Απόψεις

Η Μακρόχρονη Ιστορια της Ιερας Μητρόπολης Λήμνου

ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΗΜΝΟΥ, ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΜΝΟΥ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ,  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ   ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΩΣ “ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΣ”

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΠΛΙΑΤΣΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ!       Η. Κότσαλης

 

“Σύμφωνα με το βιβλίο της κας Παλαμιδά-Ευθυμιάδου, Θεοδώρα, «Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, κατά τον τελευταίο αιώνα της Τουρκοκρατίας (1800-1912), Κατά τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, Αλεξανδρούπολη, 2007, η  Εκκλησία Λήμνου υπαγόταν αρχικά στην Εκκλησία της Ρώμης.

Από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου στην επαρχία του Ανατολικού Ιλλυρικού κράτους που δημιουργήθηκε ο Αρχιερέας Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε Έξαρχος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Επισκοπή Λήμνου υπήχθη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Από τον 4ο αιώνα η Εκκλησία Λήμνου αναδείχθηκε σε Επισκοπή και αργότερα σε Αρχιεπισκοπή, δηλαδή αυτοτελή Εκκλησιαστική περιφέρεια, εξαρτώμενη απευθείας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Επί Λέοντος ΣΤ΄886-912 αναφέρεται ως Αρχιεπισκοπή.

Αρχές του 10ου αιώνος υποβιβάστηκε στην 27 σειρά των Αρχιεπισκοπών.

Από το 1200 η Λήμνος ανήκει στην κατηγορία των Αυτοκέφαλων Αρχιεπισκοπών με αύξοντα αριθμό η΄(8).

Η Αρχιεπισκοπή Λήμνου προήχθη σε Μητρόπολη τέλη του 12ου αιώνα.  Τον 14ο αιώνα υποβιβάστηκε σε Αρχιεπισκοπή και κατά τον 15ο αιώνα προήχθη σε Μητρόπολη.  Το 1855 σειρά 54.

Ο Μητροπολίτης Λήμνου έφερε τον τίτλο Υπέρτιμος Έξαρχος παντός Αιγαίου Πελάγους, στη σειρά μστ΄(46).

Το 18ο αιώνα ο Μητροπολίτης αναφέρεται ως Υπέρτιμος και τον 19ο αιώνα προστέθηκε και το Εξαρχος παντός Αιγαίου, τίτλο που φέρει έως σήμερα. Μέχρι το 1928 υπαγόταν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Εκτοτε με τον Νόμο περί των Νέων Χωρών υπήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Και ενώ υπάγεται διοικητικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος, πνευματικώς υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.”

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button