Η Λήμνος και οι πειρατές
Η Λήμνος και οι πειρατές
ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τα περισσότερα χωριά της Λήμνου είναι χτισμένα μακριά από τη θάλασσα, στο εσωτερικό του νησιού, συνήθως σε κάποιο ψηλό μέρος από όπου μπορούν να βλέπουν προς το πέλαγος και το επίνειο τους, το μικρό τους λιμανάκι.
Υπάρχουν βέβαια και παραθαλάσσια χωριά, όπως λ.χ. ο γραφικός Μούδρος και η Νέα Κούταλη, τα πιο πολλά όμως είναι μακριά από τη θάλασσα.
Ο λόγος είναι ότι η Λήμνος απειλήθηκε πολλές φορές από την πειρατεία και κυρίως τους Σαρακηνούς (9ος αι.). Κτίστηκαν, λοιπόν, τα χωριά μακριά απ’ τη θάλασσα για να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές.
Σήμερα βέβαια τα χωριά αυτά δεν κινδυνεύουν από πειρατές. Αντίθετα, περιμένουν να τα επισκεφτούν οι παραθεριστές και οι τουρίστες, γιατί έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:.
Πρώτο, στο υψόμετρο που είναι χτισμένα (200-400 μέτρα) το κλίμα είναι πολύ υγιεινό, χωρίς υγρασία, και το καλοκαίρι φυσά πάντα ένα δροσερό αεράκι. Και τα μικρά οικογενειακά ταβερνάκια τους στην πλατεία έχουν τα τραπεζάκια στη σκιά κάτω από τη μουριά ή την κληματαριά.
Και δεύτερο, γιατί έχουν εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα. Μάλιστα, όσα είναι χτισμένα στη δυτική πλευρά του νησιού (Πλατύ, Κάσπακας κ.ά.) έχουν ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο βάθος του πέλαγους, με τον κατακόκκινο ήλιο να δύει στον Άθω του Αγίου Όρους.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν κτιστεί σε κάπως ψηλότερο μέρος, για να βλέπει το μπαλκόνι τους προς το γαλάζιο Αιγαίο.
Εκεί όπου απολαμβάνεις το κρασάκι ή το καφεδάκι σου με πανοραμική θέα.