Η όμορφη κατάσκοπος και πως έσωσε τη ζωή της
Η όμορφη κατάσκοπος που έσωσε τη ζωή της
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η Μάτα Χάρι ήταν μια όμορφη αλλά και μοιραία ερωμένη που καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Εκτελέστηκε ως διπλή πράκτορας και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών.
Το όνομα της στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος» και ήταν ψευδώνυμο της Ολλανδής Μαργαρίτας Ζέλε.
Είχε ένα έμφυτο ερωτικό τεμπεραμέντο. Από το κολλέγιο όπου φοιτούσε το 1892 την απέβαλαν γιατί την έπιασαν να ερωτοτροπεί με τον Διευθυντή.
Είχε μια εξωτική ομορφιά και αισθησιακά μάτια, που τα πήρε πιθνότατα από την Χαβανέζα μητέρα της.
Υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα, αλλά και φημισμένη κατάσκοπος στον Α΄. Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παντρεύτηκε αρχικά στα 19 της χρόνια τον αξιωματικό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ροδόλφο ΜακΛάουντ, τον οποίο αργότερα χώρισε, αφού πρώτα έκανε μαζί του δύο παιδιά.
Στη συνέχεια επέστρεψε από τις Ολλανδικές Ινδίες στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι, ως «Λαίδη Μακλέοντ» και «Πριγκίπησα της Ιάβας» σε ένα αμφιλεγόμενο καμπαρέ. Εκεί χόρευε έναν τολμηρό ανατολίτικο χορό, με μεγάλη γοητεία και μυστήριο. Έτσι μπήκε στα μεγάλα σαλόνια αλλά και τις κρεβατοκάμαρες πολλών θαυμαστών της, κυρίως αξιωματικών.
Το 1905 εμφανίστηκε γυμνή στο θέατρο χορεύοντας έναν ερωτικό ανατολίτικο χορό. Εμφανίστηκε επίσης και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι (Βρυξέλες, Λονδίνο, Μαδρίτη, Κάιρο, Βερολίνο, Χάγη, Βιένη κ.ά.). .
Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.
Τελικά το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου και υπεύθυνη για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον συγγραφέα Russel Warren Howe, υπήρξε πιθανότατα θύμα σκευωρίας, καθώς πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη δίκη της ήταν χαλκευμένα, ενώ αγνοήθηκαν άλλα, που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην αθώωσή της.
Γενικά λίγα πράγματα ξέρουμε για τους κατασκόπους, επειδή δρουν κρυφά. Πιο πολλοί είναι άντρες, γιατί αυτό που κάνουν είναι πολύ ριψοκίνδυνο και απαιτεί σωματική αντοχή.
Πολύ γνωστός είναι ο κινηματογραφικός ήρωας Τζέημς Μποντ ως «Μυστικός Πράκτορας ΟΟ7», και ο δικός μας Θανάσης Βέγκος στην ταινία «Φαλακρός Πράκτωρ 007».
Υπάρχει, πάντως, και η εξής ιστορία μιας άλλης όμορφης κατασκόπου, η οποία κατόρθωσε να σώσει τη ζωή της από το εκτελεστικό απόσπασμα.
Αυτή λοιπόν η κατάσκοπος είχε την ατυχία να συλληφθεί στη χώρα που κατασκόπευε, πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Επειδή όμως ο στρατοδίκης την συμπάθησε, της έδωσε μια ευκαιρία να σώσει τη ζωή της. Λίγο πριν διατάξει να την εκτελέσουν, την οδήγησε μπροστά από δυο όμοιες κλειστές πόρτες. Μπροστά σε κάθε πόρτα στεκόταν ένας στρατιώτης. Τής είπε τότε:
– Η μία πόρτα οδηγεί στον θάνατο, και η άλλη στην ελευθερία.
Οι στρατιώτες ξέρουν ποια πόρτα οδηγεί στο θάνατο και ποια στην ελευθέρια. Ο ένας από αυτούς ο,τι και αν τον ρωτήσεις απαντάει πάντα την αλήθεια, ενώ ο άλλος ο,τι κι αν τον ρωτήσεις απαντάει πάντα ψέματα.
Δεν ξέρεις ποιός λέει αλήθεια και ποιός ψέματα. Όμως, σου δίνω την ευκαιρία να κανείς μόνο μία ερώτηση, όποια θέλεις, σε οποιονδήποτε από αυτούς, η ακόμα και να την απευθύνεις ταυτόχρονα και στους δυο, και από την απάντηση που θα πάρεις να βρεις την πόρτα της ελευθερίας, να περάσεις μέσα από αυτήν και να σωθείς.
Η όμορφη και έξυπνη κατάσκοπος έκανε πράγματι μια μόνο ερώτηση και από την απάντηση που πήρε κατάλαβε με σιγουριά 100% ποια ήταν η πόρτα της ελευθερίας – κι έτσι έσωσε τη ζωή της.
Ποια ήταν η ερώτηση που έκανε;
Να και η απάντηση, για όσους δεν την βρουν μόνοι τους.
Η ερώτηση που έκανε ήταν:
“Εάν ρωτήσω τον άλλον, τον συνάδελφο σου στρατιώτη, να μου δείξει την πόρτα της ελευθερίας, ποια θα μού δείξει”;
Από την απάντηση που πήρε, διάλεξε την αντίθετη πόρτα, και αυτή ήταν της ελευθερίας!
Τώρα, υπάρχουν δυο περιπτώσεις. Εάν έπεσε σ’ εκείνον που έλεγε πάντα την αλήθεια, αυτός ήξερε ότι ο άλλος λέγοντας ψέματα θα έδειχνε την πόρτα του θανάτου. Και αυτήν θα έδειχνε (του θανάτου). Απάντησε λοιπόν δείχνοντας την πόρτα του θανάτου.
Εάν τώρα έπεσε σε εκείνον που έλεγε πάντοτε ψέματα, αυτός ήξερε ότι ο άλλος λέγοντας την αλήθεια θα έδειχνε την πόρτα της σωτηρίας, αλλά επειδή είναι ψεύτης θα απαντούσε και θα έδειχνε κι αυτός την πόρτα του θανάτου).
Έτσι η όμορφη και πανέξυπνη κατάσκοπος έσωσε τη ζωή της!
η ομορφη.jpg