Η Λημνος Ψηλά με την Όπερα “Υψιπύλη” !

Η Υψιπύλη, ως όπερα, που παρουσιάστηκε απο το “Κούρνος Φέστιβαλ” και μάλιστα στο Καρπάσι, ήταν ένα πρωτόγνωρο είδος τέχνης για τη Λήμνο, πολύ περισσότερο που αυτή η μικρή (σε διάρκεια ) Όπερα ανήκει στο είδος της Σύγχρονης Όπερας, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα.
Η “Υψιπύλη” όπως την ακούσαμε χθες 12/8/23 σε “παγκόσμια πρώτη” γράφτηκε για λογαριασμό του “Κουρνου” και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Καρπάσι, είχε δε την ιδιοτυπία να συνοδεύεται η φωνή όχι από ένα πιάνο, το σύνηθες, αλλά από ένα ακορντεόν. Η πλήρης πρωτοπορία !
Τα ονόματα αυτής της παραγωγής, ταυτότητα του έργου, είναι γνωστά και καταξιωμένα: Συνθέτης ειναι ο Μιχαλης Παρασκάκης, ερμηνευτής ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και στο Ακορντεόν ο γνωστός και από άλλες παρουσίες του εδώ, Κωστας Ζιγκερίδης.
Το Κείμενο βασίστηκε σε μια καταγραφή του Οβίδιου για την Υψιπύλη, η οποία παρουσιάζεται να είναι “πυρ και μανία” (και με το δίκιο της) ενάντια στον άπιστο Ιάσωνα ο οποίος την παράτησε με δυο παιδιά για τη “στρίγκλα”, όπως αποκαλούσε τη Μήδεια…
Για τη μυθολογική Υψιπύλη είχαμε την διεισδυτική προσέγγιση του Δημ. Πλάντζου, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με περηφανευόμαστε να λέμε, καταγωγή απ τον Κορνό της Λημνου
Ετέθη, ακομη, το θέμα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, στο τέλος, συζήτηση: πως ένας άντρας, ο Βαρύτονος Ιατρού, είχε πάρει το γυναικείο ρόλο της Υψιπύλης.
Νομίζω ότι, εδικά στο Λαϊκό τραγούδι μας, υπάρχουν πάμπολλα τραγούδια που Γυναίκες, Σ. Μπελου, Μ. Νινου κλπ, λένε για τον τους καημούς των Αντρών: “Δώδεκα η ώρα θα ρθω βρε Μαριώ”, λέει η Μπέλου, “Δημητρούλα μου γεια σου” η Χ. Αλεξίου, “Ελενίτσα” η Ρόζα Εσκενάζυ !
Για το Κτίριο, σε παράδρομο του Καρπασίου, που χρησιμοποιήθηκε ως φόντο της παράστασης και όπως φωτίστηκε από τους ειδικούς συνεργάτες του “Κούρνος φέστιβαλ”, ηταν μια αρχιτεκτονική και ιστορική ( για τη Γερμανική Επιγραφή στην πρόσοψη του) αποκάλυψη. Στο τέλος της παράστασης, στα πηγαδάκια, ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης! Πρέπει να αξιοποιηθεί για το Χωριό !