Η Λήμνος μέσα από εικόνες – Απολιθωμένο δάσος
Η Λήμνος μέσα από εικόνες – Απολιθωμένο δάσος
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Όταν μιλάμε για απολιθωμένο δάσος στην Ελλάδα, ο νους μας πάει στη Λέσβο, ο νησί αυτό του βορειοανατολικού Αιγαίου με πρωτεύουσα την Μυτιλήνη.. Πράγματι, στο νησί αυτό υπάρχουν διάσπαρτοι κορμοί τεράστιων απολιθωμένων δέντρων και αξιοποιημένα σχετικά «πάρκα», όπου μπορεί κανείς να τα δει από κοντά. Λίγοι όμως ξέρουν ότι κάτι παρόμοιο υπάρχει και στην γειτονική Λήμνο.
Η Λήμνος μέσα στα σπλάχνα της και για εκατομμύρια χρόνια κρατούσε μυστικά ένα ολόκληρο δάσος από απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις έρευνες που πραγματοποίησε με τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας, κατέγραψε πολύ καλά διατηρημένα φυτικά απολιθώματα κορμών και φύλλων από υποτροπικά δέντρα και φυτά (κανελόδεντρα, σεγκόβια, δάφνες κ.ά.) καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό φοινίκων στην περιοχή του Μούδρου. Τα ευρήματα έχουν πολλές ομοιότητες με το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.
Η ιδιαιτερότητα του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου είναι ότι αναπτύχθηκε στην Μειόκαινο Περίοδο, πριν 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Το νησί τότε καλυπτόταν από αραιά δάση αειθαλών κωνοφόρων και πλατύφυλλων. Η ιδιαίτερη σύσταση των ηφαιστειακών πετρωμάτων του νησιού, μέσα στο οποίο βρέθηκαν, τα προφύλαξε υπομονετικά και τα διατήρησε ανέπαφα μέχρι σήμερα.
Ερευνητές, περιηγητές και επιστήμονες έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν στα απολιθώματα αυτά (Berger 1853, de Launy 1894, επιστήμονες Πανεπ. Θεσσαλονίκης 1953, κ.ά.). Η αξιοποίηση του θησαυρού αυτού που κρύβεται στα σπλάχνα της Λήμνου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τόσο από επιστημονική όσο και από τουριστική πλευρά, ώστε σύντομα να μπορούμε να θαυμάζουμε από κοντά, μαζί με τους ξένους επισκέπτες, τα μοναδικά αυτά ευρήματα.
(η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Παναγιώτη Σφυρή)