Η Λαϊκή Συσπείρωση και τα θέματα στο Δημ. Συμβούλιο της 12ης Οκτ. 20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
(σχολεία, καθαρίστριες σχολείων, μελέτες, χρήση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων)
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα έκδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του εμπορικού καταστήματος της ΚΟΣΜΟΤΕ από την εταιρεία. Η εξέλιξη αυτή είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε βάρος των εργαζομένων που εκβιάζονται από την εταιρεία ή να μετακομίσουν στην Αθήνα για να έχουν δουλειά σε βάρος της οικογενειακής τους ζωής, αλλά και επιβαρύνοντας παραπέρα το ήδη μικρό εισόδημά τους, είτε να δεχθούν την απόλυσή τους.
Η πρόταση έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού θεωρήσαμε ότι το ποσό των 3.000 ευρώ για την αύξηση των ωρών απασχόλησης 4 καθαριστριών με συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, δεν επαρκεί για τις ανάγκες σχολαστικής καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή μάλιστα που όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, δόθηκαν από το κράτος στο Δήμο Λήμνου 309.000 περίπου ευρώ για την λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία.
Για τις 33 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο νησί μας υπάρχουν 28 καθαρίστριες, (7 μόνιμες, και 21 συμβασιούχες από τις οποίες οι 8 είναι πλήρους ωραρίου και οι 13 είναι μειωμένου ωραρίου). Αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η μετατροπή τουλάχιστον των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρες ωράριο ώστε να καλύπτονται όλες οι σχολικές μονάδες με σχολαστική καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους καθημερινά. Το επιπλέον ποσό που απαιτείται θα μπορεί να καλυφθεί από το ποσό των 309.000 ευρώ που δόθηκαν για την πανδημία.
Αυτό το αίτημα αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτό.
Ψηφίσαμε την αποδοχή των πιστώσεων για μελέτες για διάφορα έργα, αλλά εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας αν θα προχωρήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, έχοντας και την πικρή εμπειρία της μελέτης για το Γυμνάσιο της Μύρινας.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που προβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή ως αιτία που δεν προχωρούν οι μελέτες. Πιστεύουμε όμως ότι βασικότερο είναι το πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση των έργων από τις κυβερνήσεις, ακόμα και αν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες.
Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνεται πίστωση για μελέτη για ανέγερση νέων κτηρίων για παράδειγμα για το Νηπιαγωγείο του Μούδρου και για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα το οικόπεδο που θα ανεγερθούν τα κτήρια αυτά.
Η πρότασή μας να ζητηθεί από το Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα το οικόπεδο που είναι τοποθετημένες οι προκάτ αίθουσες του 4ου νηπιαγωγείου Μύρινας ως χώρος που μπορεί να γίνει η ανέγερση νέου κτηρίου για το εν λόγω νηπιαγωγείο, απορρίφθηκε από τον Δήμαρχο.
Επίσης, ψηφίσαμε την αποδοχή πίστωσης για την μελέτη επέκτασης των κτιριακών υποδομών του ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Μύρινας ως άμεση λύση ανάγκης, αλλά παράλληλα φέραμε και το αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου και των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων αυτών, για να χρηματοδοτηθεί μελέτη για ανέγερση νέου σύγχρονου Λυκειακού συγκροτήματος που θα στεγάζει όλα τα αυτά τα σχολεία που τώρα ασφυκτιούν από άποψη χώρων, ακόμα κι αν γίνει η επέκταση, αφού θα περιοριστεί ο χώρος της αυλής και δεν θα υπάρχουν αίθουσες για εργαστήρια και αίθουσα γυμναστικής και εκδηλώσεων.
Ως χώρο που μπορεί να γίνει η ανέγερση νέου λυκειακού συγκροτήματος, προτείναμε να ζητηθεί από το Παλλημνιακό Ταμείο το Αντωνιάδειο οικόπεδο δίπλα από το κτήριο της Μητρόπολης, που είναι και μία από τις προτάσεις της ΕΛΜΕ η οποία ζητά εναλλακτικά να βρεθεί και κάποιο οικόπεδο γύρω από τη Μύρινα. Και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε από τον Δήμαρχο ως «ουτοπική»!
Ψηφίσαμε την αποδοχή πίστωσης για τη μελέτη κατασκευής λιμένα τουριστικών σκαφών στη Καλόγερος στον Κάσπακα, αλλά ζητήσαμε στη μελέτη αυτή να συμπεριλαμβάνεται και αλιευτικό καταφύγιο, χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Κάσπακα, στην ίδια θέση.
Ψηφίσαμε τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων του Δήμου (σταδίου, γηπέδων, κτηρίων πολιτισμού), στον Οργανισμό Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης – Πολιτισμού – Αθλητισμού (ΟΕΠΑ), με την προϋπόθεση ότι όλοι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού θα είναι διαθέσιμοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους κατοίκους του νησιού.
Τέλος, σε ό, τι αφορά τον καθορισμό τελών που επιβάλλονται για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων από επαγγελματίες του νησιού, θέση μας είναι ότι αυτά πρέπει να είναι ενιαία για όλους και στο μικρότερο δυνατό ποσό ενοικίασης, αφού οι επαγγελματίες δέχονται ήδη φορολογική και εισπρακτική επίθεση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και δε χρειάζεται να φορτώνονται και άλλα φορολογικά βάρη και από το Δήμο.
Μύρινα 15-10-2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.