποιες τροφές είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία μας , πολλοί κατηγορούν τα λιπίδια, άλλοι τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και άλλοι τις ζωικές πρωτεΐνες, πάντως τα πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο Πρέπει δε να τονίσουμε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα φρούτα , τα λαχανικά , οι σύνθετοι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες , ίσως οι φυτικές πρωτεΐνες , το κρέας μικρών ζώων και τα ψάρια φαίνεται ότι δεν έχουν σχέση με κανένα βαρύ νόσημα για τον ανθρώπινο οργανισμό
Σε μια διατροφική πολιτική είναι απαραίτητο να υπάρχει επιστημονική υποδομή για υπεύθυνη υγειονομική διαφώτιση και ενημέρωση σε θέματα διατροφής Κρίνεται επίσης σωστό και αναγκαίο ότι με το θέμα αυτό της διατροφικής ενημέρωσης θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με μια στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων ,αφού τα Ελληνόπουλα τρώνε υπερβολικά και δεν έχουν καλή διατροφή Έτσι ώστε μέσα από τη σωστή διατροφή την συστηματική άσκηση και από τον περιορισμό των οινοπνευματωδών ποτών να υπάρχει κατανάλωση ενέργειας και απώλεια περιττού βάρους του σώματος για σωματική και ψυχική ευεξία Σήμερα σε μια εποχή που ο καταιγισμός πληροφοριών είναι τεράστιος, σε μια εποχή που υπάρχει αλλαγή συνηθειών ,φαίνεται ότι οι αγρότες εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν και όλο και περισσότεροι αγρότες πιστεύουν ότι τα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από αυτά που παράγουν Θεωρούν ότι αυτά τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν στις μεγάλες πόλεις οι άνθρωποι είναι πιο καλύτερα, ενώ νομίζουν ότι αλλάζοντας διατροφικό τρόπο ζωής τότε μετακινούνται σε άλλη πιο καλύτερη κοινωνική τάξη !!! Σήμερα παρατηρούμε ότι κράτη της Β. Ευρώπης και οι ΗΠΑ .ότι από απόψεως διατροφής βρίσκονται πολύ κοντά στον Ελληνικό παραδοσιακό τρόπο διατροφής που διεθνώς αναφέρετε ως Μεσογειακός τρόπος διατροφής και θεωρείται επιστημονικά η υγιεινή σχεδόν τέλεια διατροφή, ενώ εμείς φαίνεται ότι αυτό το σημαντικό σημείο της διατροφής το εγκαταλείπουμε και ακολουθούμε άλλο τρόπο διατροφής εκείνο που δυστυχώς άλλοι εγκαταλείπουν Έτσι έχουμε σοβαρές διατροφικές εκτροπές με βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία μας ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση Οι διατροφικές εκτροπές αφορούν τόσο στην υπέρβαση της ποσότητας όσο και την ποιότητα των τροφίμων καθώς και εις την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στις βασικές ομάδες των τροφίμων Έτσι διαπιστώνουμε υπερβολική κατανάλωση λίπους ζάχαρης ζωικών πρωτεϊνών και μειωμένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ,δημητριακών και οσπρίων .Αυτές οι διατροφικές εκτροπές είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει η αγορά, καθώς και των διαφημιστικών πιέσεων που μας κατακλύζουν Τέλος ο άνθρωπος σήμερα δεν τρώει μόνο από πείνα αλλά και από ευχαρίστηση , αναζητώντας στην διατροφή του την έκπληξη την συγκίνηση και την ικανοποίηση της όρασης και της γεύσεως Πριν πολλά χρόνια το διατροφικό μας πρόβλημα όταν εμείς είμαστε παιδιά ήταν η ποσοτική επάρκεια της τροφής , ενώ η διατροφή ποιοτικά ήταν βασικά σωστή. Δυστυχώς τότε ο κόσμο πέθαινε από ασιτία ενώ σήμερα πεθαίνει από κακή υπερβολική διατροφή Επομένως—
Παν μέτρο άριστον
Αύγουστος 2019